בלעדיסכסוך שותפים חושף: סוכנות הביטוח נטו חוששת לקריסתה
בלעדי
סכסוך שותפים חושף: סוכנות הביטוח נטו חוששת לקריסתה
אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בישראל, נטו פיננסי, המפקחת על כ־28 מיליארד שקל, מביעה חשש לקריסתה: "נחשפה בפנינו מזימה של שותפינו בית ההשקעות אי.בי.אי וסוכנות הביטוח ארבע עונות 'לחנוק' אותנו כלכלית", טענה במכתב שניסחה עבור שותפיה. בתחילת השנה בעלי נטו נחקרו בפרשת שיווק קרנות השקעה תוך ניגוד עניינים
סכסוך עסקי חושף כי אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בישראל, סוכנות נטו פיננסי, חוששת לקריסתה. כך עולה מטיוטת מכתב שניסחה הסוכנות לשותף שלה, בית ההשקעות אי.בי.אי, ובו שורת טענות קשות כלפי בית ההשקעות וכלפי סוכנות הביטוח ארבע עונות שבשליטת אי.בי.אי.
מטיוטת המכתב, המיועד לדייב לובצקי בעל השליטה באי.בי.אי ולמורן סיטון מנכ"ל סוכנות ארבע עונות, עולה כי בנטו טוענים שבכירים באי.בי.אי זיהו חולשה בסוכנות נטו ומנסים למוטט אותה. לפי המכתב, שנוסח באמצעות עו"ד גיא גיסין המייצג את נטו, אי.בי.אי וארבע עונות מבקשים "להביא לקריסתה של נטו, בניסיון להשתלט על פעילותה ונכסיה ואינם בוחלים בשום אמצעי".
אי.בי.אי וסוכנות נטו הם שני שותפים עסקיים כאשר במסגרת שיתוף הפעולה סוכנות הביטוח ארבע עונות שבשליטת אי.בי.אי (65%) זכאית ל־30% מההכנסות של נטו בשלוש השנים האחרונות. זאת תמורת תשלום של 30 מיליון שקל אשתקד ותשלומים עתידיים נוספים בהתאם להיקף ההכנסות שתצליח להניב נטו.
הנהלת נטו טוענת עוד במכתב שניסחה כי "בימים האחרונים נחשפה בפני נטו מזימתן של ארבע עונות ושל חברת אי.בי.אי 'לחנוק' אותה כלכלית באמצעות עיכוב כספים של נטו שאותם הן מחזיקות בנאמנות עבורה תוך הפרת חובות נאמנות".
עוד נטען במכתב של נטו כי אי.בי.אי וארבע עונות גם פועלות להסתיר כספים "המתקבלים בחשבונותיה בשל הפעילות המשותפת; ושעה שבמקביל הן פועלות 'לגנוב' את סוכניה של נטו מאחורי גבה". מדובר בטיוטה שנוסחה בשבוע שעבר במשרדי גיסין והגיעה לידי כלכליסט אולם זו לא נשלחה והצדדים עסוקים בימים אלו בניסיונות ליישר את ההדורים ביניהם.
"רקמו מהלך חתרני"
נטו נמצאת בשליטת עידן כץ (32%) שמשמש כמנכ"ל ואילן בן ישי (28%) שמשמש כיו"ר. 600 הסוכנים בנטו עובדים באמצעותה כפרילנסרים. כלומר נטו מעניקה להם את המעטפת העסקית תמורת השתתפות בעמלות שהם משיגים מהמוסדיים ומחברות הביטוח תמורת הפצת מוצריהם. היקף ההון שמנוהל בנטו מגיע לכ־28 מיליארד שקל. בית ההשקעות אי.בי.אי מחזיק בסוכנות ארבע עונות 65% כאשר 35% מוחזקים על ידי סיטון.
