מדריך כלכליסט
חרדים לפרטיות? אלו הם הדפדפנים שישמרו עליכם
רובנו עושים שימוש בדפדפנים מתוך הרגל, ואולם חלקם לא טובים לפרטיות שלנו. מצאנו ארבעה ששימוש בהם יצמצם את חשיפת פרטיותכם לענקיות הטכנולוגיה
דפדפן הוא האפליקציה שבה רובנו עושים שימוש לפחות פעם ביום, ואף הרבה יותר מכך. אנחנו ניגשים לחשבונות הבנק, בודקים את מצב החסכונות, רוכשים ביטוח או צופים בסרט דרכו. כמות המידע, פרטי ורגיש, שמועבר בו הוא אדיר. לכן הדפדפנים גם מהווים את אחד מווקטורי התקיפה העיקריים על הפרטיות שלנו.
- פייסבוק רק תרוויח אם תחשוף את "הרוטב הסודי" שלה
- בג"ץ: יעילות כלי האיכון של השב"כ לא הוכחה, יש להגביל את השימוש בהם
- פייסבוק תפצה ב-650 מיליון דולר לקוחות שהפרה את פרטיותם
ענקיות הטכנולוגיה מנטרות כל מיני התנהגויות - לאן אנחנו גולשים, כמה זמן ומה אנחנו מחפשים. ואולם השנה האחרונה, ובעיקר השבוע האחרון, היו משופעים באירועים שהראו כיצד אנחנו חשופים למרות הבטחתן של חברות הטכנולוגיה לשמור על המידע הפרטי שלנו. פייסבוק וכעת לינקדין הודו שמאות מיליוני פריטי מידע כגון מספרי טלפון או כתובות מייל נגנבו מהן או הועתקו ממידע פומבי. כדי לצמצם את החשיפה של המידע שלכם לעולם ניתן לעשות שימוש בדפדפן מוכוון פרטיות.
DuckDuckGo: הברווז ששומר עליכם מפרסומות
כדי להבין עד כמה דפדפן יכול לחשוף את המידע שלכם אפשר להשתמש בדפדפן של מנוע החיפוש מוכוון הפרטיות DuckDuckGo. מדובר בחברה קטנה שמציעה דפדפן שכבר החל לצבור פופולריות לא מועטה על פלטפורמות המובייל אנדרואיד ואייפון. הרעיון מאחורי הדפדפן הוא שאין מעקב אחריכם, הדפדפן חוסם טרקרים, שהם מעין אפליקציות זעירות שמיועדות לעקוב אחריכם בזמן שאתם גולשים באינטרנט על מנת להציג לכם פרסומות מותאמות. הוא גם כולל חוסם פרסומות מובנה.
אבל החלק הכי חשוב הוא שכאשר אתם סוגרים את האפליקציה כל היסטוריית הגלישה נמחקת אוטומטית. ואולם DuckDuckGo הוא דפדפן מסורתי מהבחינה הזו שיש לו את כל הפיצ'רים של דפדפן רגיל - סימניות, חלוניות וכו'. בסיום הגלישה אתם יכולים גם להקיש על כפתור הלהבה ולמחוק את כל נתוניה באחת. עם זאת חשוב להבין ש-DuckDuckGo אינו דפדפן אנונימי לחלוטין, הוא עושה שימוש במצב שנקרא "Incognito" שקיים גם בכרום או בספארי למשל. עם זאת מדובר באלטרנטיבה מצוינת אם אתם רוצים להתחמק קצת מהמעקב של גוגל, פייסבוק וחברותיהן בגלישה בטלפון.
ניתן להשיג כאן
Firefox Focus: הגרסה הפרטית של הדפדפן העצמאי המוביל
פיירפוקס הוא דפדפן טוב שלא מספיק אנשים מכירים. הוא יוזמה של קרן מוזילה שהמורשת שלה כוללת אב קדמון בשם נטסקייפ, הדפדפן המסחרי המצליח הראשון. בכל מקרה, פיירפוקס שם הוא דפדפן מוצלח אך יותר מסורתי בכך שהוא מאפשר ניטור גלישה לפרסומות ואינו מקפיד על קלה כחמורה במניעת מעקב. עם זאת, לפיירפוקס יש גם גרסה בשם פוקוס - שלצערנו שמורה גם היא רק למכשירי מובייל.
