סגור
בניין רשות המיסים המסים תל אביב
רשות המיסים: תפרסם הנחיות בימים הקרובים

ניתוח
כמו בקורונה: המדינה צריכה להכניס יד עמוק לכיס למען העסקים הקטנים והעצמאים

המלחמה שפרצה חושפת את בעלי העסקים הקטנים לפגיעה כלכלית ולקריסה יותר ממגזרים אחרים - רבים מהם מושבתים לזמן לא ידוע. המדינה יכולה ללמוד מהצעדים שנקטה בעת משבר הקורונה ויפה שעה אחת קודם

כבר ברור לכולם שהמלחמה הנוכחית אינה דומה לסבבי הלחימה הקודמים בעזה. צפויה מלחמה ארוכה וקשה, שתגבה עלויות גבוהות. המגזר החשוף ביותר מבחינה כלכלית לסיטואציה הנוכחית הם העצמאים והעסקים הקטנים, שגם בעת שגרה רבים מהם בקושי שומרים את הראש מעל המים, ולכן בעת אירוע קיצון כמו מלחמה, הם חשופים יותר לנזק שעלול להביא לקריסתם.
אמנם יש למדינה את קרן מס רכוש, שבקופתה 18 מיליארד שקל, ושאמורה לתת מענה גם לעסקים שניזוקו פיזית מהמלחמה. אולם הפגיעה מהפצצות ומפעילות הטרוריסטים של חמאס היא רק חלק מהפגיעה. רבים מהעסקים הקטנים בכל הארץ פשוט מושבתים, וחלקם עלולים להישאר כך עוד זמן רב. ראשית, אזור הדרום מושבת, ומרבית העסקים לא פועלים. אולם גם בשאר אזורי הארץ המצב אינו פשוט - רבים הוקפצו למילואים בצו 8, ובעסקים קטנים הכוללים מספר קטן של עובדים, היעדרות של חלק מהם - משמעותה בפועל השבתת העסק. גם אם העסק פעיל, עסקים רבים בתחומים כמו קמעונאות, פנאי, תיירות ועוד נכנסו לקיפאון ולירידה דרמטית בהכנסות בשל המצב, ועלולים לקרוס.
מצב זה מצריך סיוע מהיר ומיידי של המדינה. הגופים השונים ובראשם משרד האוצר, לא צריכים להמציא את הגלגל. מספיק לחזור 3 שנים לאחור למשבר הקורונה, ולראות את הסיוע שנתנה המדינה לעסקים קטנים. הצעד המרכזי היה אז מענקים. המענקים שניתנו לעצמאים ועסקים קטנים בהיקף אלפי שקלים בחודש (בהתאם לעמידה בתנאים שונים) ניתנו לעסקים שהציגו ירידה של עשרות אחוזים בהכנסותיהם. היו מספר סוגי מענקים- מענק לפגיעה בהכנסות, מענק השתתפות בהוצאות קבועות, מענק סוציאלי לעצמאים ולשכירים בעלי שליטה. גובה המענקים נקבע לפי קריטריונים שונים בהם מחזור ההכנסות והפגיעה בהכנסות כתוצאה ממשבר הקורונה. בנוסף ניתנו מענקים לצורך עידוד החזרת ושימור עובדים. אמנם המדינה לא ששה להעניק מענקים, אבל במקרי חירום, וזהו בהחלט מקרה חירום, אין ברירה.
צעדים נוספים שנעשו אז היו הקמת קרן הלוואות מיוחדת בערבות מדינה, שהריבית בה הייתה נמוכה יחסית בזכות ערבות המדינה. קרן כזו הכרחית במיוחד בימים אלה בהם הריבית במשק הרבה יותר גבוהה מאשר בתקופת הקורונה, ועלולה לעלות עוד. צעדים נוספים שהיו כללו הקלות ודחיות תשלומי מסים, הקלות בארנונה ועוד.
מי שבינתיים הודיע על הקלות מסוימות זה ביטוח לאומי, שהודיע אתמול כי לא יבצע עיקולים, ויבוטלו קנסות והצמדות לעצמאים הנמצאים באזורי הלחימה, שלא יצליחו לשלם מקדמות עד ל-15 באוקטובר (במועד בו יש לשלם את המקדמות עבור החודשים יולי-ספטמבר). מי שלא ישלם בזמן את המקדמות, יהיה פטור מקנס והצמדות עד לתקופה של שבועיים לאחר שתוכרז תום הלחימה. זהו צעד חשוב כמובן, אולם זו רק הקלה מתבקשת ולא ממש סיוע של המדינה לעסקים קטנים ועצמאים, הנפגעים מהמלחמה.
מפניית "כלכליסט" לרשות המיסים נמסר כי הרשות תפרסם הנחיות בנושא בימים הקרובים, כלומר גם היא צפויה לבצע הקלות מסוימות בנושא גביית מיסים. אולם את ההחלטה על סיוע מהותי הכרוך בתקציבים אמור לקבל משרד האוצר. ממשרד האוצר נמסר בתגובה לפנייתנו כי סוגיה זו היא עניין של מדיניות, ולכן יש לפנות לדוברות שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. אולם מפנייתנו לדובר השר, לא התקבלה תגובה. במשבר הקורונה לקח לממשלה קצת זמן עד שהיא הבינה את חומרת המשבר הכלכלי, והעניקה סיוע כלכלי מהותי לעסקים של מענקים. כעת נותר לקוות, שההתפכחות תהיה מהירה יותר, והמדינה תכניס את היד לכיס מהר ועמוק. נזכור גם שעצמאים ובעלי עסקים קטנים רבים נמצאים היום בחזית הקרב, והתגייסו בצו 8. עליהם לדעת שלפחות בצד הפרנסה הם לא צריכים לדאוג.