$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: גוגל קופצת מדרגה

גוגל מסתערת קדימה: נוסף על ההודעה על מערכת הפעלה משלה היא מוציאה את ג'ימייל ויישומים נוספים מבטא, הסינים למדו את הלקח מאיראן וחסמו את טוויטר ואת פייסבוק בתוך דקות, והלם בוויקיפדיה בעקבות מחקר על אישיות העורכים

יוסי גורביץ 11:1208.07.09

דרקון, נמר

 

בשמונה בבוקר, שעון ישראל – עשר בלילה, שעון קליפורניה; אחת בבוקר, שעון ניו יורק – הכריזה גוגל רשמית שהיא משיקה מערכת הפעלה. פרטים כאן. זו שעה משונה למדי להודעות רשמיות, ובהחלט ייתכן שהסיבה להודעה החפוזה היא פוסט מדויק מאוד של הבלוג ארס טכניקה, שיצא כמה דקות קודם לכן ושאמר שגוגל צפויה להודיע על מערכת הפעלה בתוך כיממה. הם אפילו דייקו בשם: Google Chrome OS.

 

זו הטחת כפפה בפרצופה של מיקרוסופט, שצפויה להשיק את מערכת ההפעלה החדשה שלה בעוד שלושה חודשים. כרום OS צפוי לצאת בעוד כשנה וחצי, הוא ייבנה בקוד פתוח וגוגל תשחרר את הקוד עוד השנה, והוא יהיה מיועד ראשית כל לנטבוקים. למה נטבוקים? ככל הנראה, בגלל שהמשתמש לא מצפה מהם לעשות יותר מדי. מערכת הפעלה של ממש דורשת שנות עבודה ארוכות.

שתי מהלומות ביום אחד. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל שתי מהלומות ביום אחד. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל צילום: בלומברג

 

שעות ספורות קודם לכן, הודיעה גוגל שהיא מוציאה את ג'ימייל ושלל אפליקציות אחרות –ג'יטוק, לוח השנה – משלב הבטא. הם היו שם שנים ארוכות – ג'ימייל הוגדר כבטא במהלך חמש השנים האחרונות. אז למה המעבר מבטא למערכת "מוכנה"? כדי שאפשר יהיה לשווק את האפליקציות ללקוחות עסקיים ולגבות מהם כמה זלוטעס.

 

יצוין שיש צורך בביצים מפלדה כדי לבצע את שני המהלכים האלה ביום אחד. אחרי הכל, גוגל נמצאת על הכוונת של חטיבת ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים. בעבר, הוכרזה מיקרוסופט כעוברת על חוקי ההגבלים הללו משום שהיא משווקת מערכת הפעלה יחד עם דפדפן. לגוגל יש תוכנת דואר מהפופולריות בעולם, לוח שנה, אתר שיתוף תמונות, דפדפן, שליטה כמעט מוחלטת בשוק החיפוש – ועכשיו גם מערכת הפעלה. אולי זה יהיה הקש שישבור את גב הגמל.

 

פייסבוק מדאיגה את השושואיסטים

 

דיווחנו שלשום (ב') על חשיפתו המדאיבה של "C" המיועד, ראש השירות החשאי הבריטי, לאחר שאשתו לא שמה לב שדירוג הפרטיות של דף הפייסבוק שלה הוא "כל העולם ואשתו". הפרשה מטרידה את ממסד השושואיסטים הבריטי, מהוותיקים בתחום, וכל מיני שפיונים התחילו לשלוח הודעות מקודדות או משורטטות בגיר שאומרות שהם ממש לא מרוצים מכל הטרנד המעיק הזה של רשתות חברתיות.

 

מעבר לעובדה שפייסבוק סיפקה לכל ממורמר עם טינה לאנגליה, נשק ומבטא אירי או פקיסטני גישה זמינה למודיעין יוקרתי במיוחד על ראש המודיעין, הבעיה היא עם הדור החדש. פעם, מזמן, מרגלים היו אמורים להיות אנשים לא קיימים. מידע ציבורי עליהם, פרט לזה שנבחר בקפדנות, פשוט לא היה זמין. תמונות מביכות היו ננעלות, מאהבים לשעבר עם רצון ויכולת להזיק היו מקבלים ביקור מנומס מכמה אנשים בחליפות איומים, וזהו.