ההבדל העיקרי בין פוקוס ל-DuckDuckGo, היא שפוקוס הרבה יותר ממוקדת, (סליחה על משחק המילים, ר''ק) היא מאפשרת רק לפתוח חלון גלישה, להקליד את הכתובת המבוקשת וזהו. כשסיימתם לגלוש, אתם סוגרים את האפליקציה וכל ההיסטוריה נמחקת לחלוטין. מדובר בחוויה מינמליסטית ביותר. אמנם לא צריך להכביד על אפליקציית מובייל שצריכה לרוץ על מסך קטן, אבל כאן זה כבר קיצוני. בכל מקרה מדובר באפליקציה יעילה למי שמעוניין לגלוש למקום מסוים במינימום מעקב.
ניתן להשיג כאן לאנדרואיד, כאן לאייפון וכאן לשאר הפלטפורמות.
Brave: כמו כרום אבל בלי המעקב של גוגל
הדפדפן הזה הוא למעשה כרום ללא כל תוכנות המעקב של גוגל. Brave הוא מוצר של חברה בשם Brave Software אשר כמו DuckDuckGo חרטה על דגלה לחסום את המעקב אחרי המשתמשים. הפתרון שלה פשוט וגאוני: היא לקחה את גרסת הקוד הפתוח של גוגל כרום והפכה אותו למגן פרטיות. הדפדפן חוסם איסוף של מידע משתמשים כגון היסטוריית גלישה או כתובות IP. הוא כולל גם ארנק אלקטרוני מובנה שמשמש לכם לבחור באילו מקומות יוצגו לכם פרסומות ובאיזה לא.
השימוש בכרומיום מקל מאוד על השימוש בדפדפן. בעוד שני הקודמים עשויים להיות שונים ממה שאתם מכירים בכרום, אדג' או ספארי, ברייב לעומת זאת מתנהג בדיוק כמו כרום. אתם יכולים להיכנס לשירותים של גוגל בקלות, להתקין תוספים מהחנות של כרום וכל זאת בלי העין הצופיה מלמעלה של חברות הטכנולוגיה. או לפחות במינימום הנדרש. יתרון נוסף של ברייב הוא בכך שניתן גם להתקין אותו על מחשב. מדובר בדפדפן מומלץ, הח''מ עושה בו שימוש - והניסיון שלי איתו עד כה היה מצוין. נדיר שאני נדרש לחזור לכרום. כדי לשפר את הפרטיות עוד יותר, אתם יכולים גם לעשות שימוש במנועי החיפוש המובנים, סטארטפייג', DuckDuckGo או Gibiru.
ניתן להשיג אותו כאן.
Tor Browser: כשצריך את הפרטיות הגבוהה ביותר שניתן להשיג
את רשת Tor רובנו כבר מכירים, ומי שלא, מדובר ברשת P2P שבה הגלישה מתבצעת באופן אנונימי על ידי ביזור מקורות הגלישה של משתמש. במילים אחרות, הרשת מחברת אתכם לאתר שאתם רוצים דרך הרבה מאוד נקודות מעבר מה שמקשה מאוד על המעקב לרוב הגורמים הסקרנים. עם זאת לא מדובר באוטוסרדת מידע אלא יותר בדרך בין עירונית. המלכ''ר שמפעיל את Tor פיתח דפדפן מוכוון פרטיות.
הדפדפן של Tor מבוסס במקור על פיירפוקס, והוא כולל כל מיני התאמות שמאפשרות לגלוש דרכו גם לאתרי onion שזמינים רק בדארקנט ולא מאונדקסים על ידי גוגל או בינג למשל. מכיוון שכל קוד הדפדפן פתוח לביקורת עמיתים הוא נחשב לאחד הכלים הבטוחים והיעילים בהגנה על הפרטיות. אבל אליה וקוץ בה, למרות הכל מדובר בחוויה קשה שכן מדובר בסגפנות מסוימת כשנדרשים להימנע מכניסה לפייסבוק או לגוגל ביום יום. לכן מדובר באפשרות שטובה בעיקר למי שבאמת לא רוצה שיעקבו אחריו או שיידעו לאן גלש.
ניתן להשיג כאן.