$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ציר אפל-חיזבאללה, או: איך האייפון הגנוב שלך מממן קטיושות

יצרניות המכשירים שמחות מאוד על כל סמארטפון שנגנב, על אף שארגוני טרור בינלאומיים - לרבות המיליציה השיעית המפורסמת - משתמשים בהם למימון פעילותם, ארה"ב מבטלת חקיקה למניעת העלמות מס של חברות טכנולוגיה והיכן עדיף להשקיע, בעמק הסיליקון או בהוליווד

יוסי גורביץ 13:3715.07.13

המכשיר הגנוב שלך יחזור במלחמה הבאה

 

תובעים כלליים במספר מדינות שמו לב לסוג של מזימה: יצרניות הסמארטפונים מקבלות בשתיקה את התופעה של גניבתם. הן לא משתקות את המכשירים מרחוק ולא הופכים אותן לבלטות חסרות כל ערך למרות שאין להן שום בעיה טכנולוגית לעשות זאת.

 

יש להן סיבה טובה לכך: לקוח שהסמארטפון שלו נגנב יתעצבן, יקלל את יומו - ואחר כך יקנה חדש. אולי, כדי להמתיק את יומו, תוך השכחת העובדה שהוא משקיע את עצמו עוד יותר בחובות, הוא אפילו ישדרג. בינתיים, הסמארטפון הגנוב מארגן לקוח חדש לחנות האפליקציות השונות, והופך עוד אדם למכור לחיבור בלתי פוסק.

 

שוב גנבו לי. נו, מילא, אקנה חדש שוב גנבו לי. נו, מילא, אקנה חדש צילום: עמית שעל


המידע האחרון בנושא מגיע מארה"ב ולפיו התופעה הזו נוגעת בעיקר לאימפריית התפוחים אפל ולמכשירי האייפון האייפד. מסתבר שמעבר לרווחים השקטים שלה ושל חברות כגוגל וסמסונג, יש חזית של ארגוני פשע שעושה הרבה מאוד כסף מהגניבות האלה.

 

השלב הראשון הוא החנויות שבהן נמכרים המוצרים הגנובים. אל אחת החנויות היו מגיעים מאות אנשים כל יום, שמים את המוצר הגנוב על טס מסתובב מזכוכית משוריינת, והקופאי בצד השני היה מעמיס דולרים ומסובב אותו חזרה אליהם. מספר המוכרים היה כל כך גדול, שהבעלים הציבו במקום שירותים כימיים, כי היה תור ארוך.

 

ברגע שהטלפונים מגיעים לסיטונאים, הם עוברים לארגוני הפשע הבינלאומיים להפצה מחדש. אחד מהם מוכר היטב לקורא הישראלי: חיזבאללה. מסתבר שאיראן לא מעבירה למיליציה השיעית הלבנונית מספיק כסף והארגון מחפש לו מקורות הכנסה שונים. אנשי חיזבאללה מוכרים אלפי גרוטאות סלולריות גנובות לאיחוד הנסיכויות והונג קונג, ואת הכסף מעביר לחשבונות עלומים של הארגון. כתב אישום בנושא הוגש ב-2009.

 

הבו לי אייפונים! עוד אייפונים! את כל האייפונים! נסראללה הבו לי אייפונים! עוד אייפונים! את כל האייפונים! נסראללה צילום: אי פי איי

 

ארגונים נוספים שמעורבים בבלאגן הם קרטלי הרצח המקסיקניים. אלוהים יודע מה הולך שם והמלחמה בסמים הפכה מזמן לסוג גרוטסקי במיוחד של מלחמת אזרחים, אבל אחד מהקווים העסקיים היותר רווחיים של הקרטלים הוא חטיפה. כדי ליצור קשר עם משפחות הקורבנות, הם משתמשים לעתים קרובות בטלפונים בלתי ניתנים לאיתור – בהרבה מקרים, סמארטפונים שנגנבו מאמריקאים. שטיק אחר הוא קניה של גרוטאות בהנחה מחברות סלולר לגיטימיות, תוך התחייבות לתשלום ארוך טווח – ואז להפסיק לשלם. לא מזמן נעצרו שני יזמים אמריקאים שהצליחו לארגן לעצמם ארבעה מיליון דולר על ידי קומבינה יצירתית: הם גייסו הומלסים שישכנעו ספקיות סלולר לתת להם תוכניות סלולר לטווח ארוך ולקחו להם את המכשירים.  

