על הכוונת של ממשלת ארה"ב: אמזון, אפל, פייסבוק וגוגל
משרד המשפטים ורשות הסחר הפדרלית צפויים לחקור את החברות בחשד לפרקטיקות פסולות והתנהלות מונופוליסטית; החקירות צפויות לשאת השלכות פוליטיות, ויתכן שעצם פתיחתן יהווה הפגנת כוח אמריקאית מול התחזקות רגולציית ההייטק באיחוד האירופי
מניות גוגל, אפל ופייסבוק התרסקו אמש (ב') לאחר שנחשפה כוונת ממשלת ארה"ב לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים חמורה נגדן. על פי דיווחים של סוכנות רויטרס ובלומברג, החקירות יתבצעו במשותף על ידי רשות הסחר הפדרלית (FTC) ומשרד המשפטים האמריקאי. על פי הדיווחים, ה-FTC תנהל את החקירה מול פייסבוק ומשרד המשפטים יפעל מול גוגל ואפל.
- משרד המשפטים בארה"ב פותח בחקירה נגד גוגל
- בית המשפט בארה"ב פסק: קוואלקום נהגה כמונופול שבבים
- העליון בארה"ב קיבל תביעה ייצוגית לפיה אפל היא מונופול אפליקציות
מטרת החקירות היא לברר האם ענקיות ההייטק ניסו להשפיע על התחרות בשוק השירותים המקוונים. גם מניותיה של אמזון נפגעו, למרות שהחברה לא מופיעה על ברשימת המטרות של הממשל. אנליסטים של בנק מריל לינץ' הזהירו שחקירה כזו בשנת הבחירות 2020 עשויה לספק כוח רב לפוליטיקאים; למשל, פייסבוק ידועה כתומכת של המפלגה הדמוקרטית על אף קריאות מצד גורמים בה לפרק את החברה, ואילו רפובליקנים טוענים שהחברה מצנזרת גולשים ימנים.
גם גוגל אינה חברה טובה של הממשל ופרסום שעלה לפני כשנתיים חשף שבכירי החברה לא רוו נחת מתוצאות הבחירות שהעלו את דונלד טראמפ לכס הנשיאות. "הרטוריקה נגד החברות האלה עשויה להתלהט", כתבו במריל לינץ'. אמזון לא נחקרת כרגע, אך להערכת הוושינגטון פוסט, יועברו סמכות הטיפול בה ל-FTC, מה שיקדם חקירה גם במקרה שלה.
חברות הטכנולוגיה סופגות ביקורת מכל עבריה של הקשת הפוליטית, מסיבות שונות ומגוונות: הפרות הפרטיות המתמשכות של פייסבוק; עבירות על כללי התחרות והפרטיות של גוגל, שנקנסה על כך באיחוד האירופי; וישנן טענות לניצול כוחה של אמזון מול מתחרים קטנים וזלזול בזכויות כוח העבודה שלה. לא ברור באיזו עילה מתכנן הממשל לחקור את אפל, אך לאחרונה התקבלה בבית המשפט העליון תביעה שמגדירה את החברה כמונופול אפליקציות. אפל חשודה בהתנהלות מונופוליסטית שכזו גם באירופה, בעקבות תלונה של ספוטיפיי.
מחזירים את הכוח לממשלת ארה"ב
לפי הערכות, מטרת החקירות הללו היא גם להחזיר את השליטה על האכיפה נגד החברות לידיים אמריקאיות; עד כה הגורם היחיד שהרשה לעצמו לפעול נגדן היה האיחוד האירופי, דרך נציבות התחרותיות שלו ותקנות הגנת הפרטיות (GDPR). בארה"ב מעוניינים להראות שגם שם יש לממשל שיניים; בעוד כחצי שנה צפויות להיכנס לתוקף תקנות הפרטיות האמריקאיות שבחלקן מיישרות קו עם ה-GDPR, וחברות הטכנולוגיה עובדות קשה בימים אלה כדי למתן ככל שיוכלו את התקנות.
חלק מהחקירות נגד גוגל ואלפבית עשויות להימשך מספר שנים מזהירים בבנק אוף אמריקה, מה שעשוי לגרום לבעיות ניהוליות ולעומס על בכירי החברה. עם זאת להערכת האנליסטים, פירוק שלה יביא לעלייה בשווי השוק שלה בטווח הארוך. רוב המומחים תמימי דעים שפירוק אינו משהו שעומד כרגע מול עיני החוקרים ושמצב מעין זה מאוד נדיר, "גם אם כבר קרה בעבר שהכלי הזה יושם", העריכו בבנק אוף אמריקה.