$
הייטק והון סיכון

חשיפת "כלכליסט": המוח הישראלי שמאחורי הקינדל

מערכת ההפעלה של הגאדג'ט שמאיים לשנות תעשייה שלמה פותחה בישראל. ערן ואנונו, מנכ"ל מרכז הפיתוח של סאן ישראל: "רק כשראינו את האבטיפוס הבנו על מה אנחנו באמת עובדים. יש לנו סיפוק עצום בלהיות חלק מזה"

אסף גלעד 07:0214.06.09

אחרי שהסניף הישראלי של אינטל סייע בפיתוח מעבדי הפנטיום שנמצאים כמעט בכל בית, ולאחר שפטנט ישראלי של חברת Ceva הוטמע בשבבי האייפון של אפל, נחשפת לראשונה עוד גאווה מקומית: צוות קטן של מתכנתים ישראלים, עובדי מרכז הפיתוח של סאן בישראל, השתתף ביצירת קינדל, הספר האלקטרוני המהפכני של ענקית הספרים אמזון.

 

קינדל הוא מכשיר דק וקל לנשיאה, בעל מסך ייחודי שמציג טקסטים ותמונות ללא תאורה אחורית, ונראה בדיוק כמו נייר מודפס. המגזין "ביזנסוויק" הגדיר אותו כ"אייפוד של הספרים", ואופרה ווינפרי כינתה אותו בתוכנית האירוח שלה "מוצר משנה חיים". מאז השקתו בסוף 2007 הפך לשם גנרי לספרים אלקטרוניים ונמכר בלמעלה ממיליון יחידות, כך על פי הערכות.

 

לאחרונה הוציאה אמזון שני דגמים חדשים של המכשיר: קינדל 2 וקינדל DX בעל מסך מוגדל, המיועד לסטודנטים ולקוראי עיתונים המבקשים לקרוא בו תכנים בפורמטים גדולים ומורכבים יותר.

 

בשיחה עם "כלכליסט" מספר מנכ"ל מרכז הפיתוח של סאן בישראל ערן ואנונו (39) כיצד צוות קטן של מתכנתים בניהולו פיתח את התשתית הטכנולוגית המפעילה את קינדל.

 

מדובר בגרסה מיוחדת של ג'אווה שפותחה והותאמה במיוחד עבור המכשיר. ואנונו מספר כי במרכז הפיתוח בהרצליה תוכננה הארכיטקטורה של מערכת ההפעלה של קינדל מהשלב הראשון, בוצעו כל ההתאמות הנדרשות ופותחו פתרונות המיועדים לצורכי המכשיר הספציפי, וכמו כן גם ההטמעה של התוכנה לחומרה בוצעה בארץ, ממחשבי המהנדסים ל"ברזלים של המכשיר". 

 

מפתחי מנוע התוכנה של הקינדל. עומדים (מימין לשמאל): עומר פומרנץ, מייקל גרינברג, דניאל בלאוקוף, גיא קרן. יושבים: נטליה ינקלביץ' וערן ואנונו מפתחי מנוע התוכנה של הקינדל. עומדים (מימין לשמאל): עומר פומרנץ, מייקל גרינברג, דניאל בלאוקוף, גיא קרן. יושבים: נטליה ינקלביץ' וערן ואנונו צילום: יובל חן

 

"רק באמצע העבודה הבנו במה מדובר"

 

"התחלנו לעבוד על 'פרויקט קינדל' לפני יותר משנתיים", מספר ואנונו, "אבל אז זה בכלל לא היה בשביל אמזון, אלא בשביל חברת סטארט־אפ בשם Lab126 מקליפורניה, ששמרה את הקלפים מאוד צמוד לחזה. המוצר שהם נתנו לנו לעבוד איתו היה רחוק שנות אור ממה שנקרא היום קינדל.

 

"זה היה כרטיס שמחובר לאיזשהו מסך עם המון חוטים. מלהיב זה לא היה. גיבשנו צוות של חמישה אנשים והתחלנו לעבוד בלוח זמנים צפוף ולכתוב את מערכת ההפעלה של המכשיר - בלי שיהיה לנו מושג מה אמור להיות המוצר הסופי או איך הוא ייראה. Lab126, ואחר כך אמזון שקנתה אותה, שמרו את התמונה המלאה בסוד. ככה זה בתחום, יש תחרות וגניבת פטנטים, ואנחנו רגילים לעבוד במגבלות האלה".