לפי נטו, נציגי ארבע עונות טענו בפני סוכניה כי ארבע עונות שילמה לה 120 מיליון שקל בתמורה לרכישתה, אך בפועל סכום זה לא שולם. "סיטון אף איים על סוכני נטו כי אם הם לא יעברו לארבע עונות, זו תפסיק לשלם את הכספים המגיעים להם עבור עבודתם"
על פי המכתב, לנטו התברר לאחרונה כי ארבע עונות ואי.בי.אי בהנחייתם של סיטון, לובצקי ואורן אופק המשנה למנכ"ל אי.בי.אי "רקמו מהלך חתרני לשידול סוכניה של נטו לעבור לעבוד אצל ארבע עונות ו/או בחברה חדשה מתחרה, באופן המהווה הפרה בוטה של ההסכם, חותר תחת אושיותיו ומקים עילה לביטולו".
לפי הטיוטה, "סיטון (בהנחייתם של לובצקי ואופק) פנה לדמות ניהולית מרכזית בנטו לפני כמה חודשים, והציע לו להקים בסתר עבור ארבע עונות, סוכנות שתתחרה בנטו. לשם כך החלה ארבע עונות לשדל את סוכני נטו לעבור לסוכנות החדשה מבית ארבע עונות ו/או לארבע עונות, ולקלוט אותם שם תחת מספרי סוכן עצמאיים. ואכן בפועל, הדמות הניהולית וסיטון פנו במשך תקופה ארוכה לסוכני נטו ושידלו אותם לעבור לחברה החדשה שתוקם על ידי ארבע עונות ושתנוהל על ידי אותה דמות מרכזית. והנה באורח פלא, אותה דמות מרכזית הודיעה לנטו לפני ימים ספורים על התפטרותה מנטו, וזאת כאמור כחלק מהמהלך הכולל להביא לקריסתה של נטו, תוך גרימת נזקים עצומים לנטו".
על פי נטו, נציגי ארבע עונות טענו בפני הסוכנים של נטו שארבע עונות שילמה לנטו 120 מיליון שקל בתמורה לרכישה של נטו, על אף שבפועל סכום זה לא שולם. על פי הטיוטה "סיטון אף הגדיל לעשות ואיים על סוכני נטו כי אם הם לא יעברו לארבע עונות, זו תפסיק לשלם את הכספים המגיעים להם עבור עבודתם, כספים השייכים, בהתאם להסכם, לנטו ולסוכניה, כאשר ארבע עונות מחזיקה בהם בנאמנות".
סוכנות נטו מצויה בשנתיים האחרונות במצוקה תזרימית קשה שהולכת ומחריפה. הקשיים התזרימיים של נטו החלו בעקבות קריסת השקעות בענף הנדל"ן בהן היתה שותפה דרך בית ההשקעות שהקימה ב־2014 עם ירון פיטארו, בשם וולת'סטון
עוד עולה על פי הטיוטה כי "העובדים שביקשה ארבע עונות להכניס מטעמה לסניף נטו הממוקם ברחוב הירקון בבני ברק, פועלים כ'סוס טרויאני' בתוך נטו תוך חתירה תחתיה, שעה שהם משדלים את סוכניה של נטו לעבור ולהתנהל תחת מספרים עצמאיים בארבע עונות, בניגוד גמור להסכם". בשל כך אסרה נטו כניסה של השותפים שלה סוכני ארבע עונות, למשרדי נטו.
ארבע עונות ו־IBI מצידם טענו כי נטו מעבירה דו"חות התחשבנות של עמלות שאינם נכונים מחודש ספטמבר. על בסיס דו"חות אלו אמורים להתחלק ארבע עונות ונטו בעמלות. נטו טוענת שמכיוון שארבע עונות מסתירה ממנה את הנתונים שהתקבלו בחשבונותיה בעקבות העמלות ששולמו, היא לא יכולה לבדוק את אמיתות הטענות. בתוך כך נטו דורשת מאי.בי.אי 2.5 מיליון שקל בעמלות שאותן היא חבה לה ולפתוח חשבון עמלות אליו יהיה לנטו גישה.
