בדיקת כלכליסט
לנובו ThinkPad X1 Fold: המחשב הראשון עם מסך מתקפל
טרנד המסכים המתקפלים הגיע למחשבים, והחברה הסינית הציגה לראשונה מחשב כזה. כשהוא מקופל הוא קטן, כשהוא פתוח הוא מרשים, אבל עלותו עשויה למנוע ממנו להפוך למוצר נפוץ
מסכים מתקפלים הם הטרנד הטכנולוגי החם ביותר כיום בתחום הסמארטפונים. אין זה מפתיע שכעת מנסות יצרניות הטכנולוגיה להתאים אותו לתצורת המחשב הנייד, אך האם מדובר בניסוי כלים מעניין או במוצר שאכן יכול ליהנות מיכולת הזו? לנובו ידועה כיצרנית שלא מהססת לבדוק תצורות שונות, לכן אין זה מפתיע שהיא הראשונה מבין כל יצרניות המחשבים הגדולות להשיק מחשב בעל מסך מתקפל: ה-ThinkPad X1 Fold.
זכינו להתנסות בו לכמה ימים, ולמרות שזה זמן קצר מאוד כדי לחוות דעה מלאה על המחשב הזה, ננסה בכל זאת לתת לכם טעימה של מה שניתן לבצע בו. עם זאת חשוב לציין שבסעיף אחד לא נחווה דעה בדיוק בגלל הסיבה הזו - הסוללה. בנוסף חשוב לקחת בחשבון שהמכשיר שהיה אצלנו מהווה חלק מסדרת טרום-ייצור, כך שיכול מאוד להיות שלנובו תבצע שינויים או התאמות נוספות למוצר הסופי. ואולם, מבחינת התצורה כנראה שלא יהיו שינויים.
- על רקע הקורונה - היקף מכירות המחשבים בישראל הוכפל בתוך שנה
- אסוס VivoBook S15: הלפטופ המעוצב שמספק תמורה למחיר
- לנובו ממשיכה להוביל את השוק ההיברידי עם יוגה C940
עיצוב ומבנה: חכם, אינטואיטיבי ופלסטיק שחור
קשה להגדיר את ה-ThinkPad X1 Fold כמחשבי או אפילו כמוצר יפה. הוא מגיע עטוף במעין כיסוי עור שמזכיר ארנקים או יומנים יוקרתיים, אך שלמרבה הצער לא באמת מספק את העמידות הנדרשת ממחשב שימצא את עצמו בנסיעות או בטלטולים בתוך תיק. כשהוא סגור, המחשב נראה כמו ספר ממוצע, או יומן כאמור. מנגד יש לו לא מעט פתחים ושקעים זמינים להצטברות של אבק או פירורים. חשוב לזכור שמדובר בתצורה שמיועדת לשימוש בדרכים או בתנועה, ושקעים פתוחים כמו גם שבכת רמקול או אוורור, עשויים לספק שירות דוב בהקשר הזה.
המסך המתקפל מהווה את גולת הכותרת, הוא תחום בשוליים מפלסטיק קשיח אך איכותי. משטח המסך משוקע מעט כדי לשמור עליו כשאתם פותחים את המחשב. הציר שמחזיק את מסך פתוח בתצורת טאבלט או בתצורת ספר מרגיש עמיד מאוד. עם זאת מדובר במסך שמשקלו כקילו, לא משהו שאפשר להסתובב איתו ביד יותר מכמה דקות. למרות זאת הפריסה הגדולה של הפאנל מחלקת את המשקל על פני שטח פנים גדול יחסית כך שזה נסבל.
אין כאן נעילות או קרקושים בתפעול. אחד היתרונות בתצורת המסך הזו היא שניתן למעשה להציב אותו בכמעט כל מצב או זווית - מה שמעניק גמישות תפעולית מאוד מרשימה. אם תרצו להעמיד את המסך לשימוש דמוי לפטופ, החלק האחורי של הכיסוי נפתח בחלקו ומספק רגלית שמחזיקה אותו באופן יציב למדי.
המקלדת המצורפת נראית מיועדת לאנשים בעלי ידיים קטנות מאוד, אך ייעודה כנראה לשימוש נקודתי ולא כאמצעי קלט לשימוש שוטף. העיצוב שלה אפרורי משהו והמשטח עקיבה של העכבר קטן למדי - עם זאת ניתן לתחוב אותה בתוך המחשב כשהוא סגור.