 

יש כאן הרבה כסף: 1.6 מיליון אמריקאים נשדדו והסמארטפון שלהם נגנב מהם ב-2012. למעשה, גניבות סמארטפונים מהוות 40% מכלל מעשי השוד במדינה. הרשויות מתחילות להתעורר, אבל זה לוקח זמן – והמכשירים כל כך נפוצים שהמעקב אחריהם לגמרי לא פשוט. וכאמור, לא ניתן לצפות מיצרניות המכשירים שיתנו כתף. מבחינתן, שיגנבו לכם את האייפון פעם בחודש.

 

מי שתרם בערב שבת יקבל פטור ממסים בשבת

 

הזעם על העלמת המס של חברות הענק, רבות מהן חברות טכנולוגיה, הוא גלובלי. שימועים לחברות הללו נערכו במספר גדול של מדינות, כשהם מתמקדים בתרגילי המס שהם התחום היצירתי באמת של החברות. אפילו בישראל נערכו כמה דיונים בנושא - השם של התרגיל אצלנו הוא "רווחים כלואים", ומשרד האוצר, כמשת"פ של בוזזי האוצר הציבורי, מקפיד שלא לחשוף את המידע על שיעור המס האמיתי שמשלמות חברות הענק, שבמקרים חריגים יכול להיות משהו שערורייתי כמו 0.3%. למה? לא ממש ברור, עד שאתה קולט שנערי האוצר כבר חושבים, בעודם אוכלים את לחם הציבור, על הג'וב הבא שלהם.

 

לזכותם המפוקפקת של נערי האוצר ייאמר שהם בחברה טובה: למרבה זעמן של מספר מדינות, ארה"ב הצליחה לבלום מהלך של כמה מחברות ה-OECD להעביר חוקים נוקשים במיוחד כנגד העלמת מס תאגידית. מאחר וה-OECD מקבל את ההחלטות שלו בקונצנזוס ולא על פי הצבעה (שיטה מטומטמת במיוחד שעיקר מטרתה הוא למנוע את האפשרות לקבל החלטות בעלות משמעות) כל זמן שארה"ב עמדה בסירובה לאשר את ההצעות, הן לא יכלו לעבור. בסופו של דבר קיבל ה-OECD החלטות דלילות הרבה יותר.

 

אנחל גורייה, מזכ"ל ה-OECD אנחל גורייה, מזכ"ל ה-OECD צילום: אוהד צויגנברג

 

מה קרה כאן? בעשור האחרון, הקפידו החברות הגדולות בעמק הסיליקון להעלות תרומות (שוחד? מי אמר שוחד?) למועמדים לנשיאות. אפל וגוגל, למשל, תרמו לשתי המפלגות (ב-2008, גוגל היתה לגמרי בצד של אובמה; ב-2012 היא הבינה שאידיאליזם זה נחמד אבל העסקים חשובים יותר). ממשל אובמה כבר נעמד על הרגליים האחוריות כדי להגן על גוגל ופייסבוק כנגד חוקי הפרטיות המתוכננים של האיחוד האירופי; עכשיו הוא נעמד על הרגליים האחוריות כדי להגן על תרגילי המס של אפל, גוגל ואמזון.  

  

קצרצרים

 

1. הבה נדמיין לרגע שיש לכם המון כסף; שהכלכלה פורחת, שממשלת ישראל תומכת באזרחיה ושהכל נפלא. חסכתם ויש לכם סכום נאה להשקעה. היכן עדיף לשים אותו, בסטארט-אפי עמק הסיליקון או במיזמי הוליווד? ובכן, אם אתם מהמרים מהסוג הסולידי, כלומר רוצים תשואה בטוחה יחסית, לכו על הוליווד. היא כמעט תמיד מצליחה להביא איזה סרט ששווה משהו. אם אתם יותר בקטע של סיכונים, לכו על עמק הסיליקון. ב-90% מהמקרים תפסידו את המכנסיים אבל פעם ב-100 מקרים יהיה לכם שובר קופות מטורף כמו גוגל או פייסבוק. המדור איננו אחראי למהלכים לא שפויים שתבצעו בשוק ההון, אבל רוצה להזכיר שמחקרים כבר הוכיחו ששיקול הדעת של האדם הממוצע הוא שקול למדי לשל רוב מומחי ההשקעות, מינוס ההשתחצנות.