החיבור הבעייתי לוולת'סטון
מדוע כץ ובן ישי סבורים שאי.בי.אי מעוניינת למוטט את נטו? סוכנות נטו מצויה בשנתיים האחרונות במצוקה תזרימית קשה שהולכת ומחריפה. הקשיים התזרימיים של נטו החלו בעקבות קריסת השקעות בענף הנדל"ן בהן היתה שותפה דרך בית ההשקעות שהקימה ב־2014 עם ירון פיטארו, בשם וולת'סטון. ההשקעות היו בעיקר הלוואות ליזמי נדל"ן קטנים בתחום ההתחדשות העירונית. במשך המחצית השנייה של העשור הקודם גייסו סוכני נטו את הלקוחות שלהם עבור ההשקעות של וולת'סטון בהיקף של מאות מיליוני שקלים – דרך השקעה בקרנות השקעה של החברה שהיו אחראיות על מתן אשראי לקבלנים. הקיפאון במיזמי תמ"א וקריסה של חלק מהפרויקטים הביאו להפסדים גדולים של נטו ושל לקוחותיה. בין היתר הוגשו תביעות של לקוחות לקבלת כספים, למשל של בני הזוג שמואל (ראו תרשים), שהשקיעו בשנים 2019-2017 1.35 מיליון שקל בשלוש קרנות של וולת'סטון. בין המשקיעים היו גם עיתונאית האוכל נירה רוסו ובעלה לואיס, שהשקיעו 500 אלף שקל בקרן של בית ההשקעות, ואיתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, שהשקיע 480 אלף שקל.
על פי רשות ניירות ערך, וולת'סטון חייבת היום 800 מיליון שקל למשקיעים. בד בבד, רשות ניירות ערך חוקרת את דרכי הגיוס של פיטארו, כץ ובן ישי כדי לבדוק האם השלושה הציעו ניירות ערך ללקוחות ללא תשקיף וללא גילוי נאות על הקשרים העסקיים שקיימים מאחורי הקלעים בין נטו לוולת'סטון והחקירה בעניין עדיין מתנהלת.
אם לא די בהפסדים על הנייר, כץ ובן ישי החלו מאז 2022 "לקנות החוצה" את הלקוחות שביקשו למשוך את כספם בקרנות ההשקעה של וולת'סטון, מתוך אמונה בפרויקטים התקועים ומתוך רצון לשפר את המוניטין של הסוכנות. נטו שכרה את משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן כדי לנהל משא ומתן עם המשקיעים שחתמו על ויתור ההשקעה תמורת תשלומים עתידיים מהסוכנות. ככל הידוע, סוכנות נטו השקיעה הון בהיקף של 50 מיליון שקל במהלך הנוכחי תוך שהיא משתמשת גם בהון שלוותה מתאגידים בנקאיים. אלו הצטרפו לחובות קיימים ועל פי הערכות "הבור" בו נמצאת נטו כרגע מגיע כבר ליותר מ־70 מיליון שקל.
ההסתבכות של נטו עם וולת'סטון הביאו אותה לחפש אחרי ישועה מבחוץ. בתחילת 2022, בעת שחברת הביטוח הפניקס חיפשה להגדיל את הסוכנויות שברשותה, קיים מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון משא ומתן עם כץ על רכישת 50% ממניות נטו לפי שווי של 160 מיליון שקל
ההסתבכות של נטו עם וולת'סטון הביאו אותה לחפש אחרי ישועה מבחוץ. בתחילת 2022, בעת שחברת הביטוח הפניקס חיפשה להגדיל את הסוכנויות שברשותה, קיים מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון משא ומתן עם כץ על רכישת 50% ממניות נטו לפי שווי של 160 מיליון שקל, כלומר הזרקת הון בהיקף של 80 מיליון שקל. העסקה לא יצאה אל הפועל מכיוון שנטו לא עמדה בבדיקת הנאותות של הפניקס שבחרה לסגת מהעסקה. לנעלי הפניקס נכנס אי.בי.אי שבשליטת דייב לובצקי (21.4%) במרץ 2023. בעת החתימה פנה כץ לסוכני נטו והבטיח להם כי הגיעו לחוף מבטחים ושנה לאחר מכן, טוענת נטו בדיוק ההיפך – כי אי.בי.אי מנסה למוטט אותה.