איכות הבנייה כאמור מרשימה למדי. למרות שהוא ברובו עשוי מפלסטיק, מדובר בפלסטיק איכותי כפי שתמצאו במחשבי המנהלים האחרים של סדרת ThinkPad. הבעיה היחידה איתו עשויה להיות עיצובית. מי שאוהב מחשבים מסורתיים ושמשדרים ענייניות ועבודה יהנה, מי שמחפש צבעים או עיצוב יוצא דופן, לא. עם זאת, ייאמר לזכות הפולד שהוא מהווה עיצוב יוצא דופן בפני עצמו כך שהנקודה האחרונה עשויה להתקזז במקרה הזה.
ביצועים וחומרה: מחשב למשרד ולאינטרנט, לא לגיימינג
המפרט של ה-ThinkPad X1 Fold כולל מעבד i5 מסדרת לייקפילד, זאת אומרת לא המעבד החזק ביותר שניתן למצוא ו-8 גיגה-בייט זיכרון פעולה בלבד. זה מעט מאוד בהתחשב במחיר (השערורייתי) של המחשב. אבל זו בחירה מצוינת למחשב שמיועד לפעול ללא שקע חשמל ורחוק מהשולחן. מעבדי לייקפילד הם המקבילה האינטלית למחשבים, של מעבדי ARM, שניתן למצוא בסמארטפונים וטאבלטים (ובמקבוק פרו החדש של אפל). בכל אופן, השבב הגרפי המובנה וזכרון הפעולה המוגבל אולי מספקים חיסכון ניכר בחשמל - אך רחוקים מלאפשר את הביצועים הנדרשים לגיימינג, לווידאו או אפילו לעריכת תמונות בפוטושופ.
אבל גולת הכותרת כאן הוא כמובן המסך. מדובר בפאנל OLED ברזולוציית 2K או 2,048 על 1,536 פיקסלים שמקורו ב-LG, החברה שהבטיחה לנו בקרוב מסכים מתגלגלים. הוא מאוד בהיר ואיכותי. למעשה הוא מספק צבעוניות מרשימה מאוד ברמה של מסכים מקצועיים וניתן לקבל כמעט 100% מפריסת הצבעים ב-sRGB או ב-Adobe RGB ו-95% ב-DCI-P3. זה נהדר גם לצפייה בסרטים, לעיצוב גרפי בסיסי או אפילו לעריכת תמונות קלה.
גודלו עומד על 13.3 אינץ' כאשר הוא פתוח, או כ-7 אינץ' בתצורת מיני לפטופ. בתצורה האחרונה, המקלדת ממוקמת על החלק התחתון של המסך כשהוא מקופל, מה שמעניק לו מראה שעשוי להזכיר נטבוקים מימים עברו. הפורמט שלו בן 4:3 מאפשר יותר גמישות מאשר בלפטופ רגיל ותוכלו לעבוד כאן בקלות עם שני חלונות במקביל בשני צידי המסך.
ישנה גם תמיכה בסטיילוס, אך לצערנו לא קיבלנו אותו הפעם. עם זאת, בהתחשב ברגישות המצוינת של מסך המגע, כמו גם בעמידות היחסית שלו, ובעיקר פאנל הפלסטיק החיצוני כל אלו יעניקו חוויית כתיבה הרבה יותר טבעית מאשר על מסך בעל פאנל זכוכית. עם זאת מכיוון שבמסך גמיש עסקינן, ההמלצה היא לא ללחוץ חזק שכן זה עשוי לפגום בציפוי החיצוני. בנוסף, הציפוי אוגר טביעות אצבעות בקלות, כך שעדיף לשמור על ידיים או לפחות על אצבעות נקיות במהלך השימוש.
