סגור
דב קוטלר מנכל בנק הפועלים חדש
דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים. תקופת אי־התחרות תקוצר מ־12 חודשים ל־6 (צילום: גדי דגון )

בנק הפועלים מעלה את גובה המענקים לבכירים, אבל מגדיל את התלות בביצועים

מדיניות התגמול החדשה של הבנק: המענק המקסימלי יגדל מ־5 משכורות ל־6.5. רכיב המניות החסומות יבוטל, ובמקומו יוענקו אופציות, שיגבירו את התלות בביצועי המניה. שכר המנכ"ל דב קוטלר יועלה מ־220 ל־250 אלף שקל בחודש

מעבר מתגמול של מניות חסומות לאופציות, הגדלת המענק המקסימלי והשוואת הביצועים לבנקים אחרים - אלו עיקרי תוכנית התגמול החדשה לבכירי בנק הפועלים, שמגדילה את תלות התגמול בביצועים של הבנק והמניה. הבנק, שמתנהל ללא גרעין שליטה, פרסם בימים האחרונים את מדיניות התגמול החדשה. התוכנית כפופה לאישור אספת בעלי המניות של הבנק, שתתקיים בחודש הבא. בנוסף, פורסמו תנאי השכר החדשים של המנכ"ל דב קוטלר.
דירקטוריון הבנק החליט באחרונה להאריך את כהונתו של קוטלר, שחוזהו מסתיים בסוף השנה. לפי תוכנית התגמול העדכנית, שתהיה תקפה ל־3 שנים, שכרו החודשי של קוטלר יועלה מ־220 אלף שקל בפועל כיום ל־250 אלף שקל בתוכנית החדשה (בצמוד למדד). כמו כן, תקוצר תקופת אי־התחרות של קוטלר מ־12 חודשים ל־6 חודשים ממועד עזיבתו, ותינתן אפשרות לשלם לו עבור תקופה זו. תשלום זה, אם וכאשר, יתבצע בסיום תקופת אי־התחרות בהתאם לעמידה בהתחייבות שלא להתחרות. האפשרות לשלם מענק בגין אי־תחרות תתווסף גם לתוכנית התגמול של שאר בכירי הבנק.
עלות השכר המקסימלית של קוטלר תוכל להגיע ל־3.9 מיליון שקל בשנה, לעומת 3.8 מיליון שקל בתוכנית הקודמת. זאת, בדומה לרף המקסימלי של המנכ"לים בשאר הבנקים, אשר כפופים למגבלת חוק שכר הבכירים.
הבנק פרסם כאמור גם תוכנית תגמול עדכנית ליתר בכיריו. בתוכנית מספר שינויים לעומת התוכנית הנוכחית. עלות השכר המקסימלית שחלק מנושאי המשרות הבכירים בבנק יכולים להגיע אליה תעמוד לפי התוכנית החדשה על 3.7 מיליון שקל. זאת, לעומת עלות מקסימלית של 3.3 מיליון שקל כיום. השינוי המרכזי הוא שבבנק מגדילים את חלקו של הרכיב המשתנה בתגמול, שיעמוד על 32% מעלות השכר לעומת 18% כיום.
עלייה זו נובעת משתי סיבות עיקריות: המענק המקסימלי לנושאי משרה יעלה מ־5 משכורות ל־6.5 משכורות. במקרה שהדירקטוריון ייתן אישור מיוחד, ניתן יהיה להגיע למענק בגובה 8 משכורות. מצד שני, לדירקטוריון תהיה גם את האפשרות לשלול בונוסים, גם אם המנהלים יעמדו בתנאים לקבלתם.
השינוי המרכזי ברכיב התגמול המשתנה הוא שהחל מהשנה הבאה תבוטל חלוקת המניות החסומות (הנחשבות לתגמול קבוע) ובמקומן יחולקו אופציות למניות. באופן עקרוני באופציות למניות יש יותר סיכון מבחינת מקבל התגמול, שכן היכולת לממש את האופציות תלויה במחיר המניה ביחס למחיר המימוש שנקבע. לעומת זאת, במניות חסומות המניה מונפקת ללא תשלום במועד שנקבע. מצד שני האפסייד באופציות גבוה יותר. המעבר לאופציות אמור לחזק את הקשר בין התגמול לבכירים לבין ביצועי הבנק. עוד נציין כי התווספה אפשרות להמיר עד שלוש משכורות מהמענק לאופציות בשלות באותו שווי - סמכות שתינתן לדירקטוריון. ביולי האחרון החליט בנק לאומי לבצע המרה של חלק מהתגמול לאופציות, וכעת בבנק הפועלים משאירים את הפתח לבצע גם מהלך שכזה.
שינוי נוסף בתוכנית החדשה קשור לתשואה על ההון. פרמטר מרכזי שעליו מתבססת חלוקת המענק הוא התשואה על ההון, שעלתה דרמטית בשנה האחרונה בשל עליית הריבית והאינפלציה. אלו הזניקו את הכנסות המימון של הבנקים: מתשואה על ההון בסביבות 9% לאזור ה־15%. אלא שהערכות הן שהתשואות הגבוהות יתמתנו בשנה-שנתיים הקרובות, בין היתר בשל צפי לעליות בהפסדי אשראי, עלייה בפקדונות נושאי ריבית וכמובן בתרחיש של הורדת ריבית (שעשויה לקרות בעוד שנה-שנתיים). לכן נראה כי בבנק מעדיפים לשמור על גמישות, ומבקשים שיעדי התשואה על ההון לצורך קבלת מענקים ייקבעו בכל שנה מחדש, בהתאם למצב, מאשר לקבוע מראש יעדי תשואה שיהיו תקפים לכל תקופת התוכנית. בנוסף, בבנק החליטו שלא רק יעדי התשואה עצמם יעמדו למבחן, אלא שתוכנס גם השוואה לתשואה על ההון בשאר המערכת הבנקאית, שתקבע את גובה המענק.
עוד בתוכנית התגמול החדשה: תנאי הסף בחלק של המענק העוסק בעמידה ביעדים פנימיים של הארגון (KPI) יוקל. כיום, חלק זה במענק תלוי בעמידה ביעד מינימלי בתשואה על ההון. כעת מבקשים בבנק לשנות זאת, ולקבוע תנאי סף מקל יותר עמידה ביעדי הלימות ההון של בנק ישראל. המשמעות היא שלמעט תקופה של משבר דרמטי שמאיים על יציבות הבנק, יעמדו הבכירים בתנאי הסף לחלוקת החלק במענקים המתבסס על עמידה ביעדים.