בדיקת כלכליסט
אסוס זנפון 8: קטן ומפתיע בעוצמתו, אבל נטול אופי מיוחד
מכשיר הדגל הקומפקטי של אסוס מספק תכונות שתמצאו רק במכשירים שעולים הרבה יותר ממנו. עבור צרכן חכם שמעוניין במכשיר חזק וללא פשרות הוא מהווה אלטרנטיבה מאוד מעניינת, אך אין לו תכונות דגל שניתן לומר שהוא מכה את המתחרים
- שיאומי רדמי נוט 10: סמארטפון מעולה לכל פועל
- וואן פלוס 8T: סמארטפון פרימיום בלי התחכמויות
- סמסונג גלקסי פולד 2: האם אתם באמת צריכים סמארטפון ב-8,000 שקל?
זו הנישה שאסוס בחרו. לקחת מכשיר, לדחוס בו את כל הטכנולוגיות האחרונות בשוק - מעבד, מצלמה, מסך - בתוך גוף קטן יחסית. זו לא הפעם הראשונה שיש מוצר כזה., סוני די המציאה את הקטגוריה לפני כמה שנים בתחום האנדרואיד, ומצד אפל תמיד היו אייפונים בעלי מסך קטן יחסית למקובל בשוק. ואולם הבחירה של אסוס עשויה להיראות מוזרה בהתחשב בכך שמדובר בקטגוריית נישה. הסיבה לכך היא שהיצרנים נוטים להתייחס למכשירים כאלה כאל נספח למכשיר הדגל העיקרי. אך לא כאן. אסוס בנתה את הזנפון מאפס כסמארטפון דגל על כל המשתמע מכך (ואף יותר).
מבנה ועיצוב: קטן, עמיד ועבה
אין הרבה מה להכביר במילים על העיצוב של המכשיר. הוא לא באמת יפיוף עם גימיק עיצובי שמבליט אותו ביחס לשכנים. מה שכן גם דיסקרטיות היא סוג של הצהרה, וכאן הזנפון מספק אותה בכמויות. למעט כפתור ההדלקה בצבע טורקיז, המכשיר שחור משחור, ללא שום אלמנט עיצובי שישבור את האפלוליות. אבל זה גם מה שהופך אותו לדיסקרטי. שם הדגם מודפס בגב באותיות אפורות על שחור, ומערך הצילום מורכב כמקובל בעיצוב הסמארטפונים בימינו בתוך יחידה מלבנית שלה כיסוי זכוכית שמחפה על העדשות.
אגב, הזכוכית הזו לא שקועה עם מסגרת כך שאם המכשיר ייפול עליה, יש סיכוי גדול שהיא תתנפץ. אבל זו נקודת התורפה היחידה שמצאתי במבנה המכשיר. בשאר הסעיפים הוא מסמן את כל התיבות הנכונות מלבד שתיים אליהן אתייחס מיד. מעבר לכך הוא עמיד למים ואבק בתקן IP68, זאת אומרת שניתן להשאיר אותו עד לעומק של 1.5 מטר במשך 30 דק' במים מתוקים בלי שהוא יסבול.
פורמט המסך שנבחר הוא 20:9 הצר יותר מהפורמט המקובל כיום. אבל מכיוון שמדובר במכשיר קטן הוא לא באמת רחב בכל מקרה. הגוף בנוי משלדת אלומיניום עליה מורכבים הפאנלים מזכוכית. מקדימה מדובר בגורילה גלאס ויקטוס כמו במכשירי הדגל של סמסונג למשל, מאחור החברה הסתפקה בגורילה גלאס 3. כנראה כאמצעי לחסוך בעלויות. איכות ההרכבה גבוהה ביותר והכל מהודק, זה לא מרגיש כמו סמארטפון סיני זול שיתפרק לכם אחרי כמה חודשי שימוש. נקודה אחת שהפריעה לי היא שהפאנל האחורי מורכב כשהוא שקוע מעט, כך יש מעין שוליים שהופכים את העסק לקצת חד בידיים. לא ברמה של דקירה או חתך, אבל זו תחושה לא תמיד נעימה. מנגד, הכיסוי המצורף פותר את הבעיה. ובסך הכל מדובר במכשיר נעים מאוד לאחיזה.
