סקר: 80% מהישראלים חושבים שהשיח האלים ברשת מלובה על ידי פוליטיקאים
סקר חדש שבוצע על ידי איגוד האינטרנט ובדק כמה הרשת נתפסת בישראל כבמה לשיח אלים, משסע ופוגעני העלה תוצאות מטרידות: 66% מהנשאלים העידו כי הם חשים שהשיח הקצין עוד יותר מאז פרוץ משבר הקורונה ו-53% דיווחו כי הם נמנעים מפרסום תגובות ברשת מחשש לתגובות אלימות
86% מהגולשים הישראלים, מכל המגזרים, חושבים שהשיח ברשתות החברתיות כפייסבוק, אינסטגרם וטוויטר אלים ופוגעני וגורם לשסע בציבור. כ-80%, חושבים שלפוליטיקאים יש חלק ניכר באווירת השיסוי וסבורים כי השיח שלהם ברשתות החברתיות הוא אלים ברמה כזו או אחרת. אלה נתונים מסקר חדש שבוצע על ידי איגוד האינטרנט הישראלי שבדק עד כמה נתפסת רשת האינטרנט בישראל כבמה לשיח אלים, משסה ופוגעני, כיצד מתמודדים הישראלים עם השיח ברשת ומי לדעתם אחראי למצב.
- פייסבוק קוראת לעובדיה להימנע מלבוש ממותג של החברה מחשש לביטחונם
- טראמפ ייחסם בפייסבוק ובאינסטגרם לפחות עד העברת השלטון לביידן
- טראמפ: הליך ההדחה מעורר זעם, לא רוצה אלימות
66% מהנשאלים אמרו כי הם חשים שהשיח ברשתות היום קיצוני יותר משהיה לפני משבר הקורונה. רק 7% אמרו שהם חשים כי השיח כיום מתון יותר מבעבר. 20% מהנשאלים בסקר סיפרו שחווה פגיעה ברשת וחסמו את הפוגע, 9% דיווחו עליה לרשת החברתית ורק 5% ציינו כי פנו למשטרה. 7% מהנשאלים סיפרו כי בחרו להתעלם ולא עשו כלום בנידון.
מעבר לצורת השיח, אחת מההשפעות העיקריות של האווירה האלימה היא צנזורה עצמית מחשש לאלימות: 53% דיווחו כי הם נמנעים או מנסים להימנע מפרסום תגובות ברשת מחשש לתגובות אלימות. 65% אמרו כי הם חושבים פעמיים לפני כל פרסום ברשת. רק כ-25% מהנשאלים סבורים כי רשתות חברתיות קיימות כדי שיהיה ניתן להתבטא בהן באופן חופשי.
בעיה נוספת של שיח אלים היא שהוא גורר את המשתתפים להקצנה, כך לפי הערכת אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה (המרכז לאינטרנט בטוח לשעבר), גוף ידע מקצועי באיגוד האינטרנט, השואף להעניק כלים מעשיים להתנהלות חברתית ברשת. "אחת התוצאות הקשות של השיח האלים ברשת היא האיום על המשתתפים המתונים. כאשר קיים שיח מתלהם ואלים ומשתתף מתון נמנע מלהגיב מחשש שהאלימות תופנה כלפיו, הגורמים האלימים רק מלבים אלה את אלה. התוצאה היא שרק קולם של האלימים והמתלהמים נשמע ואילו קולם של המתונים מושתק".
על השאלה מה ניתן לעשות כדי למתן את השיח ברשת השיבו 63% כי חסימת מגיבים אלימים תסייע בכך אך הם סבורים כי חסימה שכזו צריכה להתבצע על ידי הפלטפורמות או מנהלי הקבוצות – ולא על ידי גורמים מוסדיים או ממשלתיים. עם זאת רק כ-38% סבורים כי יש להטיל את האחריות למיתון השיח האלים על הרשתות החברתיות וכ-32% סבורים כי יש להגביל את פעילות הרשתות החברתיות. כ-82% אמרו כי הם מעוניינים שיוקם גוף שתפקידו יהיה לבחון ולהחליש את עוצמת השיח האלים ברשתות אך לא ציינו מי צריך להיות אחראי לתפעולו.
עוד מסקנה שעלתה מהסקר היא שהתנהגות המבוגרים ברשת היא מודל לחיקוי עבור הצעירים. כמחצית מהנשאלים חושבים שהילדים מתנהגים ברשת כמו המבוגרים ושיעור דומה של משיבים חושב שהמבוגרים ברשת מהווים מודל שלילי לחיקוי עבור הילדים. הסקר בוצע ע"י מכון גיאוקרטוגרפיה, בקרב 700 משתמשי אינטרנט בגילאי 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג לאוכלוסייה היהודית והערבית בישראל.