טכנולוגי על הבוקר: האם הקינדל הוא האייפוד של הספרים?
חברות ההייטק ממשיכות לפטר, המשבר מגיע גם לתחום הסלולר, מייספייס מנגחת את פייסבוק בגלל עברייני מין, ופסיקה בצרפת מאיימת על המודל הכלכלי של גוגל
המהפכה השקטה של אמזון
אמזון ממשיכה לשמור על שתיקה עקשנית באשר לקינדל – קורא הספרים (והעיתונים) האלקטרוני שלה ולא מדווחת כמה יחידות הצליחה למכור בשנה הראשונה לקיומו. עם זאת, ההערכה הרווחת היא שהחברה תציג דגם חדש של המכשיר ביום שני הבא, ואם להאמין לאנליסט מרק מאהני מסיטיגרופ – וזה חתיכת 'אם', בהתחשב במה שעבר עליה בשנה האחרונה – עד כה מכרה אמזון חצי מיליון קינלדים. על פי הערכתו של מאהני, ב-2010 יהיה שווי השוק של הקינדלים והספרים שנמכרים עליהם כ-1.2 מיליארד דולרים.
מאהני קורא לקינדל "האייפוד של הספרים", ומעריך שאם המלאי של אמזון לא היה אוזל בדיוק בעונת החגים (והצרכן הממורמר הזה מוסיף – ואם היא היתה מוכרת אותו מחוץ לארה"ב), היא היתה מצליחה למכור 750,000 מהם. בטק-קראנצץ', שיצאו עם הערכה של חצי מיליון לפני כמה חודשים ואז אמזון דרכה עליהם, מציינים שהאייפוד מכר בשנתו הראשונה הרבה פחות מכשירים – "רק" 378,000.
האם אמזון עושה לדפוס מה שאפל עשתה למוזיקה – כלומר, מחסלת את הפורמטים הישנים של התוכן ומאלצת את יצרניו לעבור לפורמט חדש או לגסוס לאיטם? יתכן מאד. הסיליקון אלי אינסיידר עשה כמה חישובים זריזים, והגיע למסקנה שעדיף כלכלית לניו יורק טיימס לתת קינדל, בחינם, לכל אחד מהמנויים שלו מאשר להמשיך לכרות עצים, להפוך אותם לנייר, לשנע את הנייר, להדפיס עליו, ולשנע אותו שוב לכל אחד מהמנויים. קינדל לכל מנוי יעלה, להערכת האינסיידר, 297 מיליון; ההדפסה וההובלה של עיתוני הנייר עולה 644 מיליון בשנה.
עוד אין חדשות טובות
מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, אמר אתמול (ג') שתעשיית ההייטק לא תוכל למנוע את הצטמצמות המשק – "הכלכלה צריכה לאתחל את עצמה מחדש" – אבל שכאשר היא תפסיק להצטמצם, מגזר הטכנולוגיה יהיה זה שיוציא אותה מהבוץ.
אשרי המאמין. בינתיים נצטרך להמשיך ולדווח על ההצטמצמות. מוטורולה הודיעה על הפסד קשה-לתפיסה של 3.6 מיליארדי דולרים ברבעון הרביעי, ובנמיכות רוח דיווחה שלא תחלק השנה דיווידנדים. סמנכ"ל הכספים של החברה התבקש בנימוס לחפש לעצמו פראייר אחר שיעסיק אותו, ומניות החברה צנחו ב-11%.
לפני מספר חודשים עדיין רווחה אופטימיות חסרת בסיס, שאמרה שתעשיית משחקי המחשב לא תיפגע. ובכן, יצרנית המשחקים הגדולה אלקטרוניק ארטס הודיעה אתמול שהיא תפטר 1,100 מעובדיה, שהם כ-11% מכוח האדם של החברה, ושהיא תסגור 12 ממתקניה. יצוין שמתוך כ-15,000 העובדים שפיטרה מיקרוסזפט לאחרונה, כ-5,000 עבדו במחלקת המשחקים שלה.