מעבר ליכולות הבסיסיות של המעבד ומפרט, תמצאו כאן כונן פלאש סטנדרטי בן 512 גיגה-בייט. מבחינת שקעים, אתם מוגבלים לשניים בתצורת USB-C, כאשר אחד מהם מיועד לאספקת החשמל כשהוא מחובר לשקע הטעינה. לנובו אולי תציע עם הגרסה הסופית מעין האב עם שקעים נוספים, אך בתצורה הזו הנוכחית אין ספק שיש כאן פחות מדי מהם. בעיקר למחשב עבודה. מצלמת הרשת מובנית בתוך השול הצדדי ולא בחלק העליון בתצורה אופקית. בנוסף היא ממוקמת מעט בצד המחשב כך שניתן לעשות בה שימוש בתצורת ספר חצי פתוח למשל. מחשבה נכונה.
תוכנה: ווינדוס ללא התאמות, אך גמיש
ווינדוס 10 שמותקנת כאן היא אותה אחת שתמצאו במחשבים אחרים. למעט מנגנון שמאפשר לבחור את פריסת המסך ולהתאימה לשימוש כטאבלט, כספר או כמסך מחשב. מיקרוסופט עדיין לא התאימה את היכולות של מערכת ההפעלה לתצורה חדשנית כגון זו של הפולד, אך למרות זאת, מהמעט שהשתמשנו בו, אין בעיות שמונעות עבודה יעילה או זורמת. למעשה אין כמעט צורך ללמוד תנועות או ממשק מחדש, שזה גם מאוד נוח למי שמגיע מעולמות העכבר והמקלדת.
בסך הכל, וזאת אם מיקרוסופט באמת תחשוב איך ממנפים את תצורת המסך המתקפל למשהו שימושי, תוכנה שתותאם לתצורה הזו עשויה לספק לא מעט יתרונות. אבל בשלב הנוכחי מדובר עדיין בתכונות שניתן למצוא ברוב הלפטופים בשוק. מנגד, לנובו ביצעה התאמות והדבר מאפשר לעשות שימוש זורם למדי בתצורות השונות של הפולד וזאת בלי להידרש לאקרובטיקת אצבעות יוצאת דופן.
סיכום ואלטרנטיבות: ייחודי בתחומו, אך יקר מאוד ביחס לתמורה
בואו נסיים עם הנקודה הכואבת ביותר בפולד, המחיר. זה עומד על כ-15 אלף שקל כולל המקלדת והסטיילוס. בלעדיהם תידרשו עדיין לשלם כ-13 אלף שקל ותצטרכו להסתפק במקלדת צד שלישי לא מותאמת. זה הרבה מאוד כסף. במיוחד למחשב שלא מיועד לבצע יותר ממטלות בסיסיות. עם זאת גם הפולד של סמסונג עלה פי שניים מכל סמארטפון כשהושק, וכעת אף אחד לא מתפלא על מחירים של 5,000 שקל וצפונה עבור סלולרי. יכול להיות שככל שיגיעו מחשבים מתקפלים נוספים לשוק המחיר יירד בהתאמה, אך להערכתי, זה כנראה לא יקרה בקרוב.
הפולד יתאים בעיקר לחובבי חדשנות, למנהלים עשירים שרוצים להרשים את הקולגות בישיבות הדירקטוריון או למי שרוצה מחשב שניתן להתאים את תצורת העבודה שלו לשלל תסריטים בדרכים כגון מהנדסי בניין (יש לו תקן עמידות MIL-STD 810H צבאי) או אנשי סגל בריאות למשל. ניתן להשתמש בו במושב מטוס צפוף או בשולחן בית קפה. עם זאת מדובר עדיין בקהל רוכשים פוטנציאלי מצומצם למדי. אך אם אתם חלק מאותו קהל מצומצם, יכול מאוד להיות שה-ThinkPad X1 Fold יצליח להחליף לכם לפחות שלושה מכשירים, זאת אומרת שמהבחינה הזו הוא כן עשוי להיחשב כחסכוני.
לסיכום, הפולד הוא אחד מניסויי התצורה המעניינים ביותר בשלושים השנים האחרונות, הוא באמת מעניק ערך מוסף לתצורת הלפטופ הגנרית, גם אם כרגע זה לא מושלם לגמרי לדעתי העתיד שלו דווקא נראה בהיר למדי. יש לקוות רק שהיצרניות אכן ישקיעו מאמץ נוסף בהתאמת החומרה והתוכנה לשימוש כזה - כפי שגוגל עשתה עבור אנדרואיד - או אז נוכל באמת לזנוח את הטאבלט, הלפטופ ובמקרים מסוימים אפילו את הסמארטפון.