 

אחרי כמה חודשים של עבודה "עיוורת", הגיע מאמזון משלוח ובו האב־טיפוס של הקינדל הראשון. "רק כששיחקנו עם זה בפעם הראשונה הבנו כמה זה מהפכני", אומר ואנונו. "בעיקר התלהבנו מהפטנטים של המסך, שהוא באמת מרשים מאוד". הצוות

הישראלי אחראי גם לתשתית הטכנולוגית של קינדל 2 וקינדל DX בעל המסך הרחב, והוא ממשיך לפתח בימים אלה גם את הדורות הבאים של המכשיר.

 

הצוות גם ממשיך לקיים קשר שוטף עם המנהלים והמהנדסים של אמזון. "העבודה עם הצוות שלהם היתה מרתקת מהרגע הראשון", הוא מספר. "היתה כימיה מצוינת בין הצוותים. כיף לעבוד עם חבר'ה יצירתיים ורציניים ברמה הזו".

קינדל 2.0 קינדל 2.0 צילום: בלומברג

 

יחידת מטכ"ל בסאן

 

עומר פומרנץ, המנהל הטכנולוגי של סאן ישראל, מספר שפיתוחים מהסוג הזה הם אתגר רציני מבחינה טכנולוגית. "משום שנדרשת התאמה של התוכנה לצרכים ותכונות מאוד ספציפיות של המכשיר. אותם המהנדסים מתכנתים גם את החומרה - מהשבבים ועד המסך - וגם את התוכנה, במקרה הזה ג'אווה. לדעתי, המהנדסים היחידים בישראל שיודעים לעשות את זה מסתובבים אצלנו במסדרון", אומר פומרנץ. "זו קבוצה שתמיד עובדת ביחד, עם חיבה מיוחדת לאתגרים יוצאי דופן", מוסיף ואנונו. "אני יכול לספר שיש משהו שפיתח הצוות הזה כמעט בכל נגן בלו־ריי ובמיליוני טלפונים סלולריים".

 

למרות גודלו המצומם, 120 עובדים בסך הכל, מרכז הפיתוח של סאן בישראל נחשב לאחד הסניפים הרווחיים של סאן בעולם. הוא נפתח לפני כעשור עם שלושה מהנדסים בלבד וצמח לאטו לאורך השנים. "לא היה היגיון מיוחד בלפתוח פה סניף", אומר ואנונו, "אין לקוחות, אין שוק והמהנדסים הישראלים יקרים, אבל לצוות שגדל פה היו יתרונות אחרים". הצוות שהיה אחראי על פיתוח התשתית הטכנולוגית של קינדל מנה חמישה אנשים בלבד. סאן, אחת מחברות התוכנה המוערכות בעולם שנמכרה לאחרונה לחברת אוראקל ב־7.4 מיליארד דולר, צפויה לראות מהפרויקט מיליונים רבים. "סאן תקבל תמלוגים על כל קינדל שנמכר. גם בלי שאמזון תחשוף את המספרים אפשר להבין שמדובר בהרבה", אומר ואנונו.

 

"קניתי קינדל מכספי"

 

ואנונו, שהגיע לסאן לפני ארבע וחצי שנים, לאחר שהקים שתי חברות סטארט־אפ, אומר שאף שהסניף שייך לחברה אמריקאית גדולה, הוא מתנהל בעשור האחרון כסטארט־אפ לכל דבר. "משום שאנחנו מתעסקים תמיד בחוד החנית של הטכנולוגיה – סלולריים, ממירי טלוויזיה וגאדג'טים – למדנו לעבוד מהר. וכמו בסטארט־אפ, אנחנו נשארים לילות, ימי שישי ושבתות כשזמני ההשקה דוחקים".

 

הופתעת מהבאז סביב המוצר?

"הבנתי מה הולך רק כשביקרתי לאחרונה בארצות הברית ושמעתי שכולם מדברים על זה. אני חייב להודות שזה נותן לכולנו תחושת סיפוק ענקית. אנשים מדברים בכל העולם על מה שהמכשיר הזה עושה לתעשייה כולה, ואני יודע שיש לנו חלק בזה".

 

אתה מרוצה ממה שיצא?

"עובדה, קניתי אותו מכספי, ואני יודע בדיוק מה יש שם בפנים".

 

תמיכה בעברית עדיין אין שם.

"יש שפות, כגון סינית, שמעניינות את אמזון יותר, מסיבות מובנות. אני יכול להגיד לך שבמכשירים הבאים אלחץ על שילוב עברית. על דברים כאלו דווקא יש לנו השפעה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x