 

אפליקציות? תעשו לי טובה. הכסף הגדול נמצא בסרטים אפליקציות? תעשו לי טובה. הכסף הגדול נמצא בסרטים צילום: בלומברג

 

2. שופט FISA בדימוס, ג'יימס רוברטסון, אמר שהוא מקבל בברכה את כל הבלאגן סביב ההדלפות של סנודן, משום שהדבר מאפשר סוף סוף דיון רציני על מדיניות המעקב של הממשלה. הוא אמר את הדברים בדיון הראשון של סוכנות עצמאית בשם Privacy and Civil Liberties Oversight Board, שהוקמה כחלק מהמסקנות של וועדת החקירה לפיגוע ה-11 בספטמבר ומטרתה לפקח על חדירת הממשלה לפרטיות האזרחים. רוברטסון מתח ביקורת על המערכת הקיימת של FISA, בציינו שהיא מאפשרת לשופטים לראות רק את הצד של הממשלה, אמר שיש ליצור מעמד של עורך דין בעל סיווג בטחוני, שיטען כנגד דרישות הממשלה בבית המשפט הסודי. במהלך הדיון, לא השתמש אף אחד מהצדדים בעמדה המטומטמת עד דמעות ש"הציבור לא רוצה לדעת" ואף אחד לא טען שלתקשורת אסור לפרסם מידע שהגיע אליה. 

 

3. חדשות טובות: הלקוחות עדיין לא חשים בנוח עם חנויות שעוקבות אחרי התנועה שלהן באמצעות הסמארטפון. רשת חנויות אמריקאית בשם Nordstrom התבייתה על אותות ה-WiFi שפולט מכשיר המעקב שצמוד כיום לכל אדם (מכונה גם "סמארטפון") ועקבה אחרי תנועות הקונים בחנויות שלה. יש לכך כל מיני שימושים לחנות, כמו הידיעה איפה הלקוחות מתעכבים יותר ופחות. כאשר הלקוחות קלטו את זה, קמה מחאה שהביאה לביטול תכנית המעקב של נורדסטרום; החברה לא נתנה כלום תמורת המידע שאספה והלקוח לא רצה להיות פראייר. אני עדיין מחכה לאיזה "משבש" מעמק הסיליקון, שיסביר לנו שהמעקב הזה הוא בעצם לטובתנו.   

 

4. ארה"ב סוערת בימים אלה עם זיכויו של שרץ בשם ג'ורג' צימרמן. הלז הועמד לדין לאחר שהרג צעיר שחור שכל פשעו היה שלבש קפוצ'ון והחזיק שקית חשודה ביד (היו בה בקבוק תה קר וממתקים). אתר ארגון זכויות השחורים הוותיק, ה-NAACP, ביקש מבאיו לחתום על עצומה שתדרוש את העמדתו לדין של צימרמן בבית משפט פדרלי על הפרת זכות היסוד של הקורבן שלו לנשום, או משהו. התעבורה לאתר היתה כל כך מסיבית, שהוא קרס. העתירה היתה אמורה לקבל 225,000 חתימות; היא קיבלה יותר מ-350,000 תוך כמה שעות.  

 

5. אזרח שווייצרי הפך למועמד לפרס דארווין - שמוענק למי שהשביחו את המאגר הגנטי האנושי בכך שהוציאו את עצמם מתוכו. מה עשה הגאון? אחרי שהפעיל מסוק זעיר בשלט רחוק וניווט אותו ישר לתוך הפרצוף שלו. להבי הרוטור של הגרוטאה הקטנה ריסקו את הגולגולת שלו. המדובר במסוק מדגם Gaui X7, ששוקל כשניים וחצי ק"ג, עם מוטת רוטור של יותר ממטר וחצי ומהירות רוטור של כ-400 קמ"ש. צעצוע יקר - ומסוכן, בעיקר כשמפעיל אותו מטומטם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x