ארה"ב נגד יצרנית הרחפנים הסינית DJI; מה יעשו בצה"ל?
כחלק ממלחמת הסחר עם הסינים, הבית הלבן הכריז כי DJI הוכנסה לרשימת החרם. גופי ביטחון ישראליים עושים שימוש נרחב ברחפנים של החברה
הבית הלבן הכריז בסוף השבוע שיצרנית הרחפנים DJI הוכנסה לרשימת החרם של הממשל, בדיוק כמו וואווי לפניה. ואולם, אף ש־DJI היא חברה יחסית מוכרת ומכובדת במערב ואף בארה"ב, החרמתה חוסמת למעשה את כל השוק המקצועי והארגוני בפניה. טענת הממשל האמריקאי היא שלחברה יש קשרים עם הצבא הסיני, שהיא מאפשרת הפרת זכויות אדם במסגרת פעילות דיכוי של המשטר הסיני נגד אוכלוסיית האויגורים המוסלמית, וחמור מכך - שהיא מהווה סיכון למידע של מי שמשתמשים במוצריה.
בישראל DJI נחשבת ללגיטימית כשגם מערכת הביטחון, המשטרה וצה"ל עושים שימוש ברחפנים שלה. המצב החדש מעלה תהיות. רחפני החברה משמשים במשימות ביטחון שוטף, כך לפי אתר צה''ל עצמו. מקצוע "הרחפניסט" נכנס בשנים האחרונות ליחידות השדה ומדובר באחד הנחשקים כיום בצבא על ידי מלש''בים (מיועדים לשירות ביטחון). הרחפן העיקרי בו צה''ל עושה שימוש הוא הפאנטום 3 מתוצרת DJI, כך לפי פרסום באתר צה''ל. בין היתר הוא משמש במערך הגנת הגבולות.
- פיילוט משלוחי הרחפנים בישראל הורחב לביה"ח בצפת; מחפשים פתרונות לשיבושי קליטת ה-GPS
- דובאי מתכוונת להפוך למרכז אזורי לתעשיית הרחפנים
- "לא רואים מיליוני חבילות טסות מעל לעיר? זה מתקרב בצעדי ענק"
ואולם, ישנם כ־1,000 רחפנים בצבא מדגמים שונים שמשמשים גם למשימות סיור, תצפית וביטחון שוטף אף בגדודי חי''ר מבצעיים כגון בגדוד רותם של חטיבת גבעתי. רחפן החי''ר הוא מדגם מאוויק־פרו המתקדם יותר, וערכה שלו עולה כ־20 אלף שקל ליחידה למפעיל.
למרות שהרחפנים עוברים התאמה לשימוש הצבא, במקרה של רחפני DJI לא מדובר ברחפן שנבנה במיוחד לצה''ל, אלא דגם מסחרי שעבר הסבה. ככזה, הוא עדיין כולל מערכות ורכיבים של DJI, אותם אלה שהאמריקאים מאשימים כיום שיכולים להוות "דלת אחורית" נגד מי שמפעיל אותם.
יש לציין כי גם מערכת הביטחון האמריקאית מפעילה רחפנים של DJI. כ־800 מהם פועלים במערך הגנת הגבולות האמריקאי ומשמשים את משמר הגבול האמריקאי למלחמה בהסתננויות של מהגרים, מבריחים ועבריינים דרך גבולה הדרומי עם מקסיקו.
עוד בינואר שעבר, הודיע משרד הפנים האמריקאי שהוא מקרקע מיידית את כל צי הרחפנים שלו. גם משרד המשפטים האמריקאי הפסיק את הצטיידות הסוכנויות שלו ברחפנים מתוצרת חוץ בגלל אותם חששות.
הסיבה לכך שצה''ל בחר להצטייד ברחפנים של DJI במקום לרכוש מוצרים ייעודיים, פשוטה. המכרז לפיתוח רחפנים תוצרת כחול־לבן נמצא בהליך פרסום מאז 2017 לפחות. על פי מה שידוע, אלביט זכתה במכרז לפיתוח רחפן "צור" שאמור להחליף חלק ניכר מרחפני DJI ואולי אף את כולם בפעילות המבצעית. בצבא עצמו הודו בעבר שיש קושי ניכר בהצפנת התקשורת עם רחפני DJI כמו גם סכנה בהפעלה של כלים אזרחיים לא מאובטחים במסגרת קרבית. בינתיים, הרחפנים הסינים ימשיכו לזמזם מעל בסיסי צה''ל, גבולות המדינה ושטחי האימונים, ולא ברור כמה מהמידע הזה עשוי למצוא את עצמו מאוחסן בשרתים בבייג'ינג.
ממערכת הביטחון נמסר: "צה"ל משתמש ברחפני DJI שנרכשו ממשווקים ישראלים שזכו במכרז של משרד הביטחון. הרחפנים נרכשים כ'מוצר מדף' לצרכים מבצעיים שונים. מגבלות ביטחון המידע ואופן השימוש ידועים לצה"ל והשימוש ברחפנים מתאפשר בהתאם לסוג הפעילות וסיווגה הביטחוני".