תקציב 2024מעקב אחר חשבונות בנק: האוצר מנסה להחיות את החוק השנוי במחלוקת
תקציב 2024
מעקב אחר חשבונות בנק: האוצר מנסה להחיות את החוק השנוי במחלוקת
לפי הצעת החוק, רשות המסים תקבל באופן שוטף מידע מהגופים הפיננסים על חשבונות של לקוחות עסקיים, ותהיה לה סמכות לקבל מידע על לקוחות פרטיים. משרד האוצר מבקש במסגרת התיקונים לתקציב לסיים את הליך החקיקה, שתקוע בכנסת
בפעם הרביעית מנסה משרד האוצר לקדם את הצעת החוק שתאפשר לרשות המסים לקבל מידע על חשבונות הפיננסים של לקוחות עסקיים ופרטיים. במסגרת טיוטת המחליטים בעניין תקציב 2024 שפורסמה היום, מוצע כי הצעת החוק הזו שמונחת על שולחן הכנסת, אך מזה כ-9 חודשים לא מקודמת, תושלם כחלק מהצעדים להתכנסות למסגרות התקציב לשנת 2024.
לפי הצעת החוק, גופים פיננסיים (בנקים, חברות כרטיסי אשראי, בתי השקעות ועוד) יידרשו להעביר לרשות המסים מידע בנוגע לפעילות הפיננסית של לקוחותיהם. כיום יכולה רשות המסים לקבל מידע על פעולות בחשבונות בנק של עסק או אדם מסוים רק אם יש לה חשדות ספציפיים נגדו, ועם אישור מבית המשפט.
הצעת החוק משפרת דרמטית את העברת המידע למדינה. ההצעה נחלקת לשני חלקים: בחלק הראשון תבוצע העברה שוטפת של מידע, ולפיו כל גוף פיננסי יצטרך להעביר לרשות המסים פעמיים בשנה מידע על חשבונות הבנק של המגזר העסקי - הסכום שנכנס והסכום שיצא מהחשבונות.
החלק השני של ההצעה, והבעייתי יותר, הוא שלרשות המסים תהיה סמכות לדרוש מגופים פיננסיים להעביר מידע על לקוחותיהם, כאשר הפעם מדובר גם בלקוחות פרטיים. דרישת המידע תיעשה לפי תבניות, כלומר בקשת מידע על חשבונות לפי מאפיינים מסוימים ובהתאם לסימנים מחשידים.
מדובר בבסיס מידע אדיר, שיעניק כוח משמעותי לרשות המסים, ושמטרתו להילחם בהון השחור בישראל. במשרד האוצר מעריכים שצעד שכזה יגדיל את הכנסות המדינה ב-250 מיליון שקל בשנה החל משנת 2025. זו תחזית צנועה יותר מהתחזית שפורסמה בעת הגשת החוק שצפתה גידול בהכנסות של 800 מיליון שקל בשנה שלאחר ההטמעה שלו.
מדובר בהצעה שבמשרד האוצר ניסו לקדם כמה פעמים עוד החל משנת 2015, ובכל פעם היא ירדה מהפרק בשל החששות לפגיעה בפרטיות. בגרסה האחרונה שלה שפורסמה במסגרת חוק ההסדרים האחרון הוכנסו בה תיקונים, שמטרתם לענות לחששות בנוגע לפגיעה בפרטיות: נקבעו מנגנונים להגבלה על הכוח האדיר הזה כמו הצורך באישור ועדה מיוחדת ואישור היועמ"ש לממשלה בקבלת המידע, הגבלה של מי יהיו הגורמים ברשות המיסים שייחשפו למידע, ומה משך הזמן שהמידע יישמר, אולם עדיין ההצעה הזו מעוררת לא מעט ביקורת וחששות, ולא בכדי עד היום לא הצליחו באוצר להעביר אותה.
בחוק ההסדרים האחרון הוחלט בסופו של דבר לפצל אותה ולקדם בהליך חקיקה רגיל. בשנה שעברה נערך דיון בנושא החוק בועדת חוק חוקה ומשפט, ונשמעו לא מעט הסתייגויות ממנו הן מחברי הקואליציה והאופוזיציה, ולא נעשתה עבודה לקידומו. כעת בחסות המלחמה והצורך בהגדלת מקורות ההכנסה של המדינה, נעשה עוד ניסיון לקדמו.