בדיקת כלכליסט
וואן פלוס 9: שיפור אדיר ביכולות הצילום לחובבי אנדרואיד נקי
הדור החדש של מכשירי וואן פלוס מצליח להציע לא מעט עבור מחיר שאינו גבוה ביחס לתחרות. לראשונה יש גם מצלמה ראויה שהופכת את הרכישה שלו למעניינת מאוד עבור חובבי צילום
- וואן פלוס 8T: סמארטפון פרימיום בלי התחכמויות
- דור 5 בפחות מ-2,000 שקל: הסמארטפונים המתקדמים שלא יקרעו לכם את הכיס
- סמסונג גלקסי A72: מכשיר ביניים שמתנהג כמו פרימיום
וואן פלוס, שמוצאה מ-Oppo ושייכת לתאגיד BBK, לא שינתה הרבה מאוד בשנים האחרונות מאז סדרת הוואן פלוס 6. רוב מכשיריה שומרים על תצורה דומה - מעבד הדגל של קוואלקום, מצלמה טובה אך לא יוצאת דופן וממשק אנדרואיד בעל עיצוב נקי ופונקציונלי. וזה עובד. עם זאת, יש נקודה אחת ששמרה לא מעט לקוחות נאמנים למתחרות. המצלמה. זו תמיד היתה נקודת התורפה של וואן פלוס. זה לא שהיא גרועה, אלא שתמיד קיבלתם אצל המתחרות מצלמות טובות יותר. אבל הפעם בדור ה-9, וואן פלוס החליטה להתמודד עם הבעיה הזו ראש בראש.
מכיוון שמדובר בחברה קטנה יחסית. היא לא היתה יכולה להשקיע הון בפיתוח מערך צילום כמו סמסונג, וואווי או אפל. אז היא עשתה משהו באמצע. היא פנתה ליצרנית המצלמות הוותיקה Hasselblad שבימים כתיקונם מוכרת את מוצריה לצלמים מקצועיים. אבל במקום לרכוש ממנה טכנולוגיה, היא רכשה את הזכות לשים את המותג על המצלמה וקיבלה ממנה גם 10 מומחים שיסייעו לה לפתח את האלגוריתם של הצילום. מהבחינה הזו, וואן פלוס עשתה כמו גוגל. השקיעה בתוכנה במקום לרכוש או לפתח חומרה יקרה. אצל גוגל זה עבד מעולה והפיקסל נחשב לאחד מסמארטפוני הצילום הטובים בעולם - מקביל לאייפון ולסמסונג. אבל האם זה פועל גם כאן בוואן פלוס 9?
עיצוב ומבנה: שינוי הוא דבר רע
כאמור, וואן פלוס לא באמת שינתה הרבה במכשיר שלה ביחס לדור הקודם (8T). למעט מבנה מערך הצילום בגב שכולל שלושה חיישנים במקום ארבעה קודם. צורתו עדיין מרובעת והוא ממוקם כמו בדגם הקודם בצד השמאלי העליון של הגב. הגוף של המכשיר עשוי מפלסטיק ומצופה בזכוכית גורילה דור 5 מקדימה ומאחור. לשמוע שמכשיר במחירו מתבסס על פלסטיק עשוי להרגיש קצת זול. אבל איכות הבנייה לא מסגירה בשום שלב שהוא מבוסס על פלסטיק. עד לפני שנים אחדות גם מכשירי הגלקסי נוט ו-S של סמסונג השתמשו בגב ואף שלדה מפלסטיק כדי לאפשר גישה קלה לסוללה. יש לחומר הזה שני יתרונות, הוא קל יחסית למתכת; והוא לא חוסם את האנטנה, מה שמאפשר למכשיר להתאמץ פחות בהליך הקליטה וכך לחסוך בסוללה.
בזכות הפלסטיק הוא שוקל 192 גרם. הוא גם יחסית קטן. יחסית לאחיו הגדול הפרו למשל. אבל לא מדובר במכשיר לכל כיס. הוא לא דקיק מאוד ועוביו עומד על 8.7 מ''מ שזה יותר מאייפון או גלקסי S21. אבל הוא נוח לאחיזה בזכות השוליים המעוגלים. המסך עצמו שטוח ולא בסגנון אדג' מעצבן. זה נעים יותר לשימוש וגם יותר יעיל עם לא מעט אפליקציות שלא הותאמו להתמודד עם מסכים משתפלים. לסיום, וואן פלוס החלה להשקיע באישור תקן IP68, אבל זה רשמי רק במכשירים שנמכרים בארה"ב.
