סגור
מטה חברת כרטיסי האשראי MAX
מטה MAX. תצליח להתחרות בבנקים? (צילום: אוראל כהן)

MAX השיקה ארנק מט"ח דיגיטלי: "נציע שערים תחרותיים"

חברת האשראי הודיעה על השקת השירות שלא יכלול עמלות המרה. מחשבון המט"ח שעלה לאתר הראה שערים גבוהים במיוחד, אך בחברה התעקשו כי מדובר ב"טעות שנוצרה כחלק מהליך הבדיקה לקראת ההשקה" וטענו שכשהשירות יהיה זמין יוצעו בו שערים שיתחרו גם בדואר

חברת כרטיסי האשראי Max הודיעה היום (א') על השקת ארנק מט"ח דיגיטלי.
עם הודעת Max פורסם מחשבון לארנק המט"ח, שבו הוצגו מרווחי המרה גבוהים של קרוב ל-6% ברכישת דולר ו-7% ברכישת אירו, אך בחברה טוענים כי זו "טעות שנוצרה כחלק מתהליך הבדיקה הטכנית לקראת ההשקה" וזהו לא המחשבון הרשמי, ולכן לא מדובר במרווח ההמרה שיוצע ללקוחות.
מדובר בהתפתחות מעניינת בתחרות בשוק המט"ח המקומי, שהייתה עד כה רדומה יחסית: בעוד שחברות כרטיסי האשראי התחרו בעיקר על שיעור עמלת ההמרה, קאשבקים והנחות על רכישות מסוימות, כעת Max משיקה מוצר שמאפשר לרכוש מט"ח מראש ובשער שידוע ברגע העסקה ולהחזיק בו, ללא עמלות המרה וללא צורך בפתיחת חשבון מט"ח. בכך מבקשת החברה להתחרות גם בחשבונות המט"ח שמציעים הבנקים.
ארנק המט"ח צפוי להתווסף לאפליקציית Max במהלך השבוע הבא ויהיה ניתן לרכוש באמצעותו ארבעה מטבעות: דולר אמריקני, יורו, ליש"ט ודולר קנדי, כאשר החיוב יתבצע בשקלים וירד מכרטיס האשראי. היקף השימוש מוגבל למסגרת האשראי היומית של כל לקוח. כך לדוגמה, לקוח עם מסגרת אשראי של עשרת אלפים שקלים יוכל לרכוש מט"ח בסכום זה, כשביום למחרת החיוב ירד מהחשבון ומסגרת האשראי תתפנה. לטענת Max, סל המטבעות הנוכחי מכסה כ-80% מרכישות המט"ח של הישראלים, ובחברה מציינים שהוא צפוי להתרחב בהמשך.
כיום, קיימות שתי אפשרויות מרכזיות בפני הצרכן שלא מעוניין לרכוש מט"ח במזומן: הראשונה - לגהץ בכרטיס אשראי ולשלם עמלת המרה שנעה בין אחוז בודד (לרוב בכרטיסים חוץ בנקאיים) ל-3%. האפשרות השנייה היא לפתוח חשבון מט"ח בבנק, להמיר שקלים למט"ח ולשלם עמלת המרה שלרוב נעה בין 0.1-0.2%, אך מכיוון שהבנקים גובים עמלות מינימום לכל פעולה היא לרוב משתלמת רק בהמרת עשרות אלפי שקלים.
לצד עמלת ההמרה, בבנקים גובים עמלה נוספת המכונה מרווח המרה. בעת שימוש בכרטיס אשראי, השער שמשלמים הוא השער היציג (שער שנקבע על-ידי בנק ישראל בהתבסס על נתוני עסקאות ממוצעים במטבע באותו יום), ולכן התחרות היא על עמלת ההמרה ולא על השער. אצל הבנקים הסיפור שונה: שער רכישת המט"ח משתנה מבנק לבנק, והוא מתבסס על השער הרציף באותו רגע, כאשר כל בנק גובה מרווח המרה אחר מאותו שער רציף. מרווח ההמרה ברוב הבנקים נע בין 0.8%-0.9%.
הארנק החדש של Max דומה יותר לאפשרות השנייה של פתיחת חשבון מט"ח, והוא מציע מספר יתרונות ברורים: ראשית, אין עמלת המרה ועמלת מינימום המתווספת לעסקת המט"ח. שנית, שער הרכישה ידוע מראש, ללא תלות במועד ביצוע העסקה, זאת בשונה מהמערכת הבנקאית שבה האפשרות לרכוש מט"ח אינה זמינה 24/7, ותלויה בשעות פעילות המסחר. ב-Max רכישת המט"ח מתבצעת בכל רגע נתון, זאת בזכות שיתוף הפעולה שלהם עם חברת הפינטק השוויצרית-ישראלית Okoora, שמתפעלת ומספקת את התשתיות לפעילות המט"ח של Max.