 

היום, כשכל אחד מפרסם תמונות של עצמו במצבים מביכים בפייסבוק, המצב שונה משמעותית. למעשה, אם מישהו לא קיים וירטואלית – אם הוא לא בפייסבוק או לינקדין, אם חיפוש בגוגל עליו גורם לו להיראות כמו חברת רפואה פיקטיבית מסוימת – הוא הופך לדמות חשודה אפריורי. באתר תוכן קודם שעבדתי בו, חשדות על טיבו של עורך טרי הובילו לחיפוש גוגל עליו. משהסתבר שהוא לא שם, תוך שעתיים הוא גם לא היה במשרד. בניית כיסוי סביר לסוכן – "אגדה", קוראים לזה האנגלים – היא מלאכת אמנות. העידן הדיגיטלי סיבך אותה לאין שיעור, ויכול ליצור מצבים של "כלב שלא נבח": חשיפת סוכן משום שהוא לא מופיע במקומות שבהם הוא אמור להופיע.

 

להוציא את השטקר, עכשיו!

 

המולות באיראן יכולים ללמוד מהו חוסר מעצורים מהנהגת המפגלה (לא שגיאת הקלדה) הקומוניסטית בסין. מספר ההרוגים באיראן, בשלושה שבועות של מהומות, נאמד בכמה עשרות. בסין, בתוך יומיים, הוא האמיר ל-150 – וזה הנתון הרשמי של משטר שהאמינות שלו נמוכה מזו של דובר צה"ל. טוב, למשטר יש ניסיון: המהפכה האיראנית של 1979 וגלי הדיכוי שאחריה הניבו מספר נמוך ביחס של כמה עשרות אלפי הרוגים; למפגלה הקומוניסטית יש יותר מ-80 מיליון גולגלות על החגורה.

 

הם גם לומדים מהר. השלטון האיראני היסס, ודיכא את התקשורת באיטיות. הסינים הורידו את השאלטר על טוויטר ופייסבוק בתוך דקות, ומערכת התעמולה והצנזורה המשומנת שלהם נכנסה לפעולה מהירה. מנועי החיפוש פשוט לא מדווחים על מה שקורה, התקשורת הסינית מציפה את הציבור במידע הרשמי, וזהו, פחות או יותר. יש להבין: המשטר לא שם יואן שחוק על מה שחושבים עליו מחוץ לארצו. הוא מעוניין בעיקר למנוע את התפשטות המהומות, כפי שקרה באיראן. בזה, הוא עד כה מצליח.

 

מבט לאחור על המהומות נותן מבט אפל יותר על תפקידה של הרשת בהן. הרושם שמתקבל הוא שמישהו הפיץ שמועה שקבוצה של אויגורים נודדים אנסו אשה סינית. כמו כל משטר טוטליטרי, השלטון מחנך את תושביו להגן על תומתן הקדושה של נשותיו; השמועה פשטה כאש בשדה קוצים בקרב בני ההאן (הקבוצה האתנית הגדולה בסין, מה שאנו נוהגים לכנות פשוט "סינים");. התוצאה היתה פוגרום של בני ההאן בעובדים בני האויגור. משם זה הידרדר. כפי שאפשר להבין, התופעה הזו לא מוגבלת לכפרים בגליל.

 

היה שלום, GPS

 

מכשירי ה-GPS צפויים לקריירה קצרה במיוחד. שנים ספורות בלבד לאחר שהפכו לאמצעי ניווט זמין ונוח, והתקבלו על ידי כלל האוכלוסייה – היינו, לא רק נהגי מוניות ואחרים שמקצועם תלוי בניווט – הם צפויים לצאת לשדות המרעה הגדולים.

 

הסיבה? הטרנד המעיק של סמארטפונים. ל-GPS יש עדיין כמה יתרונות מובהקים עליהם: הוא מתעדכן הרבה יותר מהר (הוא לא צריך לחכות לדפדפן שנטען מחדש דרך הרשת), והשירות שלו לא נקטע בכל פעם שיש שיחה נכנסת. ועדיין, הלקוחות מעדיפים את הסמארטפונים. חלק מהם, כאלה נוצצים במיוחד, אפילו מגיעים עם המצאה טרייה, איזה סטארט-אפ סיני שנקרא מצפן.

