סגור
כל הסיבות לקחת משכנתא הפוכה
מחפשים יציבות במשכנתא (FREEPIK)

ממשיך לטפס: שיא של כמעט עשור בשיעור המשכנתאות בריבית קבועה לא צמודה

שיעורן של הקל"צ הגיע ל-36.5% מסך המשכנתאות, הנתון הגבוה ביותר מאז יוני 2015. במזרחי טפחות נרשמה החשיפה הגבוהה ביותר למסלול: 38%. למרות הציפייה לסיום העלאות הריבית במשק, הציבור מעדיף יציבות

שיעור המשכנתאות במסלול קל"צ (ריבית קבועה ולא צמודה) שנלקחו בנובמבר טיפס ל-36.5% - הנתון הגבוה מאז יוני 2015, ומהנתונים הגבוהים שנרשמו אי פעם במשק. כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ג').
הקל"צ הוא מסלול שבו המשכנתא לא צמודה למדד המחירים לצרכן או לריבית בנק ישראל, כך שההחזרים החודשיים שבו הם קבועים. נכון לנובמבר, הריבית שגובים במסלול זה בבנקים הגדולים נעה בין 4.82% (במזרחי טפחות) ל-5.16% (דיסקונט), והיא נחשבת זולה ביחס לשאר המסלולים. לצורך השוואה, הריבית הכוללת החזויה (IRR) במשכנתאות שמכרו מזרחי טפחות ודיסקונט בנובמבר הסתכמה ב-5.8%.
מאז מרץ האחרון, שבו שיעור הקל"צ מסך המסלולים עמד על 28.5%, הוא טיפס בהתמדה עד שהגיע כאמור ל-36.5% החודש. בניכוי הלוואות בולט ובלון, שבהם נלקח באופן יחסי שיעור גבוה במיוחד של משכנתאות קל"צ, שיעורם עומד על 31% מסך המשכנתאות.
מבין הבנקים, החשיפה היא המשמעותית ביותר במזרחי טפחות: כ-38% מהמשכנתאות שמכר הבנק בנובמבר היו במסלול זה, לעומת 31% בבנק הפועלים, 27% בלאומי, 24% בבינלאומי ו-22% בדיסקונט - כל הנתונים בניכוי הלוואות בולט ובלון.
המאפיין המרכזי של הקל"צ הוא כאמור יציבות, וזו הסיבה המרכזית שהאטרקטיביות שלהן עולה בתקופה של אינפלציה, העלאות ריבית וחוסר יציבות כלכלית. עם זאת, העלייה המתמשכת בשיעורה במשק אינה מובנת מאליה: כיוון שהציפייה במשק היא שתהליך העלאת הריבית הסתיים, ניתן היה להניח שהאטרקטיביות של הקל"צ תרד ביחס למסלולים בריבית משתנה, שבהם נהנים במקרים אלו בהוזלה. בנוסף, מי שלקח משכנתא בקל"צ ומעוניין למחזר אותה כשהריבית יורדת, ישלם עמלת פירעון מוקדם. עם זאת, על אף פוטנציאל הורדת הריבית, ניכר כי הציבור דבק ביציבות שהקל"צ מציע.