מחירי זכרונות ה-DRAM זינקו בימים האחרונים ב-26%, וזאת משום שיצרנית שבבי הזכרון הגדולה Qimonda פשטה את הרגל בסוף השבוע. קימונדה, חברה גרמנית, עשויה לבקש סיוע ממשלתי. לא בטוח שהיא תקבל אותו.
חריקת הבלמים של המהפכה הסלולרית
ביפן, הסלולרי החליף מזמן את המחשב האישי, וצעירים יפנים הופתעו לאחרונה לשמוע שאפשר לשלוח מיילים גם דרך המחשב. ואם פעם היה אפשר לקוות שלפחות בלב ים לא נהיה חשופים לצווחותיהם של סלולריים והמדברים בהם, גם המחסום הזה עומד לקרוס בקרוב: חברה אירית מתכוונת להביא את המגיפה גם לספינות.
אבל מה שלא עושה השכל האנושי או הטעם הטוב, עושה המשבר הכלכלי: חברת וודאפון הבריטית – מדיניה שתושביה ידועים בלהיטותם להודעות טקסט ולטלפונים מתקדמים – דיווחה שברבעון האחרון של 2008, צנח מספר הבריטים ששדרגו את המכשירים שברשותם, ורבים מהם בחרו אף לסגת לדור מתקדם פחות של גרוטאות. מכירות המכשירים החדשים של וודאפון צנחו ב-18% - למרות שהגדילה את מספר מנוייה ב-9.5 מיליונים באותו רבעון.
על פי דיווחי חברות הסלולר, ההכנסה הממוצעת מלקוחות ירדה בכל מקום פרט לדרום אפריקה. מצד שני, יש תופעה קטנה יותר של אנשים שמדלגים הישר לטלפונים מתוחכמים מאד, כמו האייפון. מהבחינה הזו, המכה שספגה מוטורולה מובנת: היא מתמחה במכשירי אמצע הדרך, והלקוחות הולכים לשני הקצוות.
למי יש יותר עברייני מין?
התחרות בין הרשתות החברתיות פייסבוק ומייספייס יורדת לשפל חדש: פייסבוק עברה את מייספייס בסיבוב מבחינת מספר המשתמשים, אבל חברת האבטחה של מייספייס טוענת שזו לא חוכמה, כי חלק מהמשתמשים הם עברייני מין.
מה? ובכן, אתמול הודיעה מייספייס שהיא מחקה 90,000 דפים של עברייני מין מוכרים, והעבירה את נתוניהם לרשויות – ובאותה הזדמנות הזמינה את חברתה הגדולה ממנה "ללכת בעקבותינו ולספק לחבריה את אותן ההגנות". חברת האבטחה שלה, סנטינל, הודיעה שמבדיקה שהיא ערכה עולה שלפחות 8,000 "פליטים" ממייספייס מצאו לעצמם מקלט בטוח בפייסבוק – אם כי בדיקה העלתה שהמספר האמיתי שמצאה סנטינל קרוב יותר ל-4,500. במה שנראה כמו ניסיון בוטה לארגן לעצמו חוזה שמן, אמר מנכ"ל סנטינל, ג'ון קארדיו, שהעלות של סינון העבריינים מפייסבוק "תעלה לחברה פחות מסנט למשתמש".
פייסבוק תקפה בחזרה, אמרה שהיא תבדוק את הנושא, והתעניינה לדעת מדוע קארדיו, שוטר לשעבר, איננו חולק את המידע שמצא, לטענתו, עם רשויות החוק. המשך, למרבה הצער, כנראה יבוא.
צרפת לגוגל: שחקי לפי החוקים, סיל וו פלה
בית משפט צרפתי קנס את גוגל ב-350 אלף יורו, וגזר עליה הוצאות משפט בסך 60 אלף יורו. זה כסף קטן, אבל העקרון מאחורי הפסיקה – שגוגל כבר הודיעה שתערער עליה – מסכן מאד את מכונת הכספים המשומנת שלה.
מה קרה שם? ובכן, גוגל מאפשרת למפרסמים שמשתמשים במערכת אדסנס שלה "לרכוש" – או, ליתר דיוק, "להתמודד על" – מילים מסוימות, והמפרסם שזכה בתחרות יראה את הפרסומת שלו מופיעה לצד המילה. למשל, אם זכיתם בתחרות על "נעלי בית", כשמישהו יקיש את החיפוש הזה לגוגל, הוא יראה את הפרסומת שלכם.
