$
חדשות טכנולוגיה

תקדים: אוסטרליה אישרה את החוק שמחייב פלטפורמות דיגיטליות לשלם עבור תוכן חדשותי

החוק אושר בתום סאגה ארוכה של מאבק בין הממשלה המקומית לבין גוגל ופייסבוק, שאיימו בשלב מסויים להפסיק את פעילותן במדינה: "החוק יבטיח שחברות תקשורת וחדשות יקבלו פיצוי הוגן לתכנים שהן מייצרות, ויעזור לשמור את עניין הציבור בעיתונות האוסטרלית". באיחוד האירופי, בבריטניה ובקנדה פועלים להעביר חקיקה דומה

חדשות חוץ 09:2825.02.21

הפרלמנט באוסטרליה אישר את החוק שמחייב פלטפורמות דיגיטליות כמו פייסבוק וגוגל לשלם לאתרי החדשות המקומיים והמוציאים לאור, כדי להוסיף קישור לתכנים שלהם בתוצאות החיפוש או בפיד.

 

אישור הצעת החוק היה צפוי, ומגיע ימים ספורים לאחר שהממשלה הוסיפה תיקונים אחרונים להצעה, ששמה הרשמי הוא "קוד מיקוח מנדטורי למדיה חדשותית ופלטפורמות דיגיטליות".

 

 

"החוק יבטיח שחברות תקשורת וחדשות יקבלו פיצוי הוגן לתכנים שהן מייצרות, ויעזור לשמור את עניין הציבור בעיתונות האוסטרלית", מסרו שר האוצר ג'וש פריידנברג ושר התקשורת פול פלטצ'ר, בהצהרה משותפת. עוד הוסיפו, כי הממשלה "שמחה לראות התקדמות מצד גוגל ולאחרונה גם מצד פייסבוק בהשגת הסכמים מסחריים עם אתרי החדשות האוסטרלים".

 

שתי ענקיות הטכנולוגיה נאבקו נגד החוק מאז הוצע בשנה שעברה, כשגוגל במקור איימה להפסיק את שירותי מנוע החיפוש במדינה. אולם, מוקדם יותר החודש הגיעה גוגל להסכם מסחרי עם מוציאים לאור באוסטרליה, ובראשם ניוז קורפ - אימפריית התקשורת של רופרט מרדוק. בדומה, פייסבוק חסמה בשבוע שעבר את הגישה לאתרי חדשות באוסטרליה, אך בסופו של דבר חזרה בה לאחר שהממשלה הסכימה להוסיף כמה שינויים להצעת החוק. קמפבל בראון, סגן נשיא בפייסבוק לשותפויות עם אתרי חדשות, מסר בתגובה כי הממשלה האוסטרלית הבהירה כי חברת הטכנולוגיה תשמור על היכולת שלה להחליט אם חדשות יופיעו בפלטפורמה, כך שלא תידרש אוטומטית להיכנס למו"מ.

 

במסגרת התנאים, החוק יעלה מחדש לדיון במשרד האוצר בעוד שנה.  

מנכ”ל גוגל סונדאר פיצ’אי ומנכ”ל פייסבוק מארק צוקרברג מנכ”ל גוגל סונדאר פיצ’אי ומנכ”ל פייסבוק מארק צוקרברג צילומים: רויטרס, אי.פי

 

לפי החוק, במקרה שחברות הטכנולוגיה לא מצליחות להשיג הסכם עם ספקיות החדשות, הממשלה האוסטרליה תמנה מגשר מטעמה שיחליט על המחיר שיש לשלם לחברות החדשות. במסגרת השינויים החדשים, הממשלה הסכימה כי הצדדים המעורבים יקבלו פרק זמן של חודשיים להשיג הסכמים לפני שידרשו לפנות לגישור כמוצא אחרון.

 

אוסטרליה היא למעשה המדינה הראשונה שמעבירה חוק מסוג זה, והוא עשוי להוות תקדים עבור מדינות אחרות שמנסות להגביר את הרגולציה על חברות הטכנולוגיה. כך למשל, בצרפת נקטו במספר צעדים בניסיון לגרום לחברות הטכנולוגיה לשלם עבור הידיעות החדשותית, בעוד שבקנדה ובבריטניה שוקלים להעביר חקיקה דומה.

 

במקביל, חברי הפרלמנט באיחוד האירופי המפקחים על הרגולציה הדיגיטלית ביבשת רוצים לאלץ את ענקיות הטכנולוגיה לשלם עבור פרסום חדשות בפלטפורמות שלהן ולחזק את ידי המפרסמים במאבק נגד גוגל ופייסבוק, באופן דומה למהלך שמתבצע בימים אלו באוסטרליה, כך דווח החודש ב"פייננשל טיימס".

x