$
חדשות טכנולוגיה

ממשיכות להתנגח: ממשלת סין דורשת מעליבאבא למכור את נכסי המדיה שלה

זאת בשל חשש מההשפעה הגוברת של החברה על דעת הקהל במדינה - כך לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל. ענקית המסחר המקוון מחזיקה בין היתר בחלק מפלטפורמת Weibo - המקבילה הסינית לטוויטר, ובמספר אתרי חדשות סינים פופולריים - דיגיטלים ומודפסים - כולל העיתון המשפיע סאות' צ'יינה מורנינג פוסט, המתפרסם בהונג קונג

חדשות חוץ 11:3716.03.21

הממשלה בסין ביקשה מענקית המסחר המקוון עליבאבא למכור את נכסי המדיה שלה, זאת בשל חששה מההשפעה הגוברת של החברה על דעת הקהל במדינה; כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל, שמתבסס על אנשים המעורים בנושא.

 

הדיונים מתנהלים, כך לפי הדיווח, מאז תחילת השנה, לאחר שהרגולטורים הסינים עברו על רשימה של נכסי מדיה שבבעלות החברה, שעיקר פועלה הוא כאמור בתחום המסחר המקוון. לטענת המקורבים, הבכירים הופתעו מהיקף האינטרסים התקשורתיים של עליבאבא ולכן ביקשו מהחברה לפתח תוכנית לצמצום אחזקות המדיה שלה. עם זאת, הממשלה לא פירטה אילו נכסים ספציפית עליה למכור.

 

אפליקציית Weibo אפליקציית Weibo צילום: itunes

 

עליבאבא, שהוקמה על ידי ג'ק מא, צברה לאורך השנים מגוון של נכסי תקשורת בטלוויזיה, בדיגיטל, במדיה החברתית ובתחום הפרסום. ההשקעות הבולטות של החברה כוללות אחזקה בפלטפורמת Weibo – המקבילה הסינית לטוויטר, ובמספר אתרי חדשות סינים פופולאריים דיגיטלים ומודפסים, ביניהם סאות' צ'יינה מורנינג פוסט - שנחשב לעיתון מוביל באנגלית המתפרסם בהונג קונג. חלק מהאחזקות הן גם בחברות הנסחרות בארה"ב. לעליבאבא גם מיזמים משותפים עם כלי תקשורת ממשלתיים, ביניהם סוכנות הידיעות שינחואה.

 

השווי הכולל של אחזקות המדיה של עליבאבא אינו ידוע, אך לפי חישובים שערכו בוול סטריט ג'ורנל, האחזקות בחברות ציבוריות הן בעלות שווי כולל של מעל ל-8 מיליארד דולר. השווי הזה כולל את האחזקה בשווי של קרוב ל-5.5 מיליארד דולר בוויבו, ואחזקה בשווי של כמעט 2 מיליארד דולר בביליבילי (Bilibili) – פלטפורמת וידיאו פופולארית בקרב הצעירים בסין.

 

 

יו"ר ומייסד עליבאבא ג'ק מא יו"ר ומייסד עליבאבא ג'ק מא צילום: רויטרס

 

אולם, כך לפי המקורבים, הנוכחות התקשורתית של עליבאבא מתחילה להיתפס כאיום על המפלגה הקומוניסטית השלטת.

 

מעליבאבא לא נמסרה תגובה לדיווח על השיחות עם הרגולטורים, אך שם ציינו כי הם משקיעים פסיביים במספר נכסי מדיה. "המטרה של ההשקעות שלנו בחברות הללו היא לספק תמיכה טכנולוגית לשדרוג העסקי שלהן ולייצר סינרגיות מסחריות עם עסקי המסחר המרכזיים שלנו. איננו מתערבים או משתלבים בפעילות היום יומית של החברות הללו או בהחלטות עריכתיות", נמסר בהצהרה. 

 

גארי ליו, המנכ"ל של סאות' צ'יינה מורנינג פוסט מסר במזכר שנשלח לעובדים בעקבות הפרסום: "המחויבות של עליבאבא לעיתון נותרה ללא שינוי והם ממשיכים לתמוך במשימה שלנו וביעדים העסקיים".

 

 

העיתון היומי של עליבאבא המתפרסם בהונג קונג, South China Morning Post העיתון היומי של עליבאבא המתפרסם בהונג קונג, South China Morning Post צילום: AP

 

הדיונים הנוכחיים הם ההתפתחות האחרונה עד כה בשורה של התנגשויות בין הממשלה ומא, אחד מעשירי המדינה. הפרשה העיקרית היא התערבותו של נשיא סין שי ג'ינפינג בסוף השנה שעברה בביטול התוכניות של אנט גרופ - זרוע הפינטק של עליבאבא - לביצוע הנפקה שצפויה הייתה להיות ההנפקה הציבורית הראשונה (IPO) הגדולה ביותר אי פעם. הסיבה לביטול היה חשש של הממשלה ממבנה הבעלות המורכב של החברה ומהוספת סיכונים למערכת הפיננסית. לפי הדיווחים, שי זעם על מא גם לאחר שזה העביר ביקורת על מאמציו להגדיל את הפיקוח הפיננסי במדינה.

 

הרגולטורים צפויים גם להטיל על עליבאבא קנס של יותר מ-975 מיליון דולר בשל טענה להפרת חוקי הגבלים עסקיים, כך לפי אנשים המעורים בנושא.

 

בשלב זה עוד לא ברור האם עליבאבא תידרש למכור את כל נכסי המדינה שלה, וכל תוכנית שתגבש בנושא תידרש לקבל את אישור המנהיגות בסין.

x