עד כאן, הכל טוב. אבל שטיק דוחה של אדנסנס מאפשר למפרסמים לרכב על גלים שיצרו אחרים: גוגל מאפשרת למפרסמים להתמודד גם על סימנים רשומים. לדוגמא, מישהו שמחפש נעלי אדידס יכול למצוא פרסומות לנעליים מתחרות – משום שהמתחרה שלשל כסף לגוגל כדי שתציג את הפרסומות שם.
בית המשפט הצרפתי פסק שגוגל איננה רשאית לפרסם מודעות שמילות החיפוש שלהן הן סימנים רשומים, אלא אם הוצבו על ידי המחזיקים באותם סימנים. בכך גרמה גוגל נזק – שולי, אמנם – למחזיקי הסימנים הרשומים, והעבירה לקוחות למתחריהם. גוגל, מצידה, טוענת שהיא בכלל לא בעסק, ושאם איזה מפרסם אכן עשה שימוש בתרגיל הנלוז הנ"ל, היא ממש מצטערת אבל לא היה לה מושג. שזה, כמסתבר, שקר גס: עד אפריל 2008, גוגל לא איפשרה לחברות באירופה – בניגוד לארה"ב, שחוקי זכויות היוצרים שלה שונים - להתחרות על פרסום בסימנים רשומים, ובאפריל שינתה את המדיניות.
קצרצרים
הטלפון הסלולרי גובה קורבן אנושי ישיר: בסוף השבוע התפוצץ מכשיר סלולרי של עובד בסין, שהוחזק בכיס החזה, והרסיסים שיספו את גרונו. עובדת אחרת ראתה אותו יוצא לרחוב, שמעה פיצוץ עז, ומצאה אותו שוכב בשלולית של דם. העובד מת מפצעיו. ככל הראה, הפיצוץ אירע בשל תקלת הטענת סוללה, והמשטרה בודקת אם הסוללה היתה מזויפת. זהו המקרה התשיעי המתועד של התפוצצות סלולרי בסין, וב-2007 גבה פיצוץ כזה קורבן אנושי נוסף.
חוקרים באוניברסיטת קרנגי מלון בארה"ב מפתחים רובומדיק – רובוט המיועד לסייע לחובשים בשדה הקרב. 30 הדקות הראשונות שלאחר הפציעה הן קריטיות, וכ-86% ממקרי המוות בשדה הקרב מתרחשים במהלכן. הרובוט, שנראה כמו נחש, אמור לספק לחובש האנושי מידע מדויק ככל האפשר על מצבו של הפצוע, והוא יוכל גם לדווח בזמן אמת על ממצאיו לבית חולים מרוחק, כדי שרופאים שם יוכלו לתת הנחיות מסייעות לחובש.
החיפוש הקולי של גוגל, שכבש את האייפון בסערה – אתה אומר מילה לאייפון, אבל רק באנגלית אמריקנית ברורה, והוא מוצא את מה שחיפשת – מגיע באיחור גם לג'יפון, הסלולרי של גוגל. הוא מוגבל יותר: אם באייפון פשוט צריך לדבר בקול קליפורני ברור אל המכשיר, כאן צריך קודם כל להפעיל את המיקרופון. שזה קצת משונה.
אמזון מציעה ללקוחותיה – כנראה רק בארה"ב – אפשרות חדשה ומעניינת: הורד משחק מחשב, שחק בו חצי שעה כדי להחליט אם הוא מוצא חן בעיניך, ושלם לה רק עשרה דולרים עבור התענוג. בינתיים מציע השירות, שנמצא בבטא, 600 כותרים בלבד.
מפליטת פה של אחד משני מנכ"לי מוטורולה עולה שמיקרוסופט תשיק במהלך 2010 את הגרסה השביעית של Mobile Windows, שיישען על חלונות 7. מיקרוסופט מסרה בתגובה שאין לה תגובה..
- "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"