סגור

משרד האוצר מקדם הצעת חוק שמטרתה לעודד חברות פינטק לפעול בישראל

על פי ההצעה, יתאפשר מתן הקלות רגולטוריות לגופים אלו כדי שיוכלו לנסות את מוצריהם בישראל; הצעת חוק נוספת שתקודם: לאפשר לגופי אשראי חוץ-בנקאיים לגייס אג"ח בהיקף של 15 מיליארד שקל, במקום 5 מיליארד שקל כיום

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') החלת רציפות על שתי הצעות חוק שאושרו בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, שמטרתה הגברת התחרות במגזר הפיננסי.
ההצעה הראשונה תוביל להקמת תוכנית שהיא מעין "מגרש משחקים רגולטורי" (Regulatory Sandbox), שמיועדת בעיקר לחברות פינטק. במסגרתה יוכלו הרגולטורים לתת הקלות לגופים אלו כדי שיוכלו לנסות את מוצריהם בישראל.
ישראל נחשבת למעצמת פינטק, אלא שמרבית חברות הפינטק הישראליות מעדיפות לפעול בחו"ל. אחת הסיבות לכך היא שהן מעדיפות לבצע התאמות לדרישות הרגולטור בשווקים גדולים יותר מהשוק הישראלי כמו ארצות הברית. התוצאה היא שישראל הופכת בעיקר ליצואנית של חברות פינטק, והלקוחות בישראל לא נהנים מהחדשנות שחברות ישראליות אלה מציעות.
1 צפייה בגלריה
הפניות כנס פינטק 2021 עמוד ועידות
הפניות כנס פינטק 2021 עמוד ועידות
אילוסטרציה
לכן, כדי לעודד אותן לפעול גם בישראל, מציע משרד האוצר לבצע הקלות רגולטוריות, שיסירו חסמים בפעילותן בישראל. לפי הצעת החוק, כל חברה שתשתתף בתוכנית תלווה באופן צמוד. התוכנית הזו תהיה מוגדרת כסביבת ניסוי בשיתוף פעולה של כלל הרגולטורים הפיננסים בישראל. היא תפעל בהתאם למסקנות הצוות הבין-משרדי שבחן יצירת סביבה רגולטורית מקלה המותאמת לחברות הפינטק.
הצעת החוק הנוספת שהוחלט לקדם היא לאפשר לגופי אשראי חוץ-בנקאיים לגייס אג"ח בהיקף של 15 מיליארד שקל. כיום המגבלה בחוק היא 5 מיליארד שקל של גיוס אג"ח, שמטרתו העמדת אשראי ללקוחות החברה.
הצעה זו אמורה לעודד פעילות של גופי אשראי חוץ-בנקאיים, ואין ספק שיש בכך מסר ולפיו ציפייה שהם יעמידו יותר אשראי. אולם בפועל אין כיום כמעט גופים שקרובים למגבלה הנוכחית בחוק, כך שלא ברור עד כמה ההרחבה הצפויה תהיה אפקטיבית.