העתיד על פי פייסבוק: להיכנס לכם למוח, לאמ;לק מאמרים ולהשיק מתורגמן אוטומטי
בהקלטות שהודלפו לכלי התקשורת מתייחסים בכירי החברה למספר חידושים עליהם עובדת פייסבוק - בהם תחום הבינה המלאכותית ומציאות מדומה. לכשעצמו אין כאן חידוש, אך הכיוון אליו היא לוקחת אותן מספק הצצה חטופה לחשיבה האסטרטגית לטווח ארוך של מארק צוקרברג
פייסבוק נמצאת בצרות כבר תקופה ארוכה. מבחינה פיננסית היא אמנם מרוויחה יותר כסף מאי פעם, אבל ברמת הנראות הציבורית העניינים, איך נאמר, יכלו להיות טובים יותר עבורה. במפגש סוף שנה (וירטואלי) שארגנה אמש (ג') החברה בין הבכירים לאלפי עובדיה היא חשפה מעט ממה שנמצא על שולחן העבודה שלה לשנים הקרובות. הדברים נעו בין קריפי כמו חיישן שיוכל לקרוא לכם את המוח ועד לשימושי כדוגמת מתורגמן אוטומטי בסגנון מסע בין כוכבים (סטאר טרק בלעז, ר''ק).
- תביעת הענק נגד פייסבוק בארה"ב: אבן דרך או עוד כישלון בריסון
- העבר של פייסבוק חזר לרדוף אותה, והפעם יהיה לה קשה להימלט ממנו
- תביעת ענק נגד פייסבוק: 48 מדינות בארה"ב דורשות לאלץ אותה להתפרק מכוחה
הקלטות של בכיריה ואף של צוקרברג הודלפו הלילה למספר כלי תקשורת ביניהם סוכנות רויטרס, באזפיד ניוז וביזנס אינסיידר. דבריו של צוקרברג כוונו לעודד את המורל של העובדים, שסבלו מהתקפות בלתי פוסקות לאור פספוסיה המרובים בתחום הפרטיות, שיח אלים ופייק ניוז. "הדרך היחידה לצאת מזה היא להמשיך קדימה בכל הכוח", אמר צוקרברג לעובדים. לדבריו הביקורת הציבורית הקשה נגד החברה מגיעה בגלל הצלחתה, "זה בא עם הטריטוריה", הוא אמר תוך שימוש בקלישאה די שחוקה.
אבל צוקרברג גם האשים את המתחרים כמו גם אלה שלדבריו יש להם "אינטרס לפגוע בפייסבוק" בחלק מהביקורת הנוקבת שספגה. לדבריו, המתחרים חושבים שההצלחה שלהם תלויה בכישלון של פייסבוק, "כך שחשוב מאוד שלא נקבל ונפנים כל ביקורת באופן אוטומטי". מדובר בסוג של התחכמות, שכן רוב הביקורות שהופנו כלפי החברה במשך השנים התגלו כאמינות למדי, כך למשל בנושא הפייק ניוז, עידוד האלימות ברשת או הפגיעה בפרטיות המשתמשים.
בהקשר לעניין האחרון, צוקרברג יכול להאשים ככל שהוא רוצה את העולם החיצוני, אך אוסטרליה הגישה תביעה נגד החברה שממחישה חלק מהטענות נגדה בנושא זה בדיוק. רגולטור התחרות והצרכנות האוסטרלי, ה-ACCC, תובע את החברה בכך שניצלה את טכנולוגיית ה-VPN של חברת Onavo הישראלית אותה רכשה ב-2013 עבור 120 מיליון דולר, לריגול אחר משתמשים כדי לקבל תובנות מסחריות. התביעה מתבססת על הפעלת ה-VPN כדי לרגל אחרי הרגלי השימוש של הגולשים גם מחוץ לפייסבוק. כך למשל נטען שאחת התוצאות של הפעילות הזו הביאה לפייסבוק את התובנה שווטסאפ מהווה איום חמור על עסקיה - מה שכנראה הביא את צוקרברג לרכוש אותה ב-2014 עבור 19 מיליארד דולר.
