מנכ"ל דיסקונט לסמוטריץ': יש סימנים של תחילת משבר
מנכ"ל דיסקונט לסמוטריץ': יש סימנים של תחילת משבר
שר האוצר נפגש היום עם ראשי המערכת הבנקאית בנוגע להפיכה המשפטית, בהמשך לקריאת התמיכה שפרסמו השבוע ביוזמת ההידברות של הנשיא הרצוג; הם הביעו דאגה לדמוקרטיה עקב יוזמות החקיקה של הממשלה והשלכותיהן על הכלכלה; מנכ"ל דיסקונט אורי לוין ציין כי נרשם זינוק של ממש בפתיחת חשבונות בשלוחת הבנק בחו"ל
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נועד היום (ג') עם מנהלי הבנקים. זאת לאחר שביום ראשון פרסמו הבנקים הודעה משותפת נדירה, שתמכה ביוזמת הנשיא יצחק הרצוג להידברות בנושא ההפיכה המשפטית.
במהלך הפגישה, שנגעה גם להשלכות הכלכליות של יוזמות החקיקה הממשלתיות, אמר מנכ"ל דיסקונט, אורי לוין, כי בשלוחה של הבנק בחו"ל נפתחו חשבונות בקצב של פי 10 בתקופה האחרונה ביחס לעבר, מה שעשוי להעיד על מעבר של כספים לחו"ל. עוד אמר לוין בפגישה שיש סימנים של תחילת משבר שמתבטאים בהיחלשות השקל, עליית פרמיית הסיכון של ישראל וחולשת שוק המניות. לדבריו, קצב התפתחות המשבר אינו ידוע, אך חשוב לייצר מסלול של פתרון ופשרה במהירות האפשרית.
להודעת הבנקאים קדמה שורה של שיחות בין ראשי הבנקים, בניסיון להגיע להסכמה כיצד יש להגיב להפיכה. בקרב המנהלים שררה מחלוקת כיצד יש להגיב לכל האירועים אם בכלל, כאשר על התלבטות זו ריחפה גם סוגיית הפגישה עם שר האוצר.
במהלך הפגישה היום התבטאו חלק מראשי המערכת הבנקאית בנושא ההפיכה. חלקם ציינו כי יש השלכות כלכליות למהלכים שמקדמת הממשלה, ושהם מהווים סכנה לדמוקרטיה, ולדעתם יש להגיע לפשרות. סמוטריץ' הקשיב לדברים, וציין כי הוא בעד הידברות, אולם ככל שהשיח והמחאות מקצינים, קשה לייצר הידברות ופשרות.
סוגיה נוספת שעלתה בפגישה היתה חשיבות העצמאות של בנק ישראל. סמוטריץ' הדף את הביקורת לפיה קיים חשש לעצמאות הבנק המרכזי. הוא אמר כי יחסיו עם הנגיד אמיר ירון מצוינים, והוא לומד ממנו הרבה.
עוד עלה עניין התחרות במערכת הבנקאית וסדרת יוזמות החקיקה להתערבות בתמחור של הבנקים בתחום הריבית. סמוטריץ' אמר בהקשר זה כי הוא מתנגד לחקיקה פופוליסטית, אבל מה שלא פופוליסטי הוא אינו פוסל. עוד הוא אמר לראשי בנקים שאי אפשר להתעלם מהרווחיות הגבוהה שהם מציגים, ושמתבקש שהם יעשו צעד וולונטרי כלשהו לטובת הציבור, שיסייע במיתון הביקורת נגדם.
בפגישה השתתפו כל מנהלי הבנקים, למעט בנק לאומי, וזאת מכיוון שהפגישה תואמה באמצעות איגוד הבנקים, שלאומי אינו חבר בו, לאחר שפרש לפני מספר שנים. גם המפקח על הבנקים יאיר אבידן, שהודיע בשבוע שעבר על פרישה מתפקידו, השתתף בפגישה.
הפגישה, שנקבעה לאחר פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו עם המגזר העסקי בחודש שעבר, הוגדרה כ"פגישת היכרות", אולם ברור שמעליה ריחף נושא המהפכה המשפטית. בפגישה עם נתניהו התבטאו כמה מנכ"לי בנקים נגד ההשלכות כלכליות של ההפיכה המשפטית. היו אלו מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל בנק דיסקונט לוין, שאף השתתף באחת ההפגנות נגד הרפורמה.
בבנקים לא רוצים להרגיז את השר יותר מדי, מחשש שיתיר את הרסן לאגף תקציבים להגשים את מלוא תוכניותיו נגד הבנקים כמו חיוב הבנקים להעניק ריבית חיובית על היתרות בחשבון העו"ש. בסופו של דבר מצאו הבנקים פתרון: הם נשענו על דמותו הממלכתית של הנשיא, וכך יכלו להביע עמדה מודאגת מהמצב בצורה פושרת ולא מתריסה נגד סמוטריץ', שנחשב לאחד מתומכיה המרכזיים של ההפיכה המשפטית.