חודש רביעי ברציפות: המשכנתא הממוצעת ממשיכה לרדת - לשפל של 11 חודשים
חודש רביעי ברציפות: המשכנתא הממוצעת ממשיכה לרדת - לשפל של 11 חודשים
מדובר בסכום של 944 אלף שקל, והמגמה צפויה להימשך בשל העלאות הריבית של בנק ישראל. אולם על אף ששוק המשכנתאות מתקרר רמת הסיכון רותחת: שיעור המשכנתאות שבהן ההחזר החודשי עומד על יותר מ-30% הגיע ל-47.9% - נתון חסר תקדים
המשכנתא הממוצעת בינואר ירדה בפעם הרביעית ברציפות ועמדה על 944 אלף שקל, כך עולה מנתונים שפרסם היום (ה') בנק ישראל. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז פברואר 2022, אז עמדה המשכנתא הממוצעת על 941 אלף שקל. באוקטובר האחרון המשכנתא הממוצעת עמדה על שיא של 1.05 מיליון שקל, כך שמדובר בירידה של 10% בארבעה חודשים.
מגמת הירידה בגודל המשכנתא הממוצעת עשויה להצביע על תחילתה של ירידה קלה במחירי הדירות. לצד זאת, ייתכן שהיא נובעת גם מהאטה ברכישת דירות ששוויין גבוה מהממוצע, ומוקדם להסיק מכך על היפוך מגמה במחירי הנדל"ן. בנוסף, על אף מגמת הירידה הקלה, בהשוואה לשנים האחרונות עדיין מדובר בנתון גבוה יחסית: בינואר אשתקד המשכנתא הממוצעת עמדה על 914 אלף, והממוצע בשנת 2021 עמד על 895 אלף שקל - כ-50 אלף שקל פחות.
לצד ההתקררות בשוק המשכנתאות, רמת הסיכון רותחת וממשיכה לשבור שיאים, כאשר שיעור המשכנתאות בסיכון גבוה שנלקחו בינואר אחרון עלה בחצי נקודת אחוז והגיע ל-47.9%. המשמעות היא שעבור כמעט כל משק בית שני שלקח משכנתא בינואר, ההחזר החודשי גבוה מ-30% מההכנסה הפנויה שלו.
מדובר בנתון חסר תקדים, המשקף את התייקרות החזרי המשכנתאות בעקבות שמונה העלאות הריבית הרצופות שביצע בנק ישראל מאז אפריל האחרון ואשר ייקרו את ההחזר החודשי הממוצע בכ-900 שקל. לשם השוואה, בינואר 2022, שיעור המשכנתאות בהן ההחזר החודשי היה גבוה מ-30% עמד על 36.5%. יש להדגיש כי נתון זה משקף רק את המשכנתאות שנלקחו בינואר, ומכיוון שגם משכנתאות שנלקחו לפני כן ממשיכות להתייקר בעקבות עליית הריבית והאינפלציה, סביר כי משקי בית רבים נוספים משלמים יותר מ-30% מההכנסה הפנויה שלהם כהחזר חודשי למשכנתא.
נתון נוסף המשקף רמת סיכון בשוק המשכנתאות הוא שיעור המימון של הבנקים, כאשר שיעור מימון גבוה נחשב לכזה העולה על 60%. בשונה מן ההחזר החודשי, כאן ניכרת מגמת ירידה קלה בחודשים האחרונים, התואמת לירידה במשכנתא הממוצעת, ובחודש ינואר שיעור המשכנתאות במימון הגבוה מ-60% עמד על 43.2%, זאת בהשוואה ל-46.4% באוקטובר האחרון, ו-44.3% בינואר אשתקד.
סביר כי מגמת הירידה הקלה בשיעור המימון מוסברת ברובה בירידה בהיקף המשכנתא הממוצעת. ייתכן גם שלאור סביב הריבית הגבוהה, משקי בית ומשקיעים חוששים לקחת ריבית בשיעור מימון גבוה, ולכן חלקם מוותרים מראש על המשכנתא. נתון זה תואם את הירידה הכללית בביקוש למשכנתאות, עליה דווח מוקדם יותר החודש בכלכליסט: בינואר היקף המשכנתאות החדשות צנח ב-36% בהשוואה לינואר 2022 ועמד על 6.36 מיליארד שקל בלבד.
למרות הירידה בהיקף המשכנתאות החדשות שנלקחות, היקפן גבוה מהמשכנתאות שנפדות בכל חודש ולכן הר המשכנתאות - כלומר סך המשכנתאות הפעילות בישראל, הוסיף לגדול והגיע לשיא של 529.2 מיליארד שקל, זאת בהשוואה ל-527 מיליארד שקל בדצמבר האחרון ו-469.5 מיליארד שקל בינואר אשתקד.
מוקדם יותר השבוע העלה בנק ישראל את הריבית לרמה של 4.25%, והשלים כאמור שמונה העלאות ריבית רצופות מאז אפריל 2022, אז הריבית עמדה על 0.25%, כאשר תיתכן העלאת ריבית נוספת בהחלטה הבאה, שתתפרסם ב-3 באפריל. סביר כי סביבת הריבית הגבוהה יחסית והציפיות להמשך העלאה ימשיכו להקטין את הביקוש למשכנתאות, אך במקביל גם להגדיל את שיעור המשכנתאות בסיכון מתוך כלל אלו שנלקחות.