האומיקרון לא הגיע עדיין לשוק קרנות הנאמנות בתל אביב
האומיקרון לא הגיע עדיין לשוק קרנות הנאמנות בתל אביב
אתמול נרשמו פדיונות של 290 מיליון שקל בלבד בקרנות הנאמנות - 0.1% מהנכסים בענף; במרץ 2020, כשהקורונה החלה לטלטל את השווקים, נפדו בחודש 42 מיליארד שקל
המסכים באחוזת בית נצבעו אדום אתמול על רקע האומיקרון, הזן החדש של הקורונה, אבל הבהלה לא הגיעה - עד עתה לפחות - לקרנות הנאמנות שבהן נרשמו אתמול פדיונות (כלומר, בקשות למשיכות) של 290 מיליון שקל בלבד - 0.1% מהנכסים בענף. בשונה מכך, במרץ 2020, כשהקורונה החלה לטלטל את השווקים, נפדו בחודש 42 מיליארד שקל מקרנות הנאמנות, כשבשיא נרשמו פדיונות של עד 10 מיליארד שקל ביום בודד - 3% מהנכסים בענף באותה העת.
אולם עדיין מוקדם לומר שהציבור מגיב בסולידיות לבהלת הקורונה הנוכחית, שכן קרנות הנאמנות שמשקיעות במניות ואג"ח בחו"ל, שמהוות 28% מהענף, לא פועלות ביום ראשון שהוא יום השבתון במדינות אלה. כלומר, הבקשות שהתקבלו למשיכת כספים מקרנות נאמנות אלה, יתבצעו רק היום, ויש אפשרות לעלייה בפדיונות. אם קרנות אלו ירשמו שיעורי פדיון דומים לקרנות שפועלות פה, היקף הפדיונות הכולל יגיע עד לקרוב ל־400 מיליון שקל - עדיין נמוך משמעותית מהפדיונות הכבדים של מרץ 2020.
ייתכן שהאדישות היחסית היא תולדה של ניסיון העבר, שכן לאחר הנפילות של מרץ 2020 הגיע ראלי משמעותי בשווקים, שמי שיצא ממנו לא נהנה מהעליות החדות. כמו כן, השווקים ראו כיצד הבנקים המרכזיים מזריקים נזילות בהיקפים של טריליונים במטרה לתמוך בהם, מה שהוביל לאנומליה שבמסגרתה הנגיף מתפשט אך השווקים שוברים שיאים.
כאמור, ענף קרנות הנאמנות היה מבין הנהנים העיקריים מהעליות בשווקים. אמנם בעקבות משבר הקורונה איבד הענף ב־2020 כ־20 מיליארד שקל, והנכסים שניהל עמדו על 331 מיליארד שקל, אך מתחילת השנה היקף הנכסים צמח ב־18% לשיא של כל הזמנים — 394 מיליארד שקל.
שוק הקרנות מחולק ל־3 ענפים עיקריים, קרנות מנוהלות, קרנות סל וקרנות מחקות. הסוג הראשון מאופיין בניהול פעיל של מנהל הקרן אשר משקיע לפי לראות עיניו עבור הלקוחות, ואילו קרנות הסל והקרנות המחקות עוקבות אחרי מדדים, ללא שיקול דעת של מנהל הקרן. מתחילת השנה את הזינוק העיקרי רשמו דווקא הקרנות המחקות שטיפסו ב־35% מהון של 51 מיליארד שקל ל־69 מיליארד שקל. ההון בקרנות המנוהלות עלה ב־18% מינואר, מ־189 מיליארד שקל ל־223 מיליארד שקל, וההון בקרנות הסל עלה ב־14% מ־91 מיליארד שקל ל־103 מיליארד שקל.