תשכחו ממינוף: בנק ישראל מגביל את משפרי הדיור והמשקיעים
תשכחו ממינוף: בנק ישראל מגביל את משפרי הדיור והמשקיעים
בנק ישראל פרסם טיוטת הנחיות, האוסרת נטילת הלוואה לצורך הון עצמי ברכישת דירה נוספת. במערכת הבנקאית חושבים שהחמרה זו לא באמת תצנן את שוק הנדל"ן, אלא תפגע גם במשפרי הדיור
על רקע העלייה בשוק הנדל"ן, וביצועי השיא בשוק המשכנתאות, בנק ישראל מנסה להקטין את המינוף של משקי הבית ברכישת דירות. הפיקוח על הבנקים פרסם טיוטת הנחיות, שאוסרת על מתן הלוואה בשעבוד של נכס קיים, כשמטרת ההלוואה היא לשמש הון עצמי לרכישת דירה נוספת. הנחייה זו אם תיכנס לתוקף תהיה רלוונטית בעיקר למשפרי דיור ולמשקיעים.
כיום ישנה מגבלה בהיקף המשכנתא שניתן לקחת כנגזרת על שווי הנכס. כך למשל, רוכשי דירה ראשונה יכולים לקחת משכנתא בגובה של עד 75% מהנכס, ומשקיעים בגובה של עד 50%. היות ומחירי הדיור רק הולכים ומאמירים, מנסים רוכשי הדירות למצוא פתרונות יצירתיים שיאפשרו להם בכל זאת להשלים את רכישת הדירה. חלק נעזרים בהורים, ואף רושמים אותם כלווים. פתרון נוסף הוא נטילת הלוואה בשעבוד נכס קיים. היתרון הוא שמדובר בהלוואה בריבית נמוכה, היות ומשועבד מולה נכס. עם ההלוואה הזו הם רוכשים דירה נוספת. כאמור זו שיטה שרלוונטית בעיקר למשקיעים, אך גם למשפרי דיור, שעד היום יכלו בדרך זו לקבל הלוואה עוד לפני שהשלימו מכירה של הנכס הקיים שלהם.
נציין כי בזמן משבר הקורונה בנק ישראל דווקא נתן הקלה בסוג זה של הלוואות ואפשר להן להוות עד 70% משווי הנכס (לעומת 50% טרום המשבר). אלא שכעת הוא מבצע החמרה, ומדגיש כי לא ניתן להשתמש בהלוואות כהון עצמי לרכישת דירה נוספת.
"בנק אינו רשאי להעמיד הלוואה נוספת ללווה המיועדת לשמש 'הון עצמי' לצורך רכישת דירה. כל אשראי נוסף שמעמיד הבנק ללווה יהיה מנותק מעסקת רכישת הדירה וייבחן על פי הקריטריונים הנהוגים בבנק ביחס לסוג האשראי הנוסף. למען הסר ספק, האמור חל הן על הלוואות צרכניות והן על הלוואות בשעבוד דירת מגורים אחרת", נכתב במסמך של בנק ישראל.
נציין כי ההנחייה הזו טרם נכנסה לתוקף והיא מוגדרת עדיין כטיוטה. במערכת הבנקאית חושבים שהחמרה זו לא באמת תצנן את שוק הנדל"ן, אלא תפגע גם במשפרי הדיור. "יש בעיית היצע חמורה בשוק הנדל"ן, ושוב מטפלים בצד הביקוש. המהלך הזה יכביד מאד על המשקיעים, אך במקביל לכך יפגע גם במשפרי הדיור, שבסך הכל רצו לעבור דירה, והשתמשו בהלוואה הזו כפתרון זמני עד למכירת הדירה", אומר גורם במערכת הבנקאית.