האתגר של מנכ"ל פייבוקס: לייצר רווח מסופרמרקט פיננסי
האתגר של מנכ"ל פייבוקס: לייצר רווח מסופרמרקט פיננסי
הארנק הדיגיטלי של דיסקונט ושופרסל קיבל את אישור המפקח על הבנקים. המיזם צפוי לקרוא תיגר על הבנקאות המסורתית עם הכנסה של מוצרים פיננסיים ומשכנתאות לזירה הדיגיטלית
הארנק הדיגיטלי של שופרסל ובנק דיסקונט יוצא לדרך. זאת לאחר שדיסקונט קיבל את אישור המפקח על הבנקים יאיר אבידן לשלוט ולהחזיק במישרין בפייבוקס שתעסוק בניהול ארנק דיגיטלי ובמתן שירותים דיגיטליים, ובהם שירותי תיווך של מוצרים ושירותים בנקאיים של גופים פיננסיים מפוקחים.
האישור התעכב בשל מורכבות המיזם שעבר בחינה מעמיקה בבנק ישראל בשל העובדה שחוץ מארנק דיגיטלי מתכננים דיסקונט ושופרסל להקים גם "סופרמרקט פיננסי" אשר יכלול שורת שירותים ומוצרים פיננסיים שיוצעו מטעם מגוון ספקים וחברות פינטק: העסקה שנחתמה בינואר החולף בין הבנק, פייבוקס, שופרסל הטבות דיגיטליות וחברת שופרסל לשיתוף פעולה להקמת ארנק דיגיטלי ללקוחות כל הבנקים, על בסיס פלטפורמת התשלומים פייבוקס שבבעלות הבנק. למרות קבלת אישור המפקח על הבנקים, בהמשך לאישור רשות התחרות, טרם נקבע המועד להשלמת העסקה.
אריק פרישמן, ראש חטיבת דיגיטל ודאטה בבנק, ימונה למנכ"ל פייבוקס, שתהיה אחראית על מימוש שיתוף הפעולה בין הצדדים, ויחדל לכהן כסמנכ"ל בבנק. החברה החדשה, שתוחזק בבעלות של 50.1% על ידי דיסקונט ו־49.9% על ידי שופרסל.
אחד האתגרים שיעמדו עתה בפני פרישמן הוא להגדיל את שווי המיזם ולהפוך אותו לכזה שיכול להשיא רווחים לבעלי המניות. לאחר ההודעה על המיזם המשותף, העריכו בחברת הדירוג מוד'יס שהמהלך ישפיע לחיוב על דירוג הבנק. במודי'ס ציינו כי המיזם של פייבוקס עשוי לגרום לדיסקונט להפוך לגורם מרכזי בשיבוש המערכת הבנקאית המסורתית, על ידי הרחבת פייבוקס לזירת מסחר דיגיטלית למוצרים פיננסיים, שתמכור גם מוצרים של בנקים אחרים כגון משכנתאות.
זרוע פיננסית נוספת
בחודשים האחרונים קידמו הצדדים את הקמת החברה החדשה, העברת נכסי פייבוקס מדיסקונט לחברה זו, יציאה למכרז לבחירת משרד פרסום, גיוס מואץ של עובדים וקידום הפיתוחים הטכנולוגיים שיהוו את הבסיס למיזם.
מאז חתמו הצדדים על ההסכם, התגברה התחרות בתחום ובעיקר עם כניסת אפל שהשיקה לפני כחודש את הארנק הדיגיטלי שלה בישראל. עבור שופרסל, שנכנסה לתחום הפיננסים כבר לפני למעלה מעשור עם כרטיס אשראי ייעודי ללקוחותיה, מדובר בצעד נוסף לפיתוח זרוע הפיננסים. עוד קודם לפיתוח הארנק הדיגיטלי, פעלה החברה להגדיל את נתח הפעילות הפיננסית שלה באמצעות מכירת הלוואות ללקוחותיה ברצפת המכירה.
בשלב הראשון, כשהשיקה שופרסל פיילוט הלוואות בסניפים ב־2019, התערב הפיקוח על הבנקים והקפיא זאת. המפקחת הוטרדה מסרטון שהפיץ מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן לעובדיו ובו אמר שהרשת רוצה להפוך לגוף ריאלי שישווק מוצר פיננסי. הפיקוח, שאינו אחראי על שופרסל, פנה למנכ"לית בנק דיסקונט אז לילך אשר־טופילסקי ומנכ"ל כאל לוי הלוי, ואלו הסכימו להמתין. בשנה שעברה הופשר המיזם, לאחר שרשות שוק ההון והפיקוח על הבנקים פרסמו מסמך משותף להסדרת התחום, שהחיל לראשונה רגולציה על חברות אשראי חוץ־בנקאי, לפיה רשתות השיווק יוכלו לשווק הלוואות במתחם ייעודי שיסומן בבירור.
השקת הארנק הדיגיטלי הוא צעד נוסף שבמסגרתו תחשוף שופרסל את 2 מיליון בתי האב שחברים במועדון הלקוחות שלה לפלטפורמה החדשה, במסגרתה גם תוכל לחזק את כרטיס האשראי שלה.
כאשר הלקוח משלם בכרטיס אשראי פיזי, הוא נדרש לבחור בכל קנייה באחד מבין מספר כרטיסים שברשותו. לעומת זאת, לקוח שמשתמש בארנק הדיגיטלי מגדיר מראש את הארנק כברירת המחדל שלו, ולקוחות שופרסל צפויים מלכתחילה להגדיר את כרטיס הרשת כברירת המחדל, בזכות הנחות והטבות שיוצעו לו בקניות ברשת.
היקף השימוש בכרטיסי אשראי בישראל הוא 350 מיליארד שקל בשנה, ההערכות הן שכשליש מהסכום יעבור בשנים הקרובות לתשלום בארנק הדיגיטלי. שופרסל צפויה לדרבן את לקוחותיה להזין בארנק הדיגיטלי את כרטיס האשראי של הרשת, מה שיגדיל את הכנסותיה מעמלות. זאת לפני מכירת שירותים פיננסיים שונים, מהם תהנה הרשת.
גם לרמי לוי יש ארנק
שופרסל אינה החלוצה בשוק המזון שנכנסת לתחום הארנק הדיגיטלי. בחודש שעבר, השיקה רשת רמי לוי שיווק השקמה ארנק דיגיטלי המבוסס על תשתית הפינטק של חברת סוויץ' Swiich אשר בשליטתה (86%). בשלב זה, הארנק משמש את לקוחות החברה רק לטובת תשלום בסניפי הרשת ובאתר האונליין. בהמשך, צפוי השימוש להתרחב לחברות הבת של הקבוצה, קופיקס וגוד פארם, ולאחר מכן לבתי עסק נוספים, כמו גם לתשלום לרשויות מקומיות ומוסדות.
גם שלוש חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל ומקס השיקו ארנק. אפליקציית התשלומים ביט של הפועלים השיקה פעילות של תשלום בבתי עסק, ובנק לאומי והבנק הבינלאומי השיקו ארנקים דיגיטליים ללקוחותיהם. אפל נכנסה בחודש שעבר לישראל עם שירות התשלומים שלה אפל פיי, וההערכות הן שלקראת סוף השנה גם גוגל תיכנס.