עם זאת, קשה להאמין שהחברה משנה את המבנה של המכשירים בהתאם, כך שאפשר לומר שכנראה גם המכשירים הישראליים זכו לטיפול נגד מים. עם זאת, אנחנו מדגישים שבכל מקרה מים וסמארטפונים זה לא זיווג משמיים למעט אולי נתזים או נפילה קצרה למיכל מים רדוד. וזאת גם אם היצרנים מבטיחים לכם אחרת. בסך הכל הוואן פלוס הוא מכשיר נאה, בעולם הוא זמין בשלושה צבעים: לבן, אפור ושחור, אבל בישראל כנראה שלרוב תיתקלו בדגם האפור.
חומרה: הכי מהר שיש
וואן פלוס תמיד השקיעה במפרט החומרה של מכשיריה. ה-9 איננו שונה מהבחינה הזו. הוא מתבסס על מעבד סנאפדרגון 888, מעבד הדגל של קוואלקום. המכשיר פועל בזריזות מעוררת התפעלות. כנראה שאין שום משימה שתהיה לו כבדה או שתאט את פעולתו. יש לו שתי גרסאות, הראשונה עם 8 גיגה-בייט זכרון פעולה ו-128 גיגה-בייט מרחב אחסון, והשנייה עם 12 גיגה-בייט זיכרון פעולה ו-256 גיגה-בייט אחסון. אין כאן חריץ לכרטיס זיכרון מה שמגביל מאוד את האפשרות לשמור סרטונים או תמונות על המכשיר. עם זאת הזיכרון מבוסס על תקן UFS 3.1 המהיר, חריץ עם כרטיס זיכרון איטי היה מסרס מעט את מהירות הזיכרון - בעיקר במהלך פעולת המצלמה. אז יש יתרונות לכל צד במשוואה הזו וכל אחד יחליט מה חשוב לו יותר.
המסך בן ה-6.55 אינץ' מתבסס על פאנל Fluid AMOLED. עם זאת אל תתבלבלו. Fluid הוא בסך הכל מונח שיווקי. המסך עצמו דומה מאוד למסך של הסמסונג S21. הוא מצוין באותה מידה ומאפשר קצב רענון גבוה של 120 הרץ המעניק תחושה יותר "זורמת" בשימוש במכשיר - ולכך מתייחס המונח. תצוגת הצבעים יותר טבעית לטעמי מאשר אצל המתחרה מקוריאה. אבל זה כבר קשור לכיול הצבעים בפאנל ופחות ביכולות מובנות. הבהירות מצוינת. כאשר המסך מגיע ל-1,100 ניט שזה מאוד גבוה. מספיק כדי לקבל תמונה ברורה באור שמש ישיר. אבל זה פחות מהאייפון או הגלקסי. עם זאת שלא תטעו, המסך הזה לא נופל בשום שלב מהמתחרים היקרים (הרבה) יותר.
מבחינת שקעים, אין כאן משהו מיוחד, שקע ה-USB נמצא בתחתית המכשיר, לצידו שבכת רמקול וזהו. אין שקע אוזניות, אבל סאונד מעולם לא היה יתרון גדול של המותג. מערך הרמקולים מבוסס על רמקול תחתון ועוד אחד שעושה שימוש באפרכסת. זאת אומרת שהסאונד יותר חזק מצד ימין אם מחזיקים אותו אופקית. לזכותו ייאמר שזה פתרון שהרבה יצרנים מטמיעים כיום. במקרה של ה-9, עוצמת השמע גבוהה מספיק כדי לשוחח בקלות ברכב נוסע עם רדיו ברקע. ואולם איכות הצליל לא ממש מאפשרת האזנה למוזיקה באיכות טובה. בכל מקרה תעדיפו את האוזניות האלחוטיות, שכן יש כאן תמיכה מלאה בכל תקני האודיו המתקדמים ביותר כמו aptX HD וגם בבלוטות' 5.2 הגרסה האחרונה.
הסוללה בת 4,500 מיליאמפר שעה. שזה לא עצום אבל מכובד מאוד בימינו. עם זאת לוואן פלוס שני יתרונות. הראשון הוא טעינה מאוד (מאוד) מהירה. מדובר בטכנולוגיית הטעינה המהירה של Oppo שנקראת אצל וואן פלוס Dash. היא מאפשרת למלא את הסוללה בפחות מחצי שעה. כמו כן יש כאן תמיכה בטעינה אלחוטית של עד 15 וואט לעומת 65 וואט בחיבור חוטי. ניתן גם לטעון הפוך, כמו למשל אוזניות או מכשיר אחר. עם זאת המכשיר מפסיק את הטעינה ההפוכה אם נשארו פחות מ-15% קיבול בסוללה. עוד תכונה ייחודית הוא מתג ההשתקה הפיזי שמאפשר להשתיק את המכשיר באבחת אצבע. וואן פלוס באמת סימנה וי על כל תיבה בחומרה וזה ניכר. כל הרכיבים פועלים היטב והמכשיר זריז ואמין גם לאורך זמן וזה מניסיון עם מכשירים קודמים.
