$
חדשות טכנולוגיה

אל תקנו: חיסוני קורונה נמכרים בדארקנט במחירים של 200 עד 1,200 דולר

חברת הסייבר קספרסקי בדקה ומצאה כי עשרות אלפי בקבוקי חיסונים נמכרים בפורומים בדארקנט או בזירות מסחר של השוק השחור המקוון; כל שלוש הגרסאות המאושרות של חיסון הקורונה במערב - של פייזר, מודרנה ואסטרזניקה - זמינות לרכישה. ההמלצה הגורפת של מומחי סייבר: לא לקנות

רפאל קאהאן 13:4004.03.21

משברים הם פעמים רבות הזדמנות לעבריינים, ומגיפת הקורונה לא שונה. על פי מחקר שנערך על ידי חברת הסייבר קספרסקי ופורסם היום (ה'), קמפיין החיסונים הנרחב הוציא מהאפלה לשוק האונליין עשרות אלפי, אם לא מאות אלפי, בקבוקי חיסונים. אלה נמכרים בפורומים בדארקנט או בזירות מסחר של השוק השחור המקוון במחירים שנעים בין 200 דולר לחיסון בודד, שכנראה לא אוחסן בתנאים נאותים, לבין 1,200 דולר - כנראה עבור מנות איכותיות יותר.

 

 

הצעה של חיסון קורונה בדארקנט הצעה של חיסון קורונה בדארקנט צילום: באדיבות קספרסקי

 

חוקרי החברה בדקו כ-15 זירות מסחר שונות בדארקנט, ומצאו שכל שלוש הגרסאות המאושרות של חיסון הקורונה במערב - של פייזר, מודרנה ואסטרזניקה, זמינות לרכישה. עם זאת, מוכרים מסוימים גם פרסמו חיסון ל-COVID-19 מבלי לציין מהו. יכול מאוד להיות שמדובר במנות של חיסון ספוטניק הרוסי או החיסון הסיני. ממוצע המחירים עומד של כ-500 דולר למנה.

 

ההתנהלות מול המוכרים מתבצעת באפליקציות צ'ט כגון Wickr או טלגרם, והתשלום מועבר במטבעות קריפטו. לרוב התשלום נדרש בביטקוין, אך יש גם מוכרים שמוכנים לקבל תשלום במטבעות נוספים כגון לייטקוין. על פי הנתונים של ארנקי הקריפטו הפומביים, רוב המוכרים ביצעו בין 100 ל-500 עסקאות - מה שמעיד על ביקוש רב. עם זאת, לא ברור מה סופק בסופו של דבר לרוכשים.  

 צילום: באדיבות קספרסקי

 

לא מעט מנות חיסון מוצאות את עצמן ללא דורש במקומות מסוימים, ואפילו איגוד הרוקחים האמריקאי הצביע על התופעה במרכזי חיסון שונים. גם בישראל יש לא מעט יישובים בהם הביקוש היה נמוך בהרבה מן ההקצבה, וחיסוני הקורונה לפעמים נשארים ללא דורש. המוכרים מנצלים את המצב וכנראה רוכשים או מסתייעים בשיתוף פעולה של עובדי מרכזי החיסונים שמעבירים להם את החיסונים שנותרים - או בתשלום, או בתמורה לנתח מן המכירות. עם זאת, לא ברור כמה מהמודעות האלה אמינות ואכן מפרסמות חיסונים מקוריים, וכמה הן הונאות או זיופים שמנצלים את המחסור במדינות מסוימות בעולם.

 

בכל מקרה, ההמלצה הגורפת של מומחי סייבר היא להימנע מרכישות כאלה. לא תמיד המוצר שמתקבל הוא מה שהובטח, וגם אם זה הדבר האמיתי, לא בטוח שהאחסון והשינוע שלו - כמו גם התוקף שלו - מאפשרים לעשות בו שימוש יעיל. מגיפת הקורונה הוציאה מההאקרים ועברייני הסייבר לא מעט יוזמות ורעיונות נלוזים לניצול המצב, והם לא יבחלו גם בשליחת מנות חיסון מזויפות או לא תקינות.
x