מבחינת שקעים הכל כאן. USB לטעינה וגם שקע אוזניות פיזי. זאת אומרת שזה מכשיר שמתאים לאודיופילים שמעדיפים אוזניות חוטיות. שתי הטענות העיקריות שיש לי בנושא המבנה הן שהוא כבד מאוד ביחס לתחרות וגם מעט עבה. הזנפון 8 שוקל כ-170 גרם וזה המון למכשיר בגודל הזה. בייחוד שאין לו מערך צילום כבד או מסגרת פלדה שיותר כבדה באופן ניכר מאלומיניום. הנקודה השנייה היא עבה. כמעט 9 מ''מ בעוד הממוצע כיום עומד על 7.5 מ''מ ואף פחות מכך במכשירים מסוימים. אמנם לא מדובר בלבנה, אך זה מכשיר שמרגישים בכיסים של הג'ינס. ואולם חוץ מהטענות האלה אסוס באמת הצליחו לייצר כאן מכשיר נאה גם אם אין לו סקס אפיל ויזואלי.
חומרה: הכי חזקה שיש
אסוס ידועה כמעצמת גיימינג, זאת אומרת שהיא נוטה לדחוף את החומרה החזקה ביותר שניתן למוצריה. הזנפון 8 כנראה מקבל גם קצת מהניסיון של סדרת סמארטפוני ROG. מכשיר הבדיקה שקיבלנו כולל 16 גיגה-בייט זכרון פעולה, סוללה בת 4,000 מיליאמפר שעה ו-256 גיגה-בייט מרחב אחסון אך ללא חריץ הרחבה לכרטיס חיצוני. זה המון. אין אף מכשיר בשוק שאינו מיועד לגיימינג או מכשיר פרימיום שמציע כאלה מספרים במפרט. עם זאת יש גם גרסאות עם פחות זיכרון פעולה או אחסון, הכל עניין של תקציב.
מעבד הסנאפדרגון 888 שמפעיל אותו נחשב לחסכוני, אך יש גם נקודה שלילית לכל העוצמה הזו. חום, והרבה ממנו אם אתם משתמשים בו בצורה אינטנסיבית יותר מרבע שעה. אמנם זה לא רותח ואפשר בהחלט להחזיק אותו בידיים חשופות. אבל בקיץ הישראלי זה לא נעים, בעיקר בהתחשב בכך שהמכשיר שחור, מה שמעלה עוד יותר הטמפרטורה של הגוף. אגב מבחינת נתונים נטו, הזנפון מצליח להכות את כל מכשירי האנדרואיד ברוב המוחלט של מבחני הביצועים השונים. זה אמנם לא מעיד על שימוש בעולם האמיתי, אבל זה נותן לכם הדגמה לעוצמת המפרט.
המסך כאן מצוין. מדובר בפאנל סופר AMOLED בגודל 5.9 אינץ' ברזולוציה FHD. שולי המסך התחתונים מעט עבים אבל זה לא מפריע. חריר מצלמת הסלפי מורכב בחלק השמאלי העליון. איכות התצוגה מרשימה מאוד, הצבעים חדים בלי להיות רוויים יתר על המידה כמו בפאנלים של סמסונג למשל. יש לו תמיכה בקצב רענון מסך של עד 120 הרץ, אבל ניתן להוריד אותו גם ל-90 או 60 הרץ לפי הצורך. ניתן להשאיר את ההחלטה למכשיר או לבחור אותו ידנית. הבהירות שלו מצוינת, הוא מגיע למקסימום של כ-1,100 ניט ידנית, אך מסתפק ב-800 ניט בניהול המסך האוטומטי. בכל מקרה, מדובר במספרים טובים מאוד לקטגוריה ולמחירו. התצוגה מצוינת באור שמש ישיר ואין שום בעיה לעבוד איתו באמצע היום בחוף היום.
מבחינת סוללה, אסוס קצת פישלו כאן. היא אמנם מרשימה עם 4,000 מיליאמפר שעה, אבל כשלוקחים בחשבון את קצב הרענון הגבוה, את הזיכרון ומרחב האחסון ועוד תכונות נוספות, התוצאה היא שזמן השימוש בו לא מאוד מרשים. אפשר להוציא ממנו כיום וחצי של שימוש אבל רק אם לא מגזימים בשימוש בו. אם אתם מאלה שבודקים מיילים, הודעות ופוסטים כל רבע שעה, הוא לא ישרוד לכם עד הערב. זו תכונה בעייתית שכן היה ניתן לצפות שהמכשיר יחזיק יותר, במיוחד בהתחשב בגודל המסך. הורדה של קצב הרענון עושיה להוסיף לכם חצי יום שימוש בממוצע. יש כאן טעינה מהירה של כ-30 וואט. זו אינה המהירה ביותר, אך היא מספיקה כדי למלא 60% בכחצי שעה. מנגד, אין כאן טעינה אלחוטית מכל סוג שהוא.
