ניצני התאוששות? לראשונה מאז דצמבר - היקף המשכנתאות יותר מ-7 מיליארד שקל
ניצני התאוששות? לראשונה מאז דצמבר - היקף המשכנתאות יותר מ-7 מיליארד שקל
במאי עד יולי נבלמה מגמת הירידה בהיקף המשכנתאות החדשות, אך על פי נתוני בנק ישראל אוגוסט הוא החודש הראשון שעשוי לבשר לא רק על עצירה של תהליך התכווצות השוק אלא על התאוששות מסוימת
היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו בחודש אוגוסט עמד על כ-7 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ד'). זהו החודש הראשון מאז דצמבר האחרון, שבו היקף המשכנתאות עומד על יותר מ-7 מיליארד שקל.
בשלושת החודשים האחרונים מגמת הירידה בהיקף המשכנתאות החדשות שנלקחו שהחלה בעקבות העלאות הריבית באפריל 2022 אמנם נבלמה, והיקף המשכנתאות החדשות בין מאי ליולי התייצב סביב 6.5 מיליארד שקל בחודש, אך אוגוסט הינו החודש הראשון שעשוי לבשר לא רק על עצירה של תהליך התכווצות השוק אלא על התאוששות מסוימת. ביחס לממוצע החודשי מתחילת השנה, שעומד על 6.13 מיליארד שקל, היקף המשכנתאות באוגוסט גבוה ב-14.5%.
ייתכן ששתי החלטות הריבית האחרונות של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל בסוף יולי ובתחילת ספטמבר, שקבעו להותיר את הריבית על שיעורה הנוכחי - 4.75%, וכן נתוני האינפלציה החיוביים יחסית, עודדו את משקי הבית שישבו על הגדר והמתינו לראות האם יהיו העלאות ריבית נוספות, ובכך סייעו להתאוששות שהראה השוק במהלך אוגוסט.
עם זאת, יש לציין שחודשי הקיץ נחשבים לחודשים חזקים יחסית בשוק המשכנתאות, ולכן יש לקחת בעירבון מוגבל את תוצאות חודש אוגוסט. כמו כן, עדיין מדובר על ביצועי שוק חלשים ביחס לתקופה שטרם העלאות הריבית, במהלכה היקפי משכנתאות חודשיים בסך 11 או 12 מיליארד שקל היו עניין שבשגרה. ביחס לאוגוסט אשתקד שבו היקף המשכנתאות עמד על 9.6 מיליארד שקל, מדובר בירידה של 27%.
בנוסף, במערכת הבנקאית ציפו ששוק המשכנתאות יתאושש מהר יותר ויתייצב במהלך הקיץ על היקפי עסקאות של כ-7-7.5 מיליארד שקל - זאת לעומת היקפים של כ-6.5 מיליארד שקל ביוני וביולי. החודשים הבאים ייבחנו האם שוק המשכנתאות אכן מתאושש, או שמדובר בהתחממות קצרה לכבוד הקיץ. ולבסוף, בהחלטת הריבית האחרונה הבהיר הנגיד כי ישנה "היתכנות לא מבוטלת להמשך ההעלאות". החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל תתפרסם ב-23.10, כאשר העלאת ריבית עשויה להחזיר את השוק למגמת התכווצות.
עוד עולה מנתוני בנק ישראל שהריבית הממוצעת במסלולים הלא צמודים ירדה מעט ועומדת על 5.2%, זאת לאחר שבמאי האחרון עמדה על 5.5%. הירידה הקלה סייעה גם לירידה בתקופת הפירעון הממוצעת במסלולים אלו שעמדה באוגוסט על 25 שנה, זאת לאחר שבמאי הגיעה ל-25.2 שנה. עם זאת, עדיין מדובר בנתונים גבוהים יחסית, ובאוגוסט אשתקד הריבית הממוצעת עמדה על 3.6% ותקופת הפירעון על 23.9 שנה.