להתווכח עם בוט: IBM חשפה תוכנה שניצחה אנשים בתחרות דיבייט
התוכנה הצליחה להציג טיעונים שפסלו טיעוני טוען אנושי, ואף החליפה את עמדתה כשנדרשה לכך. מדובר בטכנולוגיית AI שפותחה בהובלת ישראלים, וחלקים ממנה נבנו במשך שנים במרכז של IBM בארץ
חברת IBM הציגה אמש בסן פרנסיסקו תוכנת בינה מלאכותית המכונה Project Debater שיודעת להשתתף בדיבייט (תחרות שיח ושיג) ולהציג טיעונים בעד ונגד נושאים שרירותיים. התוכנה, שאת פיתוחה הובילו החוקרים ד"ר רנית אהרונוב וד"ר נעם סלונים ממעבדת IBM בחיפה, נבנתה במשך שש שנים.
קראו עוד בכלכליסט:
- חשבון תוך כדי שופינג: מיקרוסופט מפתחת טכנולוגיה שתחליף קופאים
- ד"ר איה סופר מונתה למנהלת מחקר ה-AI של IBM העולמית
- הקץ לנשק? מנכ"ל גוגל חושף קוד אתי לפיתוח כלי בינה מלאכותית
בהצגת התוכנה השתתף האלגוריתם בדיבייט מול אדם כשהוא טוען כי על המדינה לסבסד את חקר החלל. כשהמשתתף האנושי לא הסכים והציג טיעון נגדי, השיבה לו התוכנה בטיעון שפוסל את שלו ותומך בהצרתו הראשונה. כבר היום מסוגל Project Debater להתמודד עם מספר אנשים שטוענים כנגדו בנושאים שונים, ולהציג מיומנות מרשימה במה שהיה שמור במשך עידנים לבני האדם בלבד.
במהלך האירוע, נדרשו המשתתפים להתחלף זה עם עמדתו זה של זה וגם אז ידעה התוכנה להביא טיעון שדוחים את העמדה שהציגה רק רגע קודם לכן. הדיבייטר לא מנסה לבסס את טיעוניו על הבנה של הנושא, אלא הוא בונה את טיעוניו על בסיס טיעונים קודמים בשילוב נקודות רלוונטיות של מידע מוויקפדיה, מה שמוסיף לאלו מימד אינפורמטיבי אמין.
רנית אהרונוב, מחוקרי הפרויקט בישראל, אמרה שעדיין יש דרך ארוכה להשתלטות על יכולות השפה, אך הסבירה שהיא מאמינה שלטכנולוגיה הזו יכולים להיות בהמשך מגוון של שימושים מעשיים. למשל, מציעה אהרונוב שה-Project Debater יוכל לסייע בקבלת החלטה קריטית, על ידי מתן מגוון של טיעונים בעד ונגד. עם זאת, ייתכן שכלים דמויי Project Debater ינוצלו בעתיד לרעה, למשל כבוטים ברשתות החברתיות שישמשו לשיבוש מלאכותי של השיח הציבורי.