 

יצרניות מכשירי ה-GPS מדווחות על צלילה ברכישות: חברת טוםטום, למשל, מדווחת על ירידה של 29% בהזמנות ברבעון הראשון, בהשוואה לרבעון הראשון של 2008. במקביל, מכירות הסמארטפונים עלו ב-25%. מקרה? כנראה שלא.

 

לא סימפטיים. לא חברותיים. ויקיפדים

 

קהילת עורכי ויקיפדיה – קהילת גיקים קטנה אך קולנית במיוחד – מסרבת לקבל בהבנה מחקר שטוען שחבריה הם אספסוף לא סימפטי של אנשים מופנמים ולא חברותיים עם נטיה למריבות, שמתקשים בקשר חברתי ישיר ומעדיפים מסכים.

 

גרוע מכך: המחקר – שבוצע בישראל, והשווה 70 עורכי ויקיפדיה עם 70 אנשים מן היישוב – קובע שבניגוד למיתוס שוויקיפדיה אוהבת להפיץ על עצמה, העורכים גם סגורים כמו אחד הפיסטוקים המעצבנים האלה, והפתיחות שלהם לרעיונות חדשים דומה לזו של הרב אלישיב.

 

עורכי ויקיפדיה באוסטרליה מחו על תוצאות המחקר, והמסקנה שלו – שעורכי ויקיפדיה תורמים מזמנם לביטול זמנה של שאר האוכלוסייה כדי לפצות את עצמם על תחושת חוסר האונים וחוסר הקול שלהם – הרגיזה אותם. הם מודים שוויקיפדיה אכן נוטה להתנהג כמתואר, אבל טוענים שאוסטרליה היא אי של שקט באוקיינוס הוויקיפדי. אילו אני הייתי החוקר – יאיר עמיחי-המבורגר, מבית הספר לתקשורת על שם סמי עופר – הייתי מקפיד לעקוב מקרוב אחרי עמוד הוויקיפדיה שלי.

 

קצרצרים

 

אפל מגדילה את נתח השוק שלה בתחום הסמארטפונים, הרבה על חשבונה של נוקיה, ואנליסטים מעריכים כי נתח השוק של אפל יעבור את זה של נוקיה כבר בשנת 2011. שזה ממש מעבר לפינה.

 

במקביל להסתערות שלה, ייתכן שגוגל עוברת קיצוצים: על פי דיווח שטרם אושר, גוגל מפטרת מספרים גדולים של עובדי קבלן, ומפטרת גם כמה מעובדי גוגל עצמה – בעיקר כאלו שהיו אחראים על ניהול עובדי קבלן.

 

חברת האנליסטים גארטנר מעריכה שההוצאות על טכנולוגיה צפויות לרדת בשישה אחוזים במהלך 2009 – בהשוואה ל-2008 – ולעמוד על 3.2 טריליוני דולרים. בחודש מרץ, העריכה גארטנר כי הירידה תעמוד על שיעור של 3.8% בלבד.

 

ביום שישי, עצר ה-FBI עובד ממורמר לשעבר של גולדמן זאקס, והם חושדים בו כי הבריח חלק מהקודים של החברה, שיאפשרו מניפולציה של מערכת המכירות שלה. עותק אחד של הקוד שלקח העובד, סרגיי אלייניקוב, כבר מוגדר כאבוד.

 

בשיאים חדשים של דקדנס, מציעה חברה בריטית לאזרחים שאינם יודעים כיצד לבשל ביצה לבשל אותה עבורם ולשגר אותה, ללא קליפה ובאריזה מהודרת – ובעלות של ביצת-זהב – לחנות המכולת הקרובה למקום מגוריהם. מתוך דאגה לאזרחים שאף אינם יודעים מה לעשות עם ביצה מבושלת, מסבירה החברה בסבלנות ש"מעבר לאכילתן כפי שהן, ניתן לקצוץ ביצים מבושלות ולהשתמש בהן בסנדביצ'ים או בסלט".

  

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

 · ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x