על פי כתב התביעה כפי שדווח בטקראנץ', החברה וחברות הבת שלה, אונאבו ופייסבוק ישראל, הונו את הצרכנים האוסטרלים מפברואר 2016 עד אוקטובר 2017 על ידי כך שהיסוו את המטרה העיקרית של אפליקציית ה-VPN של אונאבו ששימשה רשמית להגן על הגולשים. עם זאת הרגולטור האוסטרלי לא באמת יכול לאיים כספית על פייסבוק - אם קנס של 5 מיליארד דולר מצד ה-FTC בקושי שרט את שורת הרווח שלה, לא ברור מה יכולה אוסטרליה לעשות יותר שעשוי להביא את צוקרברג וחבריו לחשב מסלול מחדש. ה-ACCC אגב כנראה מודע לעניין שכן הוא הדגיש שהוא מחפש "סעד כספי והצהרתי", או במילים אחרות שפייסבוק תודה בפומבי ותתנצל.
ואולם העתיד של פייסבוק כבר סלול לפניה. כאמור בכמה מן ההקלטות מתייחסים הבכירים למספר חידושים עליהם היא עובדת. הטכנולוגיות בהן היא משקיעה את עיקר מרצה וכספה הן בינה מלאכותית ומציאות מדומה. לכשעצמו אין כאן חידוש, אך הכיוון אליו היא לוקחת אותן כן מספק הצצה חטופה לחשיבה האסטרטגית לטווח ארוך של מארק צוקרברג. כך למשל טכנולוגיית ה-AI מיועדת בעיקר להקל על הגולשים ובעיקר להעניק לפייסבוק את היכולת לפקח על הפלטפורמה שלה. דוגמה להקלה על הגולשים היא למשל האפשרות לקבל "תקציר מנהלים" או אמ;לק (ארוך מדי; לא קראתי, ר''ק) למאמרים ארוכים. מדובר בסוג של איום על עולם התוכן שכן זה עשוי להביא לירידה בהיקף הגולשים שקוראים כתבות או מאמרים באתרי חדשות או תוכן. סקנדל פוטנציאלי נוסף להמשך.
עוד כלי שפייסבוק עובדת עליו הוא מתרגם אוניברסלי, כפי שתוארו במדריך הטרמפיסט לגלקסיה או במסע בין כוכבים. מדובר במנגנון תרגום אוטומטי שלא יצריך שימוש באפליקציית תרגום כמו אצל גוגל או מיקרוסופט למשל. המשתמש יקבל את כל התוכן מתורגם אוטומטית לשפתו - כמובן שבאדיבות הכלי של פייסבוק - מה שעשוי להעלות תהיות לגבי מהימנות התרגום אם למשל הטקסט יכיל ביקורת על פעילותה של פייסבוק. ההיסטוריה של החברה לא מעניקה לה נקודות זכות בנושא זה.
אבל את הטכנולוגיה הקריפית ביותר שמרנו לכם לסוף. בשנה שעברה דיווחנו שפייסבוק רכשה את מעבדות CTRL, סטארט-אפ ניו יורקי, שמתמחה בממשקי אדם-מכונה ישירים, כלומר תרגום של פעילות חשמלית במוח לתנועות במכשירים. סכום העסקה עמד אז ככל הנראה על היקף של יותר מחצי מיליארד דולר לפי הדיווחים. כעת מסתבר שבפייסבוק מתכננים להפוך את הטכנולוגיה לסוג של חיישן גלי-מוח, או במילים אחרות, אמצעי לקריאת מחשבות. המטרה הרשמית היא כמובן להעניק למשתמשי משקפי המציאות המדומה - כגון אוקולוס - ממשק שליטה שיחליף את הג'ויסטיקים הקיימים. אך זה לא יפתיע אף אחד אם יתברר שפייסבוק גם ניצלה בדרך את הממשק כדי ללמוד עוד משהו על מה שאתם אוהבים, שונאים או פשוט שומרים בסוד ביניכם לבין עצמכם.