דו"ח טכנולוגי
לא מאובטחת, אלימה וקיצונית: טלגרם לא מתאימה להמונים
יש אולי סיבות טובות לברוח מווטסאפ, אבל טלגרם לא צריכה להיות המקום להימלט אליו. האפליקציה אמנם נתפסת כחלופה מאובטחת ומשוכללת אך בפועל יש לה מנגנון הגנה לקוי והיא משמשת בית חם לפעילות קיצונית בהרבה מזו שניתן למצוא בפייסבוק
רבים בוחרים בטלגרם כי רואים בהחלופה מאובטחת, פרטית ואולי גם מוסרית יותר לווטסאפ של פייסבוק. אבל המציאות היא שלא רק שטלגרם פחות מאובטחת מווטסאפ, אלא שבמובנים רבים היא מייצגת חלק מהותי מכל מה שרע בפייסבוק ויותר מכך. אם בשבוע האחרון פייסבוק נמצאת על המוקד בעקבות טענות שלפיהם שימשה כחממה להתארגנות של משתמשים קיצוניים ואלימים שמאחורי הפשיטה על גבעת הקפיטול, בטלגרם המצב חמור פי כמה. ובניגוד לפייסבוק היא אפילו לא עושה מאמצים אמיתיים לשנות את המצב.
טלגרם נתפסת כחלופה משוכללת ומאובטחת יותר מווטסאפ, ובשעה שבאמת יש לה כמה תכונות מבדלות בולטות כמו קבוצות גדולות בעלות יכולות גמישות, בכל הנוגע לסוגיית האבטחה היא מפגרת מאחור. בווטסאפ כל הצ'טים, שיחות הקול ושיחות הווידיאו מוצפנות מקצה-אל-קצה כברירת מחדל ולא מאוחסנות על שרתי החברה לאחר המסירה. ווטסאפ לא יכולה לראות מה קורה בהן, ולא שומרת את תוכנן. היא כן יודעת עם מי דיברתם, מתי וכמה, אך לא על מה (ולדבריה, גם לא שומרת לוגים שלעם מי דיברתם). ווטסאפ אף מציינת שהיא לא רואה מיקומים שמשתף המשתמש דרך האפליקציה.
טלגרם מציעה יכולות הצפנה דומות, אבל רק לשיחות סודיות. כברירת מחדל ההצפנה מקצה-לקצה אינה מופעלת והשיחות נשמרות על שרתי החברה ולכן עלולות להיות זמינות, לכאורה, להאקרים או גופי ביון שמבקשים גישה אליהן. מעט מאוד משתמשים טורחים לשנות את ברירת המחדל שלהם, והתוצאה היא שמרבית התקשורת בה לא מאובטחת בסטנדרטים המקובלים כיום באפליקציות דומות. טלגרם אולי נתפסת כאפליקציה ה"מאובטחת", אבל בפועל היא מתחת לסטנדרט ומספקת למשתמשיה הגנה לקויה.
הבעיה המהותית יותר עם טלגרם נוגעת למה שמתרחש בפלטפורמה שלה בצד התוכן. הקבוצות והערוצים באפליקציה מהווים כבר שנים מקום מפגש לגזענים, ניאו-נאצים, תומכי עליונות לבנה, סוחרי סמים קשים וקלים ועוד. לא מדובר בסוד, אפילו לא בסוד גלוי. קבוצת טלגראס זכתה למעמד של אייקון תרבותי לפני שחוסלה במבצע משטרתי, וחוקרים שעוקבים אחרי קיצונים ברשת מספרים כבר שנים על קבוצות השנאה והאלימות ששורצות בפלטפורמה. בראיון שיתפרסם מחר (ה') ב"מוסף כלכליסט" מספרת העיתונאית האמריקאית טליה לוין, שחוקרת גזענות ועליונות לבנה ברשת, איך היתה עדה לדיון מעמיק על האם ואיך יש לאנוס אותה בקבוצת טלגרם ידועה של אנטישמים.
