דוח הפיקוחמבחן לחץ: במשבר חריף כל הבנקים יעברו להפסד, אך אין סכנה ליציבותם
דוח הפיקוח
מבחן לחץ: במשבר חריף כל הבנקים יעברו להפסד, אך אין סכנה ליציבותם
בבנק ישראל בחנו תרחיש קיצון שבמסגרתו, בין השאר, האינפלציה, האבטלה והריבית מזנקות ומחירי הדיור צונחים; לפי התרחיש, האינפלציה והריבית הגבוהה שמקפיצות את הכנסות הבנקים יביאו לכך שלמרות שירשמו הפסד משמעותי במשך רבעון אחד לפחות - לא יהיה סיכון ליציבותם
עליית הריבית והאינפלציה תורמות בצורה כה משמעותית להכנסות הבנקים, כך שגם בעת תרחיש של משבר כלכלי חריף, הם יוכלו לצלוח אותו ללא חשש ליציבותם. כך עולה מתוצאות מבחן קיצון שערכו בפיקוח על הבנקים, שפורסם במסגרת הדוח השנתי של הפיקוח על הבנקים.
לקריאת ידיעות נוספות מדו"ח הפיקוח על הבנקים - לחצו כאן
בבנק ישראל מדגישים כי התרחיש אינו מהווה תחזית, אלא נועד לבחון את עמידות הבנקים בסיטואציה של משבר. עם זאת, התרחיש שנבחן בהחלט עשוי להתממש אם המצב הכלכלי הנוכחי יתדרדר.
לפי התרחיש, המאבק העולמי באינפלציה אינו מצליח, מה שמביא את האינפלציה בישראל לרמה שנתית של 7%, וגורם להאצת קצב העלאות הריבית עד לרמה של 6.9%. בעקבות זאת יש האטה חמורה במשק המתבטאת באבטלה שמגיעה ל-11.2%, פגיעה בצריכה, ירידה בהשקעות, פיחות בשקל, ירידה חדה של 48% במחירי הדיור מהשיא וירידה דומה במדד ת"א 125 בבורסה, כשתשואות אג"ח מדינה יגיעו במקביל ל-10% וישפיעו על מחיר האשראי במשק. במסגרת התרחיש, בעקבות המיתון הכלכלי, מוריד בחדות בנק ישראל את הריבית חזרה לרמה של 4% עד להתאוששות המשק. לפי התרחיש, המשבר נמשך בסך הכל 3 שנים.
במבחן הקיצון נמצא שהבנקים ירשמו הפסדי אשראי כבדים, אולם גם בשיאו של המשבר לא תהיה סכנה ליציבות אף אחד מהם, וכולם יעמדו ברף הלימות ההון המינימלית הנדרשת בעת תרחיש קיצון, שעומד על 6.5% ומהווה את היחס בין ההון העצמי של הבנק לנכסי הסיכון שלו ובראשם תיק האשראי. בבנק ישראל מציינים שמה שמסייע למתן את הפגיעה בבנקים בעת תרחיש הקיצון הוא שעליית הריבית והאינפלציה תורמות להגדלת הכנסותיהם - בדומה למה שקרה בשנה האחרונה, כשרווחיות הבנקים עלתה באופן דרמטי. האפקט הזה מסייע לשמור על יציבות הבנקים בעת משבר כלכלי.
במסגרת מבחן הקיצון נמצא שבמהלך המשבר כל הבנקים ירשמו הפסד משמעותי במשך רבעון אחד לפחות, והתשואה על ההון השנתית תרד בשיאו של המשבר ל-0.2%, לעומת 16.4% בשנת 2022. עם זאת, נמצא כי מהר מאד המערכת הבנקאית תתאושש, ותחזור לקראת לסיום התרחיש לתשואה על ההון של 10%, הדומה ברמתה לתשואה בשנים האחרונות.
בפיקוח על הבנקים בחנו היכן יימצאו עיקר הפסדי האשראי. בסך הכל, שיעור ההפרשה להפסדי אשראי בתקופת המשבר יעמוד להערכתם על 1.1% מתוך התיק (לשם השוואה, ברבעון הראשון של השנה שיעור ההפרשה בבנקים עמד בממוצע על פחות מ-0.3% בלבד).
על אף החשיפה הגבוהה של הבנקים לתחום הנדל"ן, והצמיחה האגרסיבית של רובם בתחום זה בשנים האחרונות, נמצא כי לא שם עיקר ההפסדים הצפויים. דווקא באשראי העסקי שמוגדר כ"אחר" (אשראי ללא ענף הבינוי והנדל"ן) יירשם שיעור הפרשה גבוה ביחס לתיק של 1.4%, לעומת שיעור הפרשות של 1.1% באשראי לנדל"ן. גם באשראי הצרכני יירשם שיעור הפרשות גבוה של 1.4%, ובמשכנתאות - 0.8%. שיעור הפרשות גבוה של 1.5% יירשם בגין החשיפות של הבנקים לאשראי בחו"ל.