יתרון נוסף בהשוואה לבנקים טמון במשיכת מזומן: בעוד שבעל חשבון מט"ח שנמצא בחו"ל ומעוניין למשוך מזומן מחשבון המט"ח שלו ישלם לבנק עמלת משיכה שנעה בין 20-15 שקלים לפעולה, במשיכה דרך הארנק של Max לא תיגבה כל עמלה, אלא אם הבנק המקומי או מפעיל הכספומט הזר גובה עמלת משיכה משלו.
הנעלם המרכזי והמשמעותי ביותר בהודעה של Max הוא עד כמה השער שיציעו יהיה תחרותי. בדומה לשאר הבנקים, גם ב-Max יגבו מרווח המרה כלשהו מהשער הרציף, ובדומה לשאר הבנקים - החברה לא מציינת מראש מהו אותו שער המרה, שלטענתה משתנה באופן תדיר ותלוי במספר גורמים שונים. בחברה אמנם טוענים שהשער שיציעו יהיה תחרותי, אבל זה לא בהכרח אומר שתהיה כאן בשורה משמעותית. יצוין כי היוצא מן הכלל בשקיפות במרווחי המט"ח הוא הבנק הדיגיטלי וואן זירו, שמציין מראש שמרווח ההמרה שהוא גובה בכל עסקת מט"ח עומד על 0.5% - כיום המרווח הזול מבין הבנקים.
אמנם עוד לא ברור האם ועד כמה תחרותי יהיה שער המט"ח שתציע Max, אך עבור לקוח שמתעניין רק בעלות הסופית של רכישת המט"ח ומשלם כיום עמלת המרה של 1% בעת שימוש בכרטיס, לא בטוח בכלל שרכישה דרך ארנק המט"ח של Max תשתלם. למעשה, בחודשי הקיץ קרוב לוודאי שהרכישה לא תשתלם, זאת משום שחברות האשראי הודיעו כי לא ייגבו בחלק מכרטיסיהן עמלת מט"ח במהלך יולי ואוגוסט. גם ללקוח בעל חשבון מט"ח בבנק שמבצע המרות מט"ח בסכומים גדולים (כך שעמלת המינימום שהבנקים גובים אינה רלוונטית) או מושך מזומן בסכומים גדולים (כך שעמלת המשיכה הופכת לזניחה), לא ברור ששימוש בארנק יוזיל עלויות.
הערך המוסף המרכזי שהארנק מעניק הוא ודאות לגבי שער המט"ח ללקוח שמעוניין בכך: בעת עסקה באשראי לקוח חשוף לשינויים דרסטיים בשער המט"ח, זאת משום שהוא מחויב לפי שער יציג, לעיתים באיחור של יום או יומיים, כך שאינו יכול לדעת בוודאות את מחיר העסקה. ב-Max לעומת זאת הרכישה כאמור מתבצעת בשער ידוע, ובשונה משאר הבנקים גם לאורך כל שעות היממה.
מוקדם להסיק כיצד יושפעו הכנסותיה של Max מפעילות מט"ח, שעמדו ברבעון הראשון של 2023 על 43 מיליון שקל - צמיחה של 53% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, שהשפעות הקורונה עוד ניכרו במהלכו. גורמים המקורבים לחברה טוענים שבטווח הקצר ייתכן שהכנסות החברה יקטנו מעט, אך מצפים כי בטווח הארוך השקת הארנק תגדיל משמעותית את היקף פעילות המט"ח של החברה, ובכך תביא גם לעלייה בהכנסות בתחום.
בסך הכל, הכנסות הבנקים וחברות כרטיסי האשראי מפעילות מט"ח מוערכות בכמה מיליארדי שקלים בשנה, ועד לשנים האחרונות התחרות בתחום כמעט ולא התקיימה. בשנים האחרונות המודעות לעלויות השימוש במט"ח והשימוש ההולך וגובר בכרטיסי אשראי על חשבון מזומן הגדילו את הצורך במוצרים פיננסיים חדשים. בנוסף, במסגרת חוק ההסדרים האחרון אושר החוק להסדרת שירותי תשלום, שייכנס לתוקף ביוני הקרוב ויאפשר לגופים פיננסיים בארץ ובעולם להציע שירותים שונים, ביניהם המרות מט"ח, מה שיעניק זריקת מרץ לתחרות בתחום, בוודאי כשכאחת החברות שצפויה להיכנס היא ענקית התשלומים Revolut. עובדה זו כשלעצמה מהווה תמריץ לחברות כרטיסי האשראי ולבנקים לפעול ולהעלות את הערך ללקוח.