$
המדריך

בדיקת כלכליסט

Pebble: שעון חכם בן חיל, אשר איננו נח

יש לו מסך E-Ink וזמן סוללה של שבוע, תצוגה נאה ואיכותית שפועלת ללא הפסקה, סנכרון נוח עם הטלפון החכם ואפילו עיצוב רטרו מגניב: "כלכליסט" בחן את השעון החכם שמומן בקיקסטארטר - וגילה שהוא נוח, אבל לא דובר עברית

עומר כביר 11:2127.03.13
שעוני הסמארטפון, או שעונים חכמים, הם אחד המוצרים המדוברים ביותר בשוק הטכנולוגיה בחודשים האחרונים. שמועות על מכשיר אפשרי כזה מתוצרת אפל מסעירות זה זמן רב את מעריצי החברה המטורפים, וכמעט שלא עובר יום בו מדווח על חברה אחרת שמפתחת שעון עתידני.
בשוק יש כבר כמה שעונים כאלו, כדוגמת זה של סוני שבדקנו ב"כלכליסט" בקיץ שעבר. אבל מבין המוצרים שכבר יצאו לשוק המדובר והמסקרן ביותר הוא ה-Pebble, שמפותח על ידי חברה צעירה באותו שם והיה בשנה שעברה אחד מהפרויקטים המתוקשרים והמצליחים ביותר בקיקסטארטר.

 

 

ממש לאחרונה החלה החברה לשלוח את השעונים הראשונים לצרכנים שתמכו בפרויקט גיוס הכספים שלה בקיקסטארטר, ו"כלכליסט" קיבל לבדיקה את אחד מהשעונים הבודדים שנחתו בישראל, באדיבות The Junction, סביבת העבודה השיתופית ליזמים של קרן ההון סיכון Genesis Partners.

 

שעון ה-Pebble שעון ה-Pebble צילום: עומר כביר

 

המסך שדולק תמיד

 

ל-Pebble בידול משמעותי ממוצרים בגלל סוג המסך שבו עושה השעון שימוש. בעוד שמרבית השעונים החכמים האחרים בשוק מתבססים על מסכי LCD או OLED, לפֶּבֶּל יש מסך דיו אלקטרונית (E-Ink), בדומה לזה שיש בספרים אלקטרוניים דוגמת הקינדל. לבחירה זו יש כמה חסרונות בולטים: שימוש בשני צבעים בלבד (שחור ולבן), זמן תגובה איטי והיעדר מסך מגע.

 

ואולם, על אלו מפצים יתרונות משמעותיים ביותר, ובראשם זמן סוללה ארוך במיוחד (החברה מבטיחה יותר משבוע, ומשתמש שבילה זמן רב עם המוצר אומר שהבטחה זו אינה מופרזת), זוויות צפייה עצומות (ניתן לקרוא את המסך מכל זווית שבה ניתן לראות אותו, כמו עם ספר), ומסך שתמיד פועל (בניגוד לשעונים אחרים שבהם המסך מכבה עצמו כדי לחסוך בסוללה).

 

המסך פועל תמיד. Pebble המסך פועל תמיד. Pebble צילום: עומר כביר

 

מי שהשתמש פעם בקינדל או בנוק מכיר היטב את זמן התגובה האיטי יחסית של מסכי ה-E-Ink, שיכול להגיע ליותר משנייה. ואולם, המסך שבו נעשה שימוש בפבל מגיב משמעותית מהר, כמעט מיידית. התצוגה עצמה חדה ונקייה, כמו על גבי ספר מודפס למעשה, והכי חשוב: ברורה גם תחת אור ישיר. כתוצאה, ניתן לקרוא בקלות את השעה בכל עת בדיוק כמו בשעון רגיל, ובלי צורך ללחוץ על מקש כלשהו כדי להעיר את המסך.

 

אוהבים רטרו?

 

גוף המכשיר דק וקל; למעשה, הוא נוח יותר משעונים מסורתיים רבים שיש כיום בשוק. השליטה מתבצעת באמצעות ארבעה כפתורים, שני כפתורי גלילה (ימינה/שמאלה, למעלה/למטה) בצד ימין של השעון כשביניהם ממוקם כפתור הבחירה. בצד שמאל נמצא כפתור ה-Back ומתחתיו חיבור טעינה מגנטי (שבזכותו השעון עמיד למים).

 

רכיב בלוטות' מאפשר את התקשרות וסנכרון השעון עם הסמארטפון. העיצוב של ממשק המשתמש ספרטני ומעט מיושן - אילוצים של המסך הקטן ותצוגת ה-E-Ink - אך יש בו נגיעות רטרו קלות שיעוררו בקרב ילידי שנות ה-70 המאוחרות ושנות ה-80 רגשות נוסטלגיים למחשבים עם מסכים בשני צבעים.

