לשלם עם האייפוןאפל פיי מתחיל לפעול בישראל - ומכוון ל־100% מכרטיסי האשראי
לשלם עם האייפון
אפל פיי מתחיל לפעול בישראל - ומכוון ל־100% מכרטיסי האשראי
שירות התשלומים של ענקית הטכנולוגיה הפעיל כבר ב־55 מדינות יחל לפעול מהיום גם בישראל. אפל מעוניינת להרחיב פעילות זו לאתרי האונליין הישראליים, ובמקביל צפויה לחתום בשבועות הקרובים הסכמים עם בנקים ברשות הפלסטינית
עכשיו זה רשמי: שירות התשלומים של ענקית הטכנולוגיה אפל מתחיל לפעול היום (ד') בישראל, ובעלי אייפון יוכלו לשלם בבתי העסק באמצעות אפליקציית התשלומים אפל פיי בבתי העסק. נתח השוק של אפל מקרב בעלי הטלפונים הסלולריים עומד לפי הערכות על 20%–30% בישראל.
השירות יפעל על תשתית כרטיס האשראי ואפל חתמה לצורך כך על הסכמים עם רוב הבנקים וחברות כרטיסי האשראי בישראל, כך שאפשר יהיה לשלם בשירות עם 85%–90% מכרטיסי האשראי בישראל. באפל מתכוונים להגיע ל־100% מהכרטיסים ב־12 החודשים הקרובים ולחתום עם הגופים שטרם נחתם עימם הסכם – בנק יהב, בנק אגוד, הבנק הדיגיטלי ובנק הדואר.
במקביל לכניסה לשוק הישראלי, נכנסת אפל לשטחי הרשות הפלסטינית, וצפויה לחתום בשבועות הקרובים על הסכמים עם Arab Bank ו־Bank of Palestine.
שירות התשלומים של אפל החל לפעול לפני שבע שנים ופועל פעיל ב־55 מדינות על בסיס הסכמים עם כ־9,000 בנקים ברחבי העולם. ענקית הטכנולוגיה לא מפרסמת נתונים רשמיים על היקף המשתמשים בשירות, אולם חברת המחקר סטטיסטה אמדה את מספרם ב־500 מיליון איש נכון לספטבר 2020.
ההחלטה של אפל להיכנס לישראל נובעת מהפריסה של תשתית התשלומים EMV. תקן תשלומים זה מאפשר שימוש בשיטות תשלום מתקדמות כמו דרך הארנקים הדיגיטליים. ישראל פיגרה אחרי מדינות רבות בפריסה של התשתית הזו. אולם באפל עקבו מקרוב והופתעו לגלות שבתוך 18 חודשים בלבד נעשתה קפיצת מדרגה משמעותית בפריסה זו בישראל, כך שכיום 50% מבתי העסק עובדים עם תקן ה־EMV לעומת אחוזים בודדים לפני שנתיים, ונתון זה צפוי לגדול משמעותית ביולי הקרוב כאשר גם העסקים הקטנים יחויבו לעבוד עם תשתית זו. ההאצה בפריסה בישראל הפתיעה את אפל, שכן בארה"ב למשל לקח עשור עד שרוב המדינה עברה לשימוש בשיטה זו. כאשר ראו באפל שקצב חדירת ה־EMV גבוה, הם החליטו שבשלה העת להשיק את שירות התשלומים בישראל.
שיטת התשלום של אפל פיי תתבצע בחנויות הפיזיות, אך באפל רוצים שהיא תתפשט לשימוש באתרי האונליין בישראל, כפי שקורה במדינות אחרות. החברה אופטימית לגבי שיעור החדירה של שירות התשלומים בישראל, לאור הנטייה של הקהל הישראלי לאמץ חדשנות. הארנקים הדיגיטליים קיימים בישראל מזה מספר חודשים, אך היקף השימוש בהם הוא עדיין נמוך ועומד על 1% מכלל העסקאות.
באשר לפעילות נוספת בתחום הפיננסים, אפל עדיין מגששת את דרכה. בארה"ב למשל היא השיקה כרטיס אשראי. כרגע אין לה תוכניות להשקת פעילויות פיננסיות נוספות בישראל, והגישה שלה היא לפתח מוצר בתחום הפיננסי רק אם היא מרגישה שיש לה ערך מוסף, ואם היא מביאה בשורה אמיתית לשוק.
במסגרת ההסכמים שאפל חתמה עם חברות כרטיסי האשראי, הן צפויות לצאת בקמפיין לשימוש באפל ולהציע הטבות. בנוסף הן ישלמו עמלה לאפל שמוערכת ב־0.05% על כל עסקה שתתבצע בכרטיס שלהן באפל.
אפל היא מונופול בתחום הארנקים הדיגיטליים במכשירי האייפון. שבב ה־NFC דרכו מתבצע התשלום חסום במכשיריה לארנקים דיגיטליים אחרים, בניגוד למכשירי האנדרואיד שם הוא פתוח לשימוש.
בעולם ישנם מהלכים רגולטוריים שמנסים לשנות את המצב הזה. בישראל, לפחות לעת עתה, הרגולטור לא מאלץ אותה לפתוח את השבב לארנקים דיגיטליים נוספים. עם זאת ככל שמהלכים כאלה יבשילו בחו"ל, ייתכן וצעד דומה יינקט גם בישראל.