נקודה אחרונה לציון כאן היא כאמור שקע האוזניות שמאפשר חיבור של אוזניות חוטיות. זה מספיק נדיר בימינו כדי שיהיה שווה לציין זאת. כמו כן יש כאן מנגנון ניהול צלילים של Dirac שמאפשר להתאים את אופי השמע למדיה. קולנוע, מוזיקה וכו'. גם הרמקולים עושים כאן עבודה מצוינת, התחתון והעליון מציעים חוויית שמע ממש איכותית, עם עוצמה גבוהה. עם המכשיר הזה לא תזדקקו לדיבורית באוטו או לרמקול בלוטות' בים.
החלק המרשים מאוד הוא באיכות צלילי הבס, בעוד הם מהווים רמז ברמקולים מתחרים, כאן התדרים הנמוכים נשמעים היטב - תולדה של שימוש בטכנולוגיה שנקראת פסיכואקוסטיקה, שמה שהיא עושה זה להדגיש תדרים מסוימים כדי לגרום למוח לחשוב שמנעד הצלילים רחב יותר ממה שהוא באמת. בכל מקרה מדובר במערך הסאונד המשובח ביותר בו נתקלתי בסמארטפונים בזמן האחרון, במיוחד מאז שמכשירי LG נעלמו מהשוק.
תוכנה: אנדרואיד נקי על סטרואידים
ממשק ההפעלה של אסוס ה-ZenUI עבר שינוי גדול בשנים האחרונות. מממשק ייחודי ובעל כל מיני תכונות ואפליקציות ייחודיות אסוס הפכו אותו לסוג של אנדרואיד נקי. זאת אומרת שחוויית השימוש היא הקרובה ביותר שתקבלו למכשירי הפיקסל או וואן פלוס. אך אסוס לא הסתפקה בכך. היא גם דחסה כאן עשרות (אם לא יותר) הגדרות שמאפשרות להתאים אישית כמעט כל דבר במכשיר. החל מחיסכון בסוללה, הגדרות כפתור ההדלקה ניתנות לשינוי כך שלחיצה כפולה תקפיץ לכם ישירות תכונה או אפליקציה כלשהי, ישנו אפילו מצב יד אחת שנראה די מיותר למכשיר בגודלו. בכל אופן, בין אם אתם מעדיפים שהמכשיר ינהל הכל אוטומטית או שתגידו לו מה לעשות בכל שלב, האפשרויות השונות זמינות כך או כך.
הממשק עצמו מצוין, הוא נעים לשימוש וקצב הרענון הגובה מעניק תחושת זרימה נעימה מאוד במסגרת התפעול השוטף. כיאה לחברת מוצרי גיימינג ותיקה, יש כאן גם מצב משחקים שמכונה "פיית המשחקים", תפקידו הוא להשעות התראות לא רלוונטיות, להתאים את המערכת לשימוש במשחקים וכו'. זה אמנם לא מכשיר גיימינג שכן הוא די מתחמם תחת עומס כבד, אבל למי שרוצה להעביר זמן קצר בהמתנה בתור או בנסיעה, זה מספיק בהחלט. בסך הכל אפשר לשנות את ההגדרות של המעבד, הזיכרון ואפילו של השבב הגרפי. זה לא ברמה של הנדסת אלקטרוניקה, אבל זה המכשיר שנותן הכי הרבה חופש פעולה בתחום. הבעיה היחידה שאני יכול לחשוב עליה הוא שאסוס מתחייבת רק לשני עדכונים שנתיים - מה שעשוי להשאיר אותו חשוף מבחינת חסימת פרצות אבטחה. זאת ועוד, לא ברור כמה שנים יזכו המכשירים לעדכוני גרסאות של גוגל, ושוב, לאסוס אין היסטוריה טובה בנושא.
מבחינת מולטימדיה יש כאן כל מה שתרצו. אשף הגדרות הקול מאפשר להתאים את חוויית השמיעה באופן אישי. ניתן גם לבצע התאמה אוטומטית של עוצמת צלילי ההתראות בהתאם לסביבה. למשל הגברה של עוצמת הצלצול כשיש הרבה רעש סביבתי או להיפך, הנמכה שלו כשהסביבה שקטה. זו לא בינה מלאכותית, אבל זה עובד די טוב. עם זאת זה לא חוסך מלהשתיק את המכשיר ידנית בקולנוע. הסורק הביומטרי עושה עבודה טובה, אך הוא לא המהיר ביותר בסביבה. מנגד המצלמה מזהה את הפנים ביעילות ופועלת מהר יותר - אך גם בצורה פחות מאובטחת. בסך הכל מדובר באחד הממשקים הטובים והמפורטים שניתן למצוא. הוא מספק מענה לכל משתמש בין אם מדובר בחולי שליטה או בכאלה שמעדיפים לעבוד כמה שפחות.