סמנכ"ל התפעול של וייבר (שמתחרה בטלגרם), אופיר אייל, אמר ל"כלכליסט" על האפליקציה המתחרה: "יש שם קבוצות ניאו-נאציות, אנטי-קהילה גאה, הכחשת שואה, סמים קשים. בתוך חיפוש של דקה הגעתי לסוחר קוקאין ויכולתי לרכוש סמים קשים. היא לא עושה שום דבר למנוע את הדברים האלו ולמעשה נהנית מהם, מבינה שסחר סמים וקבוצות שנאה תורמים לפופולריות שלה".
בשבועות האחרונים, טלגרם, לצד פלטפורמות קיצוניות כמו פרלר, שימשה כנקודת מפגש ותכנון של הפעילים הקיצונים והאלימים שפשטו על גבעת הקפיטול. לפי דיווח של ה-NBC News, בימים שאחרי המתקפה, במיוחד בעקבות תגובת הנגד של פייסבוק וטוויטר וסגירת פרלר, השימוש בה על ידי הכוחות המורדים בארה"ב רק התגבר.
בימים שלאחר המתקפה בקפיטול, למשל, פורסם באחד הערוצים בטלגרם מדריך שטח צבאי וקריאות "לירות בפוליטיקאים" ו"לצאת למאבק חמוש". מסמכים ששותפו בערוץ כוללים מדריך של צבא ארה"ב לחומרי חבלה וכן תוכן עליונות לבנה. אחד הפוסטים בערוץ הסביר איך להקצין תומכי טראמפ ולהפוך אותם לניאו-נאצים.
במקביל, טלגרם משמשת גם להיערכות תומכי טראמפ ל"סיבוב 2" ביום ההשבעה של ג'ו ביידן ב-20 בינואר, עם אירועים שזכו לכותרת Million Malitia March (מצעד מיליון המליציות) ו-Million Martyr March (מצעד מיליון הקדושים המעונים) לזכרה של תומכת טראמפ שנורתה על ידי כוחות הביטחון בעת שהסתערה על הקפיטול. כריס סמפסון, חוקר של טרור א-סימטרי המנטר בקביעות קבוצות טלגרם קיצוניות, ובמידת הצורך מדווח עליהן ל-FBI, סיפר ל-NBC News: "כשהם מתחילים לקרוא להתנקשויות, כשהם מתחילים לקרוא לפעולה במקום רק לחלוק מידע, אנחנו מסמנים אותם".
לפי דיווח של "הניו יורק טיימס", ערוצים פופולריים של תנועת Proud Boys הפשיסטית (אותה תנועה שטראמפ קרץ לה בחיבה באחד העימותים הנשיאותיים) וקבוצות מלציה שונות קראו לחבריהם לארגן מצעדים בבירות מדינות בארה"ב ביום שבת הקרוב. חברת תנועת Boogaloo, שפועלת למהפכה אלימה בארה"ב, משתמשים בטלגרם לארגון עצרות בראשון הקרוב.
טלגרם אמנם מצהירה שתנאי השימוש שלה "אוסרים קריאה פומבית לאלימות", ושהיא "מנטרת את המצב מקרוב", אבל בשעה שפייסבוק יצאה במהלכים נרחבים להסרת גורמים קיצוניים מהפלטפורמות שלה, לא ראינו עדות למהלכים דומים מצד טלגרם. חרף זאת, וחרף העובדה שטלגרם משמשת בית לפעילות קיצונית בהרבה מזו שניתן למצוא בפייסבוק, החברה כמעט שלא סופגת ביקורת ציבורית או מהשלכות.
תוסיפו לכך נתונים בעייתיים נוספים, כמו העובדה שמרבית הפעילות של טלגרם מתבצעת מדובאי – לא בדיוק מבצר של זכויות אדם ואזרח – ושהחברה מתכננת להתחיל להציג השנה פרסומות באפליקציה, משהו שעורר לא מעט ביקורת כשדווח שווטסאפ תעשה), והמסקנה ברורה: יש אולי סיבות טובות לברוח מווטסאפ, אבל טלגרם לא צריכה להיות המקום שאליו נמלטים.