רשות המסים: קרן העושר לא תקום גם השנה
רשות המסים: קרן העושר לא תקום גם השנה
בחצי השנה האחרונה בה החלה שותפות תמר לשלם את היטל ששינסקי, הצטברו בקרן העושר רק רבע מיליארד שקל, המתווספים לחצי מיליארד השקלים שהצטברו בה בעבר; הסיבה: חברות הגז נמנעות מלשלם סכומים שבמחלוקת
למרות ששותפויות הגז אמורות לשלם עשרות מיליוני דולרים בחודש, מה שאמור היה מזמן להספיק כדי למלא את "קרן העושר" בסכום המינימום הדרוש להקמתה, מנתונים שמפרסמת הבוקר (ב') רשות המסים, עולה כי הקרן לא תקום גם בשנת 2021, והצפי לפתיחתה הוא רק ב-2022.
על פי נתונים עדכניים שמסרה היום רשות המסים, עד לסוף יוני השנה הצטברו בקרן 741 מיליון שקל בלבד. כדי שקרן העושר תקום נדרש שיהיו לזכותה בקופת המדינה מיליארד שקל.
לפני כחצי שנה עדכנה רשות המסים כי בקרן הצטברו עד סוף 2020 רק פחות מחצי מיליארד שקל. יחד עם זאת, בסמוך למועד זה (סוף 2020) החלה שותפות תמר לשלם את מס ששינסקי, שהוערך בעשרות מיליוני דולרים לחודש. לכן לפי הערכות סבירות ניתן היה להניח שבאמצע 2021 כבר יצטברו בקופת הקרן מיליארד שקל.
רשות המסים לא הסבירה מדוע לא הצטברו עד כה מיליארד שקל המיועדים לקרן העושר. הסיבה לכך כנראה טמונה בעובדה שהחברות שצריכות להעביר תשלומים עבור קרן העושר למדינה, נמנעות מהעברת חלק מהכסף בשל מחלוקות שונות ומשונות עם רשות המסים.
שותפות תמר מעכבת העברת 80 מיליון שקל
כך למשל פורסם בכלכליסט בחודש אפריל השנה, כי שותפות מאגר תמר מעכבת העברת 80 מיליון דולר לאוצר, בטענה שיש לקזז הוצאות שונות על פיתוח המאגר הסמוך תמר SW. בגלל שלפי החוק הקיים אין חובה להעביר תשלומים ששנויים במחלוקת, אפשר כך למשוך שנים רבות בדיונים מול רשות המסים או בהליכים בבתי המשפט, ובינתיים הכסף לא מגיע לאוצר המדינה.
בשבוע שעבר הודיעו שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת החדשנות המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן כי החליטו להחיל את דין הרציפות על הליכי החקיקה שיאפשר לגבות כספים במחלוקת לקרן העושר באופן מיידי אחרי החלטת רשות המסים בהשגה על שומת היטל, ולפני בירור המחלוקות בבתי המשפט. כך החברות לא יוכלו לעכב תשלומים שבמחלוקת לקרן.
ההכנסות נמוכות מההערכות
עוד מפרסמת רשות המסים הערכה עדכנית של הכנסות המדינה מהיטל ששינסקי עד שנת 2064 ומעמידה אותו בטווח שבין 44 מיליארד דולר ועד 53 מיליארד דולר. זאת לעומת הערכה שפרסמה הרשות לפני שנה ועמדה על 59 מיליארד דולר.
לפי רשות המסים תחזית זו נמוכה מהתחזית שפורסמה לפני כשנה מהסיבות הבאות: ראשית, בתחזיות האחרונות שפורסמו על-ידי תאגידי הנפט נחזתה ירידה במחירי המכירה של הגז בהשוואה לתחזיות שפורסמו על ידם לפני כשנה.
שנית, צפי להמשך ירידת מחירי המכירה של הגז בטווח הזמן הקצר עד הבינוני אף מעבר לתחזיות תאגידי הנפט (זאת לאחר התייעצות עם כלכלני משרד האנרגיה). לאור זאת, בוצעה הפחתה נוספת במחירי המכירה שבתחזית המינימום ביחס לתחזיות של תאגידי הנפט.
בשבוע שעבר פורסמה בכלכליסט תחזית שערכנו על בסיס נתונים שפרסמו שותפויות הגז ולפיהם ההכנסות מההיטל ינועו סביב 40 מיליארד דולר בהערכה סבירה ו-45-48 מיליארד דולר בהנחה אופטימית למדי של מחיר הנפט לתקופה.