סגור

הקרב על הבנקאות הפתוחה: "הבנקים מנסים לעכב את הרפורמה"

מנכ"ל הבנק הדיגיטלי גל בר דעה הזהיר במכתב ליועמ"ש אביחי מנדלבליט ולחברי ועדת השרים לענייני חקיקה, כי מדובר ברפורמה משמעותית: "יש להימנע מכל מהלך אשר יעכב את הליך החקיקה"

הבנק הדיגיטלי, שבשליטת פרופ' אמנון שעשוע, מתכוון להסתמך על מידע שיקבל באמצעות רפורמת הבנקאות הפתוחה, ומוטרד מכך שהבנקים פועלים להוצאתה מחוק ההסדרים.


"בזמן שאנו מברכים על המשוכה המשמעותית שעבר תזכיר החוק בדרך לאישורו בכנסת (אושר בוועדת שרים לענייני חקיקה - ע"א), הופתענו לגלות שהבנקים הוותיקים מנסים, שוב, לעכב את הליך החקיקה. הפעם באיצטלה של טענות פרוצדורליות וטכניות, כדי להמשיך ולשמר את ההגמוניה שלהם במערכת הבנקאית בישראל.
"דווקא כשאנו נמצאים רגע לפני מפץ תחרותי שבו הבנק הדיגיטלי הראשון ושחקנים נוספים עתידים להיכנס לשוק הבנקאות ולנער אותו", כתב בסוף השבוע האחרון מנכ"ל הבנק הדיגיטלי גל בר דעה במכתב ליועמ"ש אביחי מנדלבליט ולחברי ועדת השרים לענייני חקיקה. "יש להימנע מכל מהלך אשר יעכב את הליך החקיקה. עיכוב שישרת אך ורק את המערכת הבנקאית המסורתית ויפגע בתחרות ובקידמה", כותב בר דעה.
במכתב מסביר בר דעה מדוע מדובר ברפורמה משמעותית. לדבריו, פתיחת המידע הקיים בבנקים על לקוחותיהם תעביר ללקוח את הכוח לקבל הצעות מתחרות משחקנים נוספים. "אותו מידע שהיה עד כה נחלתם של הבנקים הגדולים, יאפשר לשחקנים חדשים דוגמת הבנק הדיגיטלי הראשון ואחרים להיכנס למגרש התחרותי ולהציע אלטרנטיבה למערכת הריכוזית הקיימת".

1 צפייה בגלריה
גל בר דעה מנכ"ל הבנק הדיגיטלי הראשון
גל בר דעה מנכ"ל הבנק הדיגיטלי הראשון
מנכ"ל הבנק הדיגיטלי גל בר דעה. "ניעור השוק"
( ינאי יחיאל)

נזכיר כי הבנק הדיגיטלי הראשון נמצא כיום בשלב הפיילוט, והוא צפוי להיפתח לציבור הרחב בתחילת שנת 2022. במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" כותב בר דעה כי הבנק הדיגיטלי הסתמך בתוכניותיו על כך שעד השקתו רפורמת הבנקאות הפתוחה תיכנס לתוקף. "הבנק הדיגיטלי הראשון נבנה על יסודות ההבנה שרפורמת הבנקאות הפתוחה תקרום עור וגידים עד לעלייתו לאוויר ותשרת אותו כדי לייצר אלטרנטיבה שלמה וחדשנית למערכת הבנקאית המסורתית".
במכתב מציין בר דעה כי הבנק הדיגיטלי מבקש להשמיע את דעתו בנושאים שונים הקשורים בתוכן החוק, ומדגיש כי עמדותיו לא אחת שונות מאלו של הבנקים המסורתיים, כמו בסוגיית גביית התשלום על קבלת המידע. "בניגוד לעמדתנו, הבנקים דורשים לגבות תשלום עבור העברת המידע הפיננסי השייך ללקוחות. סוגיה זו ואחרות משמעותיות מאוד עבורנו ועבור הצלחת הרפורמה, אך אנחנו מבינים היטב, שנוכל לנהל שיח פתוח לגביהן במסגרת הליך החקיקה בכנסת ואין מקום לייצר כעת עיכוב מיותר", הוא כותב.