טכנולוגי על הבוקר: התוכנה ההומופובית של אמזון
האח הקטן כבר לא מפחד מהאח הגדול, ילד משועמם יצר את התולעים שדפקו את טוויטר, מדריך כותבים משפיע מחליט שהדפוס כבר לא חשוב, ומחקר אמריקאי טוען: פייסבוק פוגעת בלימודים
האהבה שאמזון לא רוצה לשמוע את שמה
כשהסתבר שאפל מצנזרת את חנות היישומים שלה, האפסטור, ואינה מאפשרת למכור בה ספרים ארוטיים, היו טרוניות רבות על השמרנות שלה. אבל לפחות אפל אוסרת את כל הספרים הארוטיים, ללא אפליה; מסתבר שאי אפשר לומר את זה על חנות הספרים המקוונת הגדולה בעולם, אמזון.
השערורייה של אתמול היא שאמזון העלימה את דירוגיהם של ספרים העוסקים בהומוסקסואליות. תחילה הבחינו בכך כשדובר בארוטיקה גאה, אבל תוך זמן קצר התברר שגם ספרים על היסטוריה של הומוסקסואליות מוצאים את עצמם ללא דירוג. אמזון מיהרה לטעון שהיא נמנעת מלדרג ספרים ארוטיים בכלל, מה שהסתבר בתוך שניות כשקר בוטה - ובואו נודה בזה, גם טיפשי מאוד.
מאז פברואר לפחות, מסתבר, אמזון מעלימה ספרים העוסקים בהומוסקסואליות, בעוד שאין לה שום בעיות לדרג ולקדם, למשל, ספר זיכרונות של חשפנית. משנחשף הנושא, קמה זעקה גדולה ומרה ברחבי הרשת – ותוך שעות מיהרה אמזון להוציא התנצלות-למחצה שהאשימה את כל הפרשה ב"תקלה טכנית". מתקבל הרושם שהתקלה הטכנית הזו היא המקרה המתועד הראשון של תוכנת מחשב שעומדת במבחן טיורינג ופיתחה תודעה – קשה להבחין בינה ובין הומופוב מן השורה.
מצד שני, איזו הדגמה נהדרת לכוחו של ההמון. מה שמוביל אותנו ל...
אל תשכחו את האח הקטן
בבריטניה, מולדתו של האח הגדול – שלא היה במקורו מרכך מוחות בפורמט טלוויזיוני אלא, נזכיר, הדיקטטור רואה-הכל בדיסטופיה של ג'ורג' אורוול, "1984" – מודאגים האזרחים (אלה מהם שלא צופים בתוכנית הטלוויזיה האמורה, על כל פנים) מהפיכתה המהירה של המדינה לממלכה המנוטרת. מצלמות מעקב נמצאות בכל מקום, ולמשטרה יש כוחות גדולים והולכים לחדירה לתחום הפרט.
אבל נוטים לשכוח שמול האח הגדול הממשלתי ניצב "האח הקטן": אזרח מן השורה, מצויד בטכנולוגיית תיעוד משלו – מצלמת סטילס או מצלמת וידיאו. אורוול כתב בשעתו שהטכנולוגיות המקדמות דמוקרטיה הן אלו הזולות והקלות לייצור, כאלה שכל אזרח יכול להרשות לעצמו, בעוד שטכנולוגיות יקרות מקדמות דיקטטורה; הן נמצאות רק בידיהן של ממשלות ענק. הדוגמה שלו היתה הרובים, שאפשרו מהפכות עממיות, מול פצצת האטום, הנשק שיאפשר את הדיקטטורה הסובייטית במזרח אירופה למשך 50 שנים.
המהפכה הדיגיטלית איזנה קמעא את משוואת הכוחות, כותב הגרדיאן. למשטר יש משטרה וכלבים ומצלמות מעקב וכוחות ריגול ומה לא – ולאזרח הקטן יש מצלמה. יתר על כן, מאחר שהן זולות כל כך, ומאחר שיש יותר אזרחים משוטרים, יש הרבה יותר מצלמות בצד "האח הקטן".
מוקד הדיון הוא מותו בטרם עת של איין טומלינסון, אזרח שעשה את דרכו לביתו בעת ההפגנות הגדולות האחרונות סביב ועידת ה-G20, הותקף על ידי שוטרים בלי שום סיבה נראית לעין – ומת זמן קצר לאחר מכן. בנסיבות רגילות, המשטרה היתה מודיעה שהוא תקף שוטר, ונגח בפראות את מצחו לתוך האלה המבוהלת של הקלגס, או משהו דומה. אבל הפעם הכל צולם – בווידיאו ובסטילס. לטומלינסון זה כבר לא יועיל. למפגינים הבאים, אולי כן.
התולעת
אם כבר בריטניה, שם יש מסורת ראויה להערכה של הלקאת פושעים צעירים, שלמרבה הצער יצאה מהאופנה בחמישים השנה האחרונות. אולי ראוי להחזיר אותה לתחייה ולייצא אותה לברוקלין, ניו יורק, שם שורץ לו, ללא ספק למגינת לבם של המקומיים, מייקל "מייקי" מוני בן ה-17.
במהלך הפסחא, שחל אתמול (א'), הותקף אתר המיקרובלוגים טוויטר על ידי תולעת, שגרמה לחשבונות רבים להשריץ טקסטים בנוסח "מייקי גמר". השרץ הקטן התרברב באוזני סינט שהוא האחראי לתולעת, כמו גם לתולעת אחרת, שתקפה את טוויטר בסוף השבוע, ושהוא כתב והפיץ את התולעת "כי היה משועמם". הוא השוויץ בכך שהוא כותב ומפיץ תולעים כבר שלוש שנים, אבל הודה שקצת נדהם מכמות הפרסום שתולעי-טוויטר שלו זכו להן, ואמר שיותר הוא לא ייטפל לטוויטר.