מצלמה: בלי שטיקים אבל התמונות מצוינות
אסוס לא ניסתה להתחכם כאן עם מערך הצילום. הוא מציע שני חיישנים, אחד בן 64 מגה-פיקסל שנפק תמונות ברזולוציה של 16 מגה-פיקסל. השני הוא בזווית רחבה וברזולוציה של 12 מגה-פיקסל. איכות הצילום היומיומית מצוינת. באמת. זה אמנם לא ברמה של ה-S21 אולטרה או האייפון 12 פרו, אבל זה בהחלט מתחרה בהם בלי להתבייש. היצרנית נמנעה מלדחוף כאן כל מיני חיישני מאקרו, עומק שדה או שחור לבן. יש כאן מנגנון ייצוב אופטי יעיל, חיישני סוני, תמיכה ב-HDR. אבל מדובר בחיישנים מעט ישנים, שמקורם אי שם ב-2018. זה לא הופך אותם לגרועים, אבל חיישנים מודרנים יותר יתנו תוצאות טובות יותר. כמו כן אין כאן שום זום אופטי. רק הגדלה דיגיטלית של פי 2. אז אם אתם אוהבים לצלם מרחוק ולהגדיל, זו לא המצלמה בשבילכם.
מנגד, איכות הצילום בתמונות שהיא כן מצלמת מרשימה מאוד. איכות תמונות הסלפי במיוחד מעניקה הפרדת צבעים מצוינת, ותמונות הדיוקן יוצאות ממש נהדר באור טבעי. גם תמונות פנים במצלמה הראשית טובות מאוד (מאוד). מצב הלילה כאן מופעל אוטומטית ברגע שהחיישן מזהה חשיכה. אבל לא חייבים לעשות בו שימוש. בכל מקרה תמונות לילה או בתאורה נמוכה יוצאות כאן ברמה מאוד גבוהה. הן בעיקר מרגישות הרבה יותר טבעיות מאשר במצבי לילה אצל מתחרים.
אפליקציית הצילום די סטנדרטית אבל מעניקה שלל אפשרויות כוונון בין אם אתם צלמים חובבים או מקצוענים שרוצים לשלוט בכל פרמטר. לסיכום, מערך הצילום הוא אולי לא גולת הכותרת של הזנפון, אבל הוא בהחלט מפתיע מאוד באיכות התמונות. אם אסוס היו מוסיפים לו זום אופטי וחיישן שלישי הוא כנראה היה יכול להתחרות בקלות במערכי הצילום של סמסונג. גם מצלמת הווידאו מפתיעה לטובה עם תמיכה של צילום בעד 8K, אבל בינינו זו איכות לא שימושית ויש לה נטייה להעמיס את מרחב האחסון מהר מאוד.
סיכום ואלטרנטיבות: מכשיר דגל קטן ומפתיע, אבל בלי אופי
הזנפון 8 נמכר במקומותינו בסביבות ה-2,700 שקל. זה מחיר זול יחסית לסמארטפון שמבוסס על מעבד הדגל האחרון של קוואלקום וכולל כל כך הרבה תכונות. מנגד הוא לא מכשיר יוצא דופן. אין כאן תכונת דגל שניתן לומר שהוא מכה את המתחרים. מדובר פשוט במכשיר טוב ואמין, שמעניק תמורה טובה למחיר ועושה את העבודה בשקט, ביעילות ובצניעות. מנגד הוא משעמם למדי, הוא לא סמל סטטוס כמו האייפון או בעל מצלמה שמתחרה ב-DSLR כמו אצל סמסונג.
אבל עבור צרכן חכם, שלא מחפש נראות או תכונות ייחודיות, הוא מעניק חבילה טובה מאוד שיכולה להחזיק בקלות כמה שנים קדימה, בעיקר בזכות המפרט המרשים. היתרון העיקרי שלו הוא שאין לו כמעט מתחרים בקטגוריה. לסמסונג היה את הגלקסי S10e מ-2018 שעדיין נמכר ומציע מפרט מיושן יותר; ישנו האייפון 12 מיני שגם הוא לא הצלחה מסחררת ושאפל החליטו להפסיק לייצר לאחרונה ומכשירי הגוגל פיקסל 4A ו-5 שאינם מיובאים רשמית לישראל אך ניתן להשיג ביבוא מקביל במחיר דומה למדי. זה משאיר את האסוס כמעט בודד במערכה עבור מי שמעוניין בסמארטפון איכותי, בעל מסך קטן ועם מפרט של מכשיר דגל.