$
חדשות טכנולוגיה

הרשת החברתית החביבה על מעריצי טראמפ חוזרת

אחרי תקיפת הקפיטול הוסרה פרלר מחנויות אפל וגוגל, בשל השיח האלים בה. כעת, הודיעה החברה שחשבונות המשתמשים חוזרים לפעילות וכי מינתה מנכ"ל זמני חדש

רפאל קאהאן 17:4216.02.21
הרשת החברתית האמריקאית, פרלר (Parler), חוזרת ובגדול. החברה שמפעילה אותה הודיעה אמש (ב') שהחזירה לפעילות את החשבונות של משתמשיה עד כה ושהיא תתחיל לאפשר רישום של משתמשים חדשים החל מהשבוע הבא. כמו כן היא הודיעה על מינויו של מנכ''ל זמני חדש, מארק מקלר, איש ימין שייסד בעבר את ארגון Tea Party Patriots, שקידם את האגנ'דה של אנשי מסיבת התה במפלגה הרפובליקנית בקרב הציבור והפוליטיקאים. מקלר ואנשי מסיבת התה נחשבים כמקורבים מאוד לדונלד טראמפ ותומכיו. הוא מחליף את המנכ''ל הקודם, ג'ון מצה, שפוטר מוקדם יותר החודש בהוראת המשקיעה העיקרית באתר - רבקה מרסר.

 

פרלר עמדה במרכז אירועי תקיפת הקפיטול בידי תומכי טראמפ וקונספירציית Qanon כאשר נטען ששימשה כאמצעי העיקרי לשלהוב קהל הטראמפיסטים. העובדה שהיא סירבה (ועדיין מתחייבת) לבצע מעקב או להסיר תכנים בעייתיים או קיצוניים, הביאה את תעשיית הטכנולוגיה להחרים אותה. כתוצאה מכך האפליקציה שלה הוסרה מחנויותיהן של גוגל ואפל ושרתיה הוסרו מאמזון. הסיבה העיקרית לכך היא האיומים באלימות שהופצו דרכה. פרלר לא הוחזרה לחנויות של אפל וגוגל וכנראה שזה גם לא יקרה בקרוב. 

 

המנכ"ל שפוטר, ג'ון מצה המנכ"ל שפוטר, ג'ון מצה צילום: גטי אימג'ס

 

 

למרות שחשבונות המשתמשים הוותיקים הועברו כפי הנראה במלואם, הפוסטים - המכונים Parleys בעגה שלה - לא הועתקו, מה שמעיד שכנראה שמידע שלה נמחק או אבד. לא ברור אם זה מתוך ניסיון להיפטר מתכנים בעייתיים שהיו עשויים לחשוף את היקף השיח האלים אצלה או פשוט בגלל שהיא לא הצליחה לשמר אותם. למזלה (או לדראונה) של הרשת חוקר חיצוני הצליח לאסוף את כל הפוסטים לפני שהורדה.

 

פרלר לא תמכה באופן רשמי מעולם בצד פוליטי כזה או אחר. לפחות לא עד שמקלר מונה לנהל אותה. אך מדיניות בקרת התוכן הדלילה עד בלתי קיימת שלה הביא לכך שהרבה מאוד קיצוניים ראו בה פלטפורמה מצוינת להפצת התכנים שלהם - שאצל המתחרות טוויטר ופייסבוק לא היו מפורסמים או היו נמחקים. אחרי הבחירות האחרונות היא הפכה בבת אחת למקום העיקרי שבו הופעל קמפיין "Stop the Steal" של טראמפ ובו טענות על גניבת הבחירות וזיוף קולות. התוצאה של הקמפיין הזה היתה כאמור המתקפה על הקפיטול שהביאה למותם של שישה בני אדם. את פרלר הורידה אמזון ארבעה ימים לאחר מכן.

 

 

תומכי טראמפ במהומות בקפיטול תומכי טראמפ במהומות בקפיטול צילום: אי פי איי

 

 

כדי לחזור, פרלר נאלצה לפנות למי שמוכן להתמודד עם התכנים שהיא מאחסנת. אותו גורם זוהה כ-Epik, חברת אחסון ורשם שמות מתחם שהוא היחיד כיום בארה"ב שמוכן לאחסן גורמי ימין קיצוני. בין היתר מאוחסנים אצלה מחשבי הרשת החברתית הקיצונית Gab המשמשת בעיקר תומכי עליונות לבנה; היא גם מאחסנת את אתר הדיילי סטורמר - האתר הניאו-נאצי הגדול והמשפיע בעולם הדובר אנגלית; מצד שני היא גם מאחסנת את אתר הפורומים האנרכיסטי 8chan שגם לו משתמשים קיצונים שנוהגים לפרסם תכנים שנעים מגזענות ועד שנאת נשים קיצונית. לאחרונה הועברו אליו גם תכני פורום TheDonald.win שמקורם בסאברדיט r/The_Donald שנחסם ברדיט עוד ביוני שעבר.

 

ואולם למרות הכל, פרלר עוד לא הצליחה לגמרי לפתור את בעיותיה. ראשית ישנה התביעה שהיא מנהלת נגד אמזון. במקביל היא תצטרך למצוא מנכ''ל קבוע שכן מקלר כנראה לא שש להמשיך בתפקיד. בנוסף, ישנה חקירה של הקונגרס במסגרתה ועדת הפיקוח על בית הנבחרים מבקשת לברר את פעילותה וזהות המשקיעים בה. פרלר בינתיים ממומנת בעיקר על ידי משפחת מרסר הידועה כתומכת של מאבקי הימין השמרני האמריקאי ושל טראמפ. עם זאת, קשה להאמין שהאתר יורד בהוראת הממשל החדש, שכן זה עשוי להיחשב כהפרה של החוקה שמבטיחה שהממשל לא יתערב בחופש הביטוי של האזרחים.
x