תוכנה: כל המפחית הרי זה משובח
ה-9 מתבסס על מערכת הפעלה אנדרואיד 11 עם ממשק אוקסיג'ן של וואן פלוס. לקרוא למעטפת הזו ממשק הוא אולי קצת מוגזם. ההבדלים בין אנדרואיד ונילה - זאת אומרת גרסת הבסיס של גוגל - לבין הממשק הנוכחי זניחים עד בלתי קיימים. וזה דווקא דבר מצוין. כי אין כאן שום אפליקציה כפולה, לא יקפצו לכם פרסומות באמצע מסך ההגדרות ואתם לא תצטרכו להעניק מקום לאפליקציות של היצרן שבדרך כלל הן רק ערוץ שיווקי נוסף לשירותים שיעלו לכם עוד כסף או סבלנות. כמו כן יתרון נוסף תקבלו בזכות עדכוני אבטחה מהירים מאוד, כמעט במקביל לגוגל. וזה משהו שאסור לזלזל בו כיום. יצרנים רבים חוסכים על המשתמשים כסף ומסתפקים בעדכוני אבטחה רבעוניים מה שמשאיר אתכם חשופים יותר זמן לנוזקות והאקרים. אך כאן בשבוע שהיה אצלנו כבר קיבל שני עדכונים.
עם זאת הממשק של וואן פלוס כן כולל כל מיני פיצ'רים ששמורים רק לו. אם תחליקו את האצבע מאמצע המסך למטה תקבלו גישה לוילון התראות של וואן פלוס שמכונה . מדובר בחלון שבו יופיעו לכם כל מיני שירותים כמו למשל איתור מקום חנייה או חלוניות ווידג'טים של כל מיני אפליקציות. זה נחמד מאוד והרבה יותר שימושי ממה שהייתם מצפים. חלון האסיסטנט של גוגל נמצא בצד ימין של המסך הראשי ודומה למה שתמצאו בכל מכשיר אנדרואיד אחר. יש הרבה אפשרויות להתאמה אישית של כמעט כל פרמטר. אפשר לבחור את הצבע של ההתראות שמופיעות כפס אור מסביב לשולי המסך עם אפקט מאוד מרשים ויזואלית. אגב זו תכונה שתמצאו גם במכשירים של Oppo.
מבחינת אבטחה, יש כאן סורק טביעות אצבעות מצוין ומהיר וזיהוי פנים. בשני המקרים זה עובד טוב, עם זאת כמו ברוב מכשירי האנדרואיד גם כאן זיהוי הפנים הוא בדו ממד בלבד, מה שהופך אותו לפחות מאובטח מהסורק של האייפון. יש כאן גם תכונה שמאפשרת לכם לפתוח כ-25% יותר אפליקציות מאשר במכשירים אחרים, אם כי הייתי ממליץ מאוד להימנע מכך, אם אתם לא צריכים אפליקציה תמיד עדיף לסגור אותה. יש מספיק תהליכים שרצים ברקע של מערכת ההפעלה כדי לחסוך היכן שניתן. סגירה של אפליקציות חוסך לכם במאמץ של המעבד והתוכנה מה שמתורגם בסופו של דבר ליותר חשמל זמין לשימוש יומיומי.
מצלמה: האסלבלאד עברו כאן וזה ניכר
בואו נתחיל עם השם. האסלבלאד היא כאמור יצרנית של מצלמות מקצועיות ואחת מהנחשבות שבהן. עם זאת, בניגוד ללייקה שאשכרה השתתפה באופן פעיל בפיתוח חלק מהחומרה והעדשות של מצלמת וואווי, האסלבלאד הסתפקה בייעוץ מקצועי. אבל זה מספיק. נתחיל עם הנתונים הטכניים היבשים: מערך הצילום כולל שני חיישנים ראשיים, אחד בן 48 מגה-פיקסל ואחד לצילום בזווית רחבה בן 50 מגה פיקסל. שניהם תוצרת סוני ואני חושד שהם דומים מאוד לחיישני ה-Oppo Find X3 פרו שסקרנו כאן בשבוע שעבר. הם מצוינים ומציעים גודל חיישן של כפי 3 לעומת המתחרים, אבל רואים שהייעוץ של האסלבלאד סיפק את הסחורה ביג טיים. כי איכות הצבעים כאן לא פחות ממעולה. גם צילומי פנורמה וזווית רחבה מספקים תמונות מרשימות מאוד. ואולם לא הכל מושלם, לפעמים רואים קצת יותר מדי רעש דיגיטלי, בעיקר אם מגדילים מאוד את התמונה.
