סגור

בלעדי
מספר מקבלי השכר ביולי - הגבוה ביותר מפרוץ משבר הקורונה

מספר מקבלי המשכורות בחודש יולי היה 3.59 מיליון, נמוך רק ב־65 אלף לעומת מרץ אשתקד. בלמ"ס דיווחו דווקא על עלייה באבטלה ביולי, אבל הנתונים מתייחסים רק למחצית הראשונה של החודש לעומת נתוני מס"ב שמתייחסים לחודש כולו

שוק העבודה התאושש בחודש יולי והציג את הנתונים הטובים ביותר שלו מאז פרוץ משבר הקורונה. כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" מחברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי), המפתחת ומפעילה את המערכת הלאומית המרכזית להעברת תשלומים בישראל, ומעבירה את המשכורות ל־90% מהשכירים במשק במגזר הציבורי והפרטי.
מספר מקבלי המשכורות בחודש יולי היה 3.59 מיליון, גבוה ב־90 אלף לעומת יוני. מדובר במספר הגבוה ביותר מאז פרוץ משבר הקורונה, אך עדיין נמוך ב־65 אלף לעומת מרץ אשתקד.
ישנם שני הסברים לשיפור ביולי. הגורם הראשון הוא שבחודש זה הופסקו התשלומים לעובדים הנמצאים בחל"ת. הפסקת דמי האבטלה כמו גם העובדה שביוני נרשם שיא של מספר המשרות הפנויות במשק, שעמד על קרוב ל־130 אלף, סייעו לעובדים להתאקלם חזרה אל שוק העבודה. בנוסף לכך חודש יולי מתאפיין בתעסוקת קיץ של משרות ייעודיות כמו קייטנות והפעלות אחרות לילדים, דבר המביא גם כן לשיפור בנתונים.
הנתונים החיוביים של מס"ב מפתיעים לאור העובדה שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) דיווחה בתחילת החודש על עלייה קלה בשיעור האבטלה ביולי – 9% לעומת 8.8% ביוני (שיעור האבטלה המורחב הכולל עובדים בחל"ת).
אולם צריך לציין כי נתוני הלמ"ס מתייחסים למחצית הראשונה של יולי, בעוד נתוני מס"ב מתייחסים לחודש כולו. בנוסף לכך גם משרד האוצר ביקר את הגדרת שיעור האבטלה המורחב של הלמ"ס. בדו"ח של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שפורסם לפני כשבועיים, נכתב כי הנתון אינו מלא ועלול להציג תמונה מעוותת, וכי נכון יותר להתייחס לשיעור התעסוקה ולא לשיעור האבטלה. ואכן לפי הנתונים של מס"ב, חל שיפור בהיקף התעסוקה. הרוב הגדול של המעבירים משכורות דרך מס"ב הם מעסיקים 10 עובדים ומעלה, המשמעות היא שהנתונים אינם כוללים חלק גדול מהעסקים הזעירים והקטנים, שככל הנראה אצלם קצב ההתאוששות מהקורונה איטי יותר.
עוד עולה מהנתונים כי השכר הממוצע ביולי היה 7,462 שקל נטו, שהוא הגבוה ביותר ב־12 החודשים האחרונים (למעט חודש יוני שהוא חריג בגובהו בשל תשלום דמי הבראה במקומות עבודה רבים). העובדה שנרשם נתון גבוה יחסית מפתיעה היות שהעובדים שהיו בחל"ת עד לחודש יוני וחזרו לשוק העבודה הם ברובם עובדים בשכר נמוך, כמו גם העובדים במשרות הקיץ למיניהם. למרות חזרתם לשוק העבודה, הם לא הורידו את הממוצע. הסיבה לכך ככל הנראה היא חוזקה בענפים אחרים כמו ההייטק, שמושך מעלה את השכר הממוצע.
2 צפייה בגלריה
אודליה משה אוסטרובסקי מנכ"לית מס"ב מסב מרכז סליקה בנקאי
אודליה משה אוסטרובסקי מנכ"לית מס"ב מסב מרכז סליקה בנקאי
מנכ"לית מס"ב, אודליה משה אוסטרובסקי
(צילום: יח"צ)
לראשונה מפרסמת מס"ב גם את השכר החציוני שעמד ביולי האחרון על 6,243 שקל נטו. כלומר, מחצית מהשכירים מביאים הביתה פחות מ־6,500 שקל נטו בחודש. השכר החציוני ביולי האחרון היה נמוך ב־0.5% לעומת יולי אשתקד, וזאת על אף שהשכר הממוצע ביולי האחרון היה כמעט ללא שינוי לעומת יולי אשתקד.
גם במספר המעסיקים שהעבירו משכורת בחודש יולי חל שיפור בחודש האחרון והוא עמד על 21 אלף, עלייה של 3.4% לעומת יוני. עם זאת מדובר עדיין בנתון נמוך יותר לעומת מאי האחרון אז המספר היה 21.4 אלף.
מנכ"לית מס"ב אודליה משה אוסטרובסקי אמרה ל"כלכליסט": ״מהנתונים של השכר הממוצע והשכר החציוני ניתן לראות כי הצמיחה בתעסוקה היתה בעיקר בקרב מקבלי שכר נמוך מהממוצע".