בעקבות הימשכות המלחמה: מתווה דחיית ההלוואות של בנק ישראל יוארך בפעם הרביעית
בעקבות הימשכות המלחמה: מתווה דחיית ההלוואות של בנק ישראל יוארך בפעם הרביעית
עם זאת משך הקפאת ההלוואות יוגבל לעד 9 חודשים, ומעבר לכך יידרש אישור מיוחד מהבנק; ההקלות בריבית האוברדרפט לעסקים בצפון ובדרום יורחבו גם לאלו עם מחזור של עד 10 מיליון שקל
בנק ישראל מאריך ומרחיב בפעם הרביעית את מתווה ההקלות ודחיית ההלוואות ללקוחות הבנקים המושפעים מהמלחמה. המתווה שאמור להסתיים בסוף חודש יוני יוארך בשלושה חודשים נוספים, ויכלול שני שינויים מרכזיים.
השינוי הראשון הוא בהגבלת משך הזמן המקסימלי בדחיית ההלוואות. היות שדחיית ההלוואות החלה זמן קצר לאחר המלחמה (קרי לפני כשמונה חודשים), בבנק ישראל החליטו כי הלוואות שנמצאות בדחיית תשלומים של תשעה חודשים לא ימשיכו להידחות באופן אוטומטי, אלא רק בכפוף לאישור הבנק. ללא אישור של הבנק, יצטרכו ההלוואות לחזור ולהיפרע כסדרן.
הסיבה לכך היא שדחיית הלוואות לתקופה ארוכה כל כך אינה בריאה, שכן ככל שתקופת ההקפאה ארוכה יותר, כך החזרה לפירעון מלא עלולה להיות מאתגרת יותר, ובבנק ישראל רוצים לוודא שרק לווים שבאמת זקוקים לכך יקבלו הקפאת תשלומים לתקופה כה ארוכה. המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי רמז על הבעייתיות בהקפאת הלוואות לתקופה ארוכה בהודעה בעת ההארכה הקודמת של המתווה כשמסר: "מכיוון שתקופת הדחייה המצטברת עשויה להיות ארוכה יחסית, אני קורא לציבור לבחון היטב את הצורך בדחיית ההלוואות, גם אם אלו נעשות ללא חיוב בריבית ועמלות, וכן להיערך לחזרה לשגרת תשלומים סדירה".
שינוי נוסף שיהיה במתווה הנוכחי הוא הרחבת ההקלות בריבית על האוברדרפט לעסקים נוספים. לפי המתווה הנוכחי עסקים קטנים המוגדרים כנפגעים ממעגל ראשון מהמלחמה (עסקים מיישובים עד 30 ק"מ מהגבול בעזה או מיישובים שפונו בצפון ועוד) עם מחזור מכירות שנתי של עד 5 מיליון שקל היו זכאים לפטור מריבית על האוברדרפט על חריגה בהיקף של עד 30 אלף שקל. ההקלה הזו תורחב מתחילת החודש הבא לעסקים מהאזורים הללו עם מחזור מכירות שנתי של עד 10 מיליון שקל.
מתווה ההקלות כולל שני חלקים. בחלק הראשון נכללות אוכלוסיות שנפגעו ישירות מהמלחמה כמו תושבי הדרום והצפון המפונים, נפגעי המלחמה ובני משפחותיהם ועוד. קבוצה זו זכאית לפטור מרוב העמלות, להקלה בריבית על האוברדרפט והיא יכולה להקפיא הלוואות ומשכנתאות מבלי שתצטבר ריבית על תקופת ההלוואה (כאמור כעת סך תקופת ההקפאה תוגבל לתשעה חודשים, ותוארך רק באישור פרטני מהבנק). שאר הציבור זכאי בעקבות המתווה לבצע גם כן הקפאת הלוואות, אך ממשיכה להצטבר ריבית על תקופת ההלוואה.
נכון לסוף חודש מאי סך ההלוואות שנמצאות בדחיית תשלומים מגיע ל-34.3 מיליארד שקל, המהווה פחות מ-3% מסך האשראי הבנקאי. בחודש ינואר עמד סך ההלוואות שבדחיית תשלומים על 100 מיליארד שקל, כלומר כשני שלישים מההלוואות שהוקפאו מתחילת המלחמה כבר חזרו להיפרע. ועדיין מדובר בסכום לא מבוטל של מעל ל-30 מיליארד שקל שאינו נפרע כיום כסדרו.