לראשונה בישראל: בית המשפט הורה לחסום אתרי הימורים מחו"ל
לבקשת מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, ייחסמו שלושה אתרים שזמינים בארץ ומופעלים מחו"ל; ואולם, שיטת החסימה מוגבלת ורעועה ביותר, וגם גולשים ללא ידע טכני נרחב מסוגלים לעקוף אותה
- ח"כ זוהר מנסה לקדם צנזורת רשת בישראל, גוגל מוכיחה שזה בלתי אפשרי
- אפל צומחת בסין - ומתחנפת לממשלה המקומית
שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, ציון קפאח, נענה היום לבקשת מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה לחסום שלושה אתרי הימורים שפועלים בישראל - www.1xbet.com, www.p2vbet.com ו-www.totobet777.com. הבקשות הוגשו בהתאם לחוק שנכנס לתוקפו בשנה שעברה, ושמאפשר להגביל גישה לאתרים שכוללים תכנים אסורים: הימורים, פדופיליה, פרסום שירותי זנות, פעילות טרור וסחר בסמים.
מאז נכנס החוק לתוקף, שימש לחסימת עשרות אתרי זנות ופדופיליה, ועתה נחסמו באמצעותו גם אתרי הימורים שמאוחסנים מחוץ לישראל. "במסגרת מיקוד מאמץ של משטרת ישראל מול תופעות של פשיעה כלכלית חמורה בתחום ארגון וניהול הימורים, פעלו ביחידה למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433 בחשיפת אתרים המפעילים הימורים כדי לאפשר את סגירתם", נכתב בהודעה לתקשורת שנשלחה מטעם משרד המשפטים. "מנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, ד"ר חיים ויסמונסקי, ציין כי בכוונת הפרקליטות להמשיך את השימוש בסעדים הקיימים על פי חוק זה, וזאת כחלק מתפישת ההפעלה של הפרקליטות בתחום המאבק בפשיעה המקוונת".
"לפי תפישה זו, יש לפעול באופן משולב, הן כלפי מבצעי העברות באמצעות האינטרנט והן כלפי העברות עצמן, זאת כאשר לא ניתן להגיע לחשיפה והעמדה לדין של מבצעי העברות. ד"ר ויסמונסקי הסביר כי המשטרה והפרקליטות ממשיכות לאסוף חומרים הנוגעים לאתרי אינטרנט ישראליים המבצעים פעילות עבריינית, ובקרוב תוגשנה בקשות נוספות להסרה או חסימת גישה לאתרים אלה".
חסימה? יותר כמו מטרד זמני
ואולם, המתכנת הבכיר רן בר זיק פקפק בכך שהחסימה תוביל לפגיעה מהותית בנגישות לאתרי ההימורים או בפעילותם בישראל. "חסימת DNS הנהוגה אצל הספקיות היא מגוחכת מבחינה טכנית", אמר ל"כלכליסט". "כמעט כל גולש בישראל כבר עקף את ה-DNS של הספקיות ושבר את היכולת של המדינה להשתמש בחסימה הזו. בנוסף, יש עשרות סרטונים ביוטיוב, בעברית, שמסבירים איך עוקפים את החסימה הזו בשלושים שניות. מי שירצה להגיע לאתרים האלו יגיע ובקלות רבה מאוד.
לדבריו, ניסיונות חסימה אלה אינם יעילים: "הם מגוחכים ופשוט מבזבזים זמן וכסף ציבורי יקר", אמר. "רוצים להילחם באתרים מפרי חוק? אתרו את הבעלים הישראליים שלהם ותבעו אותם לדין. הורו לחברות כרטיסי האשראי הישראליות לא לסלוק לחברות שמאחורי האתרים האלו. פעלו משפטית מול האתרים האלו במדינות שבהם הם רשומים. אבל אל תבזבזו את הזמן בחסימות מטופשות".
עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות הוסיף: "מחלקת הסייבר ממשיכה לחשוב שהסתרת אתרי אינטרנט היא הדרך הנכונה להתמודד עם תופעת ההתמכרות להימורים, ולא איתור מפעילי האתרים. בכל מקרה אזרחים ישראלים לא אמורים להיות מסוגלים להמר באתרים אלו כיוון שהאתרים חוסמים שימוש בכרטיסי אשראי ישראלים. כלומר, ככל שיש פעילות כאן של מעט ישראלים שהיו מתוחכמים מספיק כדי לעקוף את הצורך בכרטיס אשראי ישראלי, אני בטוח שהם ימצאו גם איך לעקוף את החסימה המאוד לא מסובכת.
"אנו קוראים לפרקליטות להתעסק במה שחשוב: לעצור את העבריינים. לא לחסום סתם אתרים, אלא להתחיל ולמצוא מי העבריינים ולהעמיד אותם לדין כדי שהם באמת יפחדו מלנהל אתרי הימורים ברשת. המדיניות של הפרקליטות בכל הנוגע לחסימות היא בעייתית. מדובר על מדרון חלקלק שברור שינקטו בו. בדיוק כמו חקיקה אנטי-דמוקרטית אחרת, אנחנו רואים שהפרקליטות מחליטה לעשות למשטרה חיים קלים במקום לעבוד".