"מייקי" חולם להיות מומחה אבטחה כשיהיה גדול. ומאחר שהמוסר המקובל כבר לא מקבל הלקאות של צעירים משועמים ופושעים, אולי כדאי, עכשיו כששמו ומקום מגוריו ידועים, שהשירות החשאי – ארגון שחוש ההומור של סוכניו מוסר בניתוח, ושאחראי גם על אבטחת מחשבים – יערוך ביקור קצר אצל "מייקי" ויארגן לו שהות ארוכה במתקן אירוח פדרלי, על חשבון הדוד סם.
דעיכת הדפוס, הגרסה הרשמית
אחד המדריכים החשובים לכותב בשפה האנגלית הוא זה של ה-MLA, "המדריך לכותבי מחקרים". ההשפעה הסגנונית שלו על הכתיבה האנגלית – המקבילה של ימינו ליוונית הקוינה של העולם ההלניסטי והיווני – עצומה, במיוחד כשמדובר בכתיבה אקדמית ועיתונאית.
לפני כחודש הוציא הארגון את הגרסה השביעית של המדריך, והדבר עורר שערוריה – או, ליתר דיוק, סערה בכוס תה. אבל סערה גדולה: ה-MLA איננו מגדיר עוד את עולם הדפוס כמרכז הידע: הדפוס הוא פורמט אחד מני רבים, והם ממליצים לכותבי המחקרים לציין במפורש את סוג המידע שלהם – דפוס, רשת, רדיו, או טלוויזיה.
החלטה חשובה אחרת היא המלצתו של המדריך שלא לציין יותר כתובות URL כמקור מחקרי: הכתובות משתנות ואין אמינות. ציין את שם המאמר וכותבו, הם ממליצים, והקורא כבר יידע למצוא את המקור בעצמו. כיצד יידע? בלי לומר זאת במפורש, ה-MLA הפך את מנוע החיפוש לכלי מחקרי מרכזי. ויש הרבה סטודנטים שראוי שיקראו את מדריך ה-MLA בקפידה, כי...
הציונים הגרועים של הרשת החברתית
...כי רבים מהם חברים בפייסבוק, והדבר דופק באופן ניכר ומדיד את יכולותיהם האקדמיות. כך, על כל פנים, טוען מחקר של הפקולטה לחינוך באוניברסיטת אוהיו.
ארין קרפינסקי, מעורכות המחקר, אמרה לטיימס הלונדוני שהמחקר מעלה – דה! – שאנשים שמבלים זמן רב מול פייסבוק מבלים פחות זמן בלימודים. אם אלו היו כל תוצאות המחקר שלה, היה מקום לשאלות לגיטימיות על מי, לעזאזל, מבזבז כספי ציבור על מחקר מובן מאליו כזה, אבל יש לה נתון מרשים: אנשים שגולשים בפייסבוק בעקביות לפחות פעם ביום, זוכים לציון שלם נמוך יותר – במונחים ישראליים, עשר נקודות פחות – מאשר כאלה שאינם עושים זאת.
ולא רק הם: מתוך 219 סטודנטים המשתמשים בפייסבוק שבחנה קרפינסקי, 68% דיווחו על ירידה בציונים מאז התמכרותם לסם של מארק צוקרברג. מצד שני, קרפינסקי לא מועילה לעצמה כשהיא אומרת ש"לכל דור יש את הסחות הדעת שלו, אבל אני חושבת שפייסבוק היא תופעה ייחודית". סטודנטים שמעדיפים חיי חברה על לימודים הם תופעה עתיקה למדי. אם זה לא היה פייסבוק, סביר להניח שזו היתה בירה.
קצרצרים
העולם הנוצרי חגג אתמול את ראש השנה שלו, הפסחא, החג שמציין את שיבתו של ישוע מן המתים. בצירוף מקרים מרשים, דווח באותו יום שסטיב ג'ובס, המנכ"ל הנעלם של אפל, חי, בועט, מנהל את החברה וזומם את שובו. יש אפילו רמיזות שג'ובס שקוע בתכנון הנטבוק הראשון של אפל, אבל לזה אני אאמין רק כשאראה את הגרוטאה.
לבית משפט ספרדי נמאס מגנבי תוכן, אז הוא שלח צעיר שניהל אתר שקישר לתוכן גנוב לחצי שנת מאסר בפועל, שיתכן שהגנב לא ירצה משום שזו ההרשעה הראשונה שלו. זה עונש המאסר הראשון בתחום בספרד. הנוכל גם ספג קנס של 4,900 יורו. נמסר ששני הצדדים לא יערערו.
התולעת קונפיקר פגעה בכ-700 ממחשבי אוניברסיטת יוטה, בכלל זה במחשבי שלושת בתי החולים של האוניברסיטה, וכן במחשבי הפקולטה לרפואה ובאלה של בתי הספר לרוקחות ולאחיות. האוניברסיטה ניתקה את עצמה מהרשת לכמה שעות כדי לטפל במטרד.
על פי דיווח שטרם אושר, שמקורו בארגון העובדים של יבמ, החברה מתכננת לפטר אלפים מעובדיה באירופה ולהעביר את פעולותיה לחלקים הזולים יותר של העולם, כגון אסיה, מזרח אירופה ודרום אמריקה.
קצת נוסטלגיטק: הנה ציור מקסים מ-1918, שמתאר כיצד ראה אחד מבני הדור את הטיסה בחלל. יש לציין שמהירות מעל ל-120 מילין בשעה היתה מעבר להישג דמיונו של האיש.
· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.