יש כאן מצב סופר מאקרו מאוד יעיל שמאפשר לצלם מקרוב מאוד, ס''מ ספורים. הוא נכנס לפעולה באופן אוטומטי ברגע שמקרבים את המצלמה לנושא הצילום. ישנו חיישן שלישי בן 2 מגה-פיקסל מונוכרומטי (שחור-לבן) והוא מיועד לסייע בחישובי עומק שדה, הוספת מידע לתמונה ושיפור הצבעוניות כמו גם כמובן צילומי מונוכרום. החיישן הראשי מציע גם תמיכה בפורמט raw ב-12 ביט, זאת לעומת יצרנים אחרים שמסתפקים בעומק צבע של 10 ביט בלבד. מבחינתכם זה אומר שהצבעים כאן הרבה יותר מפורטים מאשר אצל המתחרים. התמונות ייראו יותר דינמיות ומושכות והאלגוריתם ייאלץ לעבוד פחות קשה כדי לשמור על רמת פירוט גבוהה מה שבתורו מתורגם לצבעים יותר "טבעיים". אבל יש כאן גם כמה בעיות. אין ייצוב תמונה אופטי, אם כי זה לא משפיע מאוד על איכות הצילום - ייצוב התמונה מבוסס תוכנה עושה עבודה מצוינת ומסוגל למלא את החסר ברוב המקרים. גם צילום לילה מרשים מאוד ביחס למכשיר ללא ייצוב אופטי. התמונות לא נמרחות ויש פירוט טוב בלי יותר מדי רעש.
מצב דיוקן בו המצלמה מטשטשת את הרקע עובד היטב. אם כי לפעמים הוא מטשטש מדי את הרקע באופן כזה שהתמונה לא נראית טבעית ויש הרגשה שהמצולם מודבק על גבי רקע מצויר. מצלמת הסלפי בת 16 מגה-פיקסל היא אותה אחת שמלווה את החברה מאז הוואן פלוס 7. זאת אומרת שהוא לא החדיש ביותר מסוגו. עם זאת הוא מעניק ביצועים טובים ומאוזנים באור יום.
השינויים של האסלבלאד בקליברציה של הצבעים מוכחת גם כאן ולמרות שמדובר בחיישן ישן יחסית הוא מעניק תמונות צבעוניות ומפורטות. מנגד הוא לא תומך בצילום לילה, תזכורת לכך שהטכנולוגיה כן מתקדמת ולפעמים עדיף להתקדם קצת איתה. לסיכום, המצלמה לא מושלמת, אין זום אופטי בכלל, אין ייצוב אופטי וחיישן הסלפי קצת עתיק. אבל בכל השאר הביצועים מעולים ומתחרים בחלק מהמצבים גם באייפון 12 פרו מקס או בסמסונג S21.
סיכום ואלטרנטיבות: מכשיר דגל בזול
הוואן פלוס עולה כ-3,000 שקל. יש לו אח גדול ומאוד משוכלל שמציע את כל מה שלא תמצאו ב-9 הפשוט - וזה לא הרבה יותר. בנוסף ה-9 פרו אליו התייחסתי לעיל לא זמין רשמית לרכישה בישראל. כך שבינתיים הדגם היחיד של וואן פלוס שתמצאו זה ה-9. מתחרהו הישיר הוא המי 11 של שיאומי. המחירים דומים מאוד אבל אני מעדיף את הממשק הנקי יותר של וואן פלוס. גם ה-S21 של סמסונג עולה בערך אותו הדבר, המצלמה יותר טובה, אבל בכל השאר החבילה של וואן פלוס מתחרה בקלות ראש בראש עם המתחרה בעיקר במהירות פעולה. לאפל יש רק את האייפון 12 להציע ברמת המחיר הזו והוא לא ממש מתחרה ישיר, המצלמה פחות טובה והמסך פחות גדול. בסך הכל הוואן פלוס הוא עוד מכשיר דגל מצוין - אם כי מחירו כבר לא זול ביחס לתחרות. הוא יתאים למי שמחפש חוויית אנדרואיד נקייה וללא פשרות ומהירות פעולה גבוהה. המצלמה עדיין לא מובילה מסוגה אך היא מתקרבת לשם, ובכל מקרה הרבה יותר מדגמי וואן פלוס הקודמים. החבילה הכוללת פשוט מספקת תמורה מצוינת למחיר ובכל מקרה מהנה מאוד לשימוש.