במסגרת הרצון להזרים הון לסוכנות נטו, נבחנה רכישה או מיזוג של הסוכנות עם סוכנות פרופיט שבשליטת אסף בנאי ושלומי אלברג. בנאי הציע במסגרת המשא ומתן להשתלט על החברה בתמורה להעברת החובות של נטו לפרופיט. בנוסף הציעו בכירים בפרופיט לנטו לבקש כינוס נכסים מרצון, אך הבקשה נשללה.
מנטו נמסר כי "במסגרת עסקת ארבע עונות ונטו, אי.בי.אי נאמנה לכספי הסוכנים ולתקבולים של נטו. נטו עושה ותמשיך לעשות הכל לטובת המשקיעים והסוכנים שלה". מאי.בי.אי וארבע עונות נמסר כי לא יגיבו על מכתב שלא נשלח. מפרופיט נמסר כי היא לא מנהלת את עסקיה מעל גבי העיתון.
מה יעלה בגורל החוסכים
קריסת נטו עלולה להוביל למשיכות כספים
קריסה אפשרית של סוכנות גדולה כנטו עלולה להשפיע על החוסכים. ראשית, נטו שימשה כמפיצה מובילה של השקעות לא סחירות בהיקף של מיליארדי שקלים למשקיעים דרך הסוכנים שפעלו בסוכנות. קריסה של הסוכנות תגרום לכך שהמשקיעים שהשקיעו בנכסים הלא סחירים ייוותרו ללא ייצוג. ובמקרה של בעיות כמו הקפאת כספים ועצירת פדיונות, ייוותרו גם ללא יכולת לפנות לגופים שמנהלים את ההשקעות, אלא דרך עורך דין שישכרו באופן אישי או קבוצתי, ובתוך כך הם למעשה כבר לא יהיו אדונים לכספם. כך קרה כבר כאשר משקיעים בקרן מונטרו, שקרסה בעקבות מינוף והגיעו אליה דרך נטו, אינם מיוצגים מכיוון שלנטו אין מספיק הון להשתתף בייצוג.
בנוסף, לאורך השנים האחרונות נטו הנפיקה ושיווקה "תעודות מעקב" בשם AMC בהיקף של מיליארדי שקלים. תעודות אלו משויכות אליה באופן ברור. נפילה אפשרית של נטו תכניס את המשקיעים לסחרור, ואלו עלולים לגלות שהתעודה שנטו אחראית עליה, אינה שווה דבר.
נפילה אפשרית של נטו עלולה לגרור עמה גם משיכת כספים מקרנות השקעה בלתי סחירות של משקיעים שהופנו על ידי נטו ובתוך כך יכולות לגרום גם להפסדי הון עבור המשקיעים שחסכו בנטו, ואף לרוכשי דירות שהחברה הקבלנית שאחראית על בניית הבניין למגורים ממומנת על ידי משקיעי נטו, במסגרת השקעות התמ"א הרבות של החברה. נפילת נטו תביא גם להקפאת ההתחייבויות שלה כלפי הלקוחות שהפסידו את כספם בקרנות ההשקעה של וולת'סטון.
לסיום, שוק הסוכנויות בישראל הוא שוק מרוכז יחסית שנשלט על ידי סוכנויות ענק. נפילה של סוכנות גדולה עלולה להביא לעלייה במחירים שגובות הסוכנויות מהגופים המוסדיים עבור הפצת ההשקעות שלהם, מהלך שיביא לגלגול של הכספים אל החוסכים ויעלה את דמי הניהול בקופות החיסכון השונות.