סגור

בלעדי לכלכליסט
נתוני הרכישות באשראי: הגל הרביעי משפיע עד כה רק על נסיעות לחו"ל

היקף הרכישות בכרטיסי אשראי בתעופה ובנסיעות ירד ב־24% ביחס לתחילת יוני. התייקרות המחירים במלונות בארץ לא מרתיעה ישראלים

הגל הרביעי של מגפת הקורונה משפיע לעת עתה בעיקר על ענף הנסיעות לחו"ל. מנתוני חברת שב"א, המנהלת את תשתית התשלומים בכרטיסי אשראי, עולה כי נרשמה ירידה בהיקף הרכישות בכרטיסי אשראי בתחום הטיסות ובתחום סוכנויות הנסיעות.
היקף הרכישות בשני הענפים הללו עמד בשבוע שעבר על 18.7 מיליון שקל בממוצע ליום, ירידה של 24% לעומת הנתונים שנרשמו שלושה שבועות קודם לכן. הירידה בלטה בעיקר בענף התעופה, שם היקף הרכישות צנח ביותר מ־50% לעומת תחילת חודש יוני. הסיבה לכך היא, כמובן, ההתפרצות המחודשת של מגפת הקורונה, כאשר המקור להתפרצות הוא בנוסעים שהגיעו מחו"ל, והביאו לישראל את הווריאנט דלתא.
נציין כי עוד לפני ההתפרצות החדשה, ענפי התעופה וסוכנויות הנסיעות הפגינו חולשה. בניגוד לענפים אחרים, הם לא חזרו להיקפי פעילות שהיו טרום משבר הקורונה. היקף הרכישות בענפים הללו במאי האחרון היה נמוך ב־58% לעומת הממוצע במאי 2019, טרום המגפה. וכעת, עם תחילת הגל הרביעי, סופג הענף מכה נוספת.
מי שלעומת זאת ממשיך במגמת ההתאוששות, ולא מושפע בינתיים מהגל הרביעי, הוא ענף המלונאות בישראל שעיקר הפעילות בו היא תיירות הפנים. המחירים הגבוהים והעלייה בתחלואה לא מרתיעים את הישראלים, שממשיכים להזמין חופשות, בעיקר לקראת אוגוסט. כמו כן, ייתכן שהרתיעה מנסיעות לחו"ל אף מגבירה עוד יותר את הפעילות במלונות המקומיים, שמהווים תחליף לחופשה מעבר לגבולות ישראל. מנתוני שב"א עולה כי היקף הרכישות בענף בתי המלון עמד בשבוע שעבר על 24.2 מיליון שקל בממוצע ליום, עלייה קלה של 2.2% לעומת הממוצע בתחילת יוני.
בסך הכל נרשמה עלייה של 22% בהיקף השימוש הממוצע ביוני בענף בתי המלון לעומת יוני 2019 טרום המשבר. העלייה החדה נובעת מהעלייה בביקוש - העדפת נופש מקומי על פני חופשה בחו"ל - וכן מהתייקרות במחירים. ובכל זאת, העלייה הזו מפתיעה שכן היא נרשמת, אף על פי שיש מלונות, בעיקר כאלה הפונים לתיירות חוץ או לנסיעות עסקים, שעדיין לא התאוששו מהמשבר.
באשר לשאר ענפי הצריכה, נראה כי לעת עתה הגל הרביעי עדיין לא משפיע מהותית על הצריכה. בענף המסעדות נרשמה ירידה קלה של 1.5% בנתוני השבוע שעבר לעומת תחילת יוני, אך היא אינה מלמדת על מגמה. בתחום ההלבשה וההנעלה נרשמה ירידה חדה יותר של כמעט 17% בנתונים. אולם גם במקרה זה ייתכן שהירידה נובעת מכך שבשבוע שעבר החלה תקופת "בין המצרים", שמשפיעה על הצריכה. לאחר ט' באב, בעוד שבועיים, ניתן יהיה להעריך אם לגל התחלואה יש השפעה על הקניות. כמו כן, חשוב להדגיש כי בעקבות משבר הקורונה נרשמה עלייה משמעותית בקניות אונליין, מגמה שנמשכה גם לאחר שהוסרו המגבלות על המשק. לכן גם בתרחיש השלילי שבו גל התחלואה יוחמר, ויוטלו מגבלות על המשק, סביר שההשפעה על הצריכה בענפים רבים תהיה מתונה בעקבות המעבר לאונליין.