 

מזכיר את ראשוני השעונים הדיגיטליים. Pebble מזכיר את ראשוני השעונים הדיגיטליים. Pebble צילום: עומר כביר

 

ממשק השליטה די פשוט לניווט ועקומת הלמידה היא אפסית: לחיצה על כפתור הבחירה תפתח תפריט הגדרות, בו ניתן לנווט באמצעות כפתורי הגלילה, לבחור את האופציה הרצויה או לחזור אחורה. האפשרויות מעטות ומוגדרות בבירור. עם זאת, הכפתורים עצמם קצת עקשניים ולא נוחים דיים ללחיצה. בנוסף, המשחק איתם יצר תחושה של הרכבה זולה, כאילו הם עלולים להתפרק או להפסיק לתפקד אחרי כמה מאות לחיצות.

 

השימוש במסך E-Ink מגביל מעצם טיבו את יכולות המכשיר, וכאן מדובר דווקא ביתרון שכן התוצאה היא מכשיר ממוקד וחד, שלא מתפזר לכיוונים מיותרים. למעשה, לשעון יש רק שני שימושים עיקריים, לפחות עכשיו: הצגת השעה והצגת התראות מהסמארטפון.

 

בהצגת השעה ניתן לבחור מבין מגוון שעונים שמגיעים עם המכשיר (או להוריד נוספים באמצעות אפליקציית הסמארטפון), כאשר המעבר בין התצוגות השונות מתבצע באמצעות כפתורי הדפדוף. את השעה ניתן לכוון ידנית, אבל אם המכשיר מסונכרן עם הסמארטפון היא תעדכן אוטומטית בהתאם לשעה שמוצגת בו.

 

חברו הטוב של הסמארטפון

 

הסנכרון עם הסמארטפון מאפשר גם להציג על גבי מסך השעון את ההתראות השונות שמתקבלות במכשיר, כמו מייל שהתקבל, SMS חדש או שיחה נכנסת. רטט קל של השעון מבשר על קבלת המסר, וזה מוצג על המסך אוטומטית. במקרה שמדובר בהודעה ארוכה, ניתן לדפדף בה באמצעות כפתורי הגלילה.

 

סנכרון נוח עם הטלפון החכם. Pebble סנכרון נוח עם הטלפון החכם. Pebble צילום: עומר כביר

 

במקרה של שיחת טלפון נכנסת המכשיר ירטוט כל עוד המתקשר מצלצל ויציג את מספר הטלפון ואת שמו אם זה שמור בספר הכתובות בסמארטפון. בנוסף, ניתן לשלוט מהשעון בנגן המדיה של הסמארטפון, אולם שליטה זו מוגבלת לנגן/הפסק ודילוג קדימה או אחורה, כשעל המסך מוצג השיר שמתנגן כעת.

 

לדוברי העברית, כצפוי, נכונה אכזבה: המכשיר לא מסוגל להציג פונטים עבריים, ואלו מופיעים כריבועים ריקים. ללא ספק, בעיה מעיקה שהופכת את המכשיר לכמעט בלתי-שמיש בעבור רוב הישראלים, אך כזו שיכולה להיפתר בקלות באמצעות עדכון תוכנה. זאת, כמובן, במידה שהחברה תחליט להשקיע בכך את המשאבים הדרושים.

 

לא מסתדר כל כך עם עברית. Pebble לא מסתדר כל כך עם עברית. Pebble צילום: עומר כביר

 

סיכום: בסיסי מדי

 

לסיכום, נראה שהשימוש העיקרי של הפבל הוא כמסך משני לסמארטפון, כזה שהינו נגיש יותר ונוח יותר לשימוש במצבים כמו נהיגה, הליכה או סתם הירגעות על הספה בבית כשהטלפון נמצא בצד השני של השולחן. הוא עושה נכון לעכשיו מעט מאוד, אך את מה שהוא עושה הוא מבצע בצורה מוצלחת ויעילה. בשלב הראשוני ייתכן שזה מספיק: שעון חכם שמציג את השעה כמו שצריך, מספק התראות, מיילים וכו' בלי הרבה טרחה ומאפשר שליטה בסיסית בנגן המוזיקה.

 

אבל כדי להתחרות מול השעונים הקיימים ואלו שיצאו לשוק בקרוב, יצטרך הפבל הרבה יותר ואפשר לקוות שה-SDK שהוציאה החברה יביא מפתחים רבים ליצור אפליקציות שימושיות בעבורו. עם זאת, המסך הפשוט שמאפשר לו לבצע ביעילות כה רבה את הפעולות הבסיסיות הנוכחיות עלול להיות בעוכריו אם ירצה המשתמש התממשקות עם שירותים מתקדמים יותר כמו טוויטר או פייסבוק, וכאן עלול ה-Pebble לגלות את עצמו בעמדת נחיתות לעומת שעונים עם מסכי מגע צבעוניים.

 

זאת, במיוחד לאור תמחורו הגבוה יחסית - 150 דולר (550 שקל) - שזהה, למשל, לזה של סוני. התחושה שלי היא שכמו שספר אלקטרוני זול במאות דולרים מטאבלט, כך צריך שעון E-Ink שיכולותיו מוגבלות יחסית להיות זול משמעותית מיריביו בעלי המסכים הצבעוניים. אחרת, קשה לראות אותו מתמודד בהצלחה בשוק מתעורר זה, גם אם אפשר לראות מה השעה בלי ללחוץ על שום כפתור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x