דו"ח טכנולוגי
ריגול, פרנויה וניטור ברשת: כך פועל מערך המעקב של אמזון אחרי עובדיה
עשרות דוחות פנימיים של אמזון חושפים בפירוט את האופן שבו ניטרה החברה עובדים שהביעו אי שביעות רצון מתנאי העבודה ואף ניסתה לפרק התאגדויות חוקיות תוך שימוש בסוכנות ריגול ידועה לשמצה ובאנליסטים מטעמה מחשש שאלו יפגעו בתדמיתה או בהכנסותיה
המצב גרוע יותר אצל עובדי המחסנים של החברה, שמשתכרים שכר מינימום או קרוב אליו והם ברי-החלפה. במשך שנים התפרסמו דיווחים על תנאי העבודה המזעזעים במחסני אמזון, עם משמרות קשוחות בנות 10 שעות שלא פעם מביאות את העובדים לקריסה פיסית. "אנחנו מכונות, אנחנו רובוטים", סיפר כבר ב-2013 כתב BBC שהתקבל לעבודה במחסן אמזון. מאז זה רק החמיר, שכן בסיוע טאבלטים ובינה מלאכותית יצרה אמזון מערכת לוגיסטית שבה העובדים נדרשים לעבוד לפי הוראות מדויקות מאוד, שמנחות אותם לאן ללכת, אילו מוצרים להביא ובאיזה נתיב לצעוד, ובפרקי זמן קצובים שחריגה מהם עלולה להביא לפיטורים.
העובדים, בעיקר באירופה, שם נשמר שמץ מן הרעיון של זכויות עובדים, מוחים ושובתים כמעט דרך קבע, אך אמזון ממשיכה לחפש ולשכלל את הדרכים שבהן היא שולטת ומנטרת את עובדיה.
בחודשים האחרונים יחסי העבודה באמזון רק התערערו. כבר בתחילת המגפה, הסגרים והנחיות הריחוק הגדילו משמעותית את הביקוש לשירותי החברה, מה שאילץ אותה להעלות משמעותית את היקף העבודה במחסנים שלה. התוצאה: מתקני עבודה צפופים, מחסור במוצרי סניטציה ותנאי העסקה שאלצו עובדים להגיע לעבודה גם כשהם חולים והפכו את מחסני אמזון למוקדי התפרצות. כשהעובדים ניסו להתאגד במחאה על תנאי העבודה, פיטרה אמזון את העובד שהוביל את המחאה והיועץ המשפטי של החברה אמר עליו בדיון פנימי ש"הוא לא חכם או רהוט", והציע למקד את התגובה של החברה במתקפה עליו. אמזון המשיכה לפעול לריסוק איגודי העובדים, גם בשעה שהתברר ש-20 אלף מעובדי החברה בארה"ב נדבקו בקורונה.
עתה מתברר שהמצב חמור אפילו יותר , ושאמזון הפעילה מערך ריגול מאסיבי נגד עובדי המחסנים שלה, נגד ארגוני עובדים ואפילו נגד ארגוני סביבה ותנועות חברתיות. עשרות דו"חות פנימיים שהגיעו לידי אתר Motherboard, חושפים בפירוט את האופן שבו ניטרה אמזון עובדים וארגונים באירופה, בעיקר בתקופת הקניות שלפני חג המולד.
הדו"חות נכתבו ב-2019, על ידי אנליסט בחטיבת האבטחה של אמזון, Global Security Operations Center ( GSOC). הם חושפים כיצד אנליסטים של החברה ניטרו מקרוב מהלכי התאגדות בקרב עובדים באירופה, וכן תנועות סביבה וצדק חברתי בפייסבוק ובאינסטגרם. מהדוחות עולה כי אמזון שכרה את סוכנות הריגול הפרטית פינקרטון (Pinkerton) כדי לאסוף מידע על עובדי המחסנים. האחרונה ידועה לשמצה בכך שבסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 סיפקה לחברות בארה"ב בלשים שהסתננו לאיגודי עובדים והפעילה כנופיות בריונים במטרה לפרק ניסיונות התאגדות. עובדיה ממשיכים לנטר שביתות עובדים גם היום.
לפי הדיוח של Motherboard, אימיילים שנשלחו ל-GSOC חושפים שעובדי החטיבה קיבלו עדכונים קבועים על אירועי התאגדות במחסנים, דוגמת ישיבות עובדים מתוכננות, כולל תאריך וזמן, מיקום, מקור הדיווח, מספר המשתתפים ותיאור האירוע (כמו "שביתה", או "חלוקת פליירים"). מסמכים אחרים מעלים שעובדי אמזון ניטרו מקרוב כמה עובדים השתתפו בישיבות של ארגון העובדים, אי-שביעות רצון מתנאי העבודה, ומקרי גניבה במחסנים – החל מבקבוק טקילה ועד שעונים חכמים בשווי כולל של 15 אלף דולר.
מהמסמכים עולה שאמזון השתמשה בטקטיקות דומות על מנת לנטר מאות אלפי עובדי מחסנים ונהגים באמריקה, המזרח התיכון, אוסטרליה ומזרח אסיה. "לא מספיק שאמזון ניצלה את עמדתה הדומיננטית בשוק ומתמודדת עם האשמות על הפרת חוקי הגבלים עסקיים באיחוד האירופי, עכשיו הם מייצאים לאירופה את טקטיקות שבירת האיגודים האמריקאיות של המאה ה-19", אמרה ל-Motherboard מזכ"לית פדרציית איגודי העובדים הבינלאומית UNI Global Union, שמייצגת יותר מ-20 מיליון עובדים. "זו חברה שמתעלמת מהחוק, מרגלת אחרי עובדים ומשתמשת בכל עמוד בספר הכללים האמריקאי לחיסול איגודים כדי להשתיק קולות עובדים. במשך שנים אנשים משווים את ענקיות הטכנולוגיה לברונים השודדים של המאה ה-19, ועכשיו על ידי כך שהוא משתמש בפינקרטון לעשות את העבודה המלוכלכת שלו, בזוס הופך את הקשר הזה לברור עוד יותר".
בכל הנוגע לפעילות ברשת החברתית, אמזון ניטרה את הפעילות המקוונת של גופים כמו גרינפיס, Fridays For Future ותנועת השביתה נגד משבר האקלים של גרטה טורנברג, שהיו בין המבקרים החריפים של מדיניות האקלים של החברה, וכן של תנועת צדק כלכלי בצרפת, תנועות סולידריות בווינה ומחאות מתנגדי משטר באיראן. זאת על מנת "להבליט סיכון אפשרי שעלול להשפיע על הפעילות של אמזון, כדי לעמוד בציפיות הלקוחות שלנו", כלשון המסמכים.
מקור עם ידע בנושא סיפר שכדי לנטר פעילות של מנהיגי איגודים ופעילים מחאה בקרב העובדים, סוכני מודיעין של אמזון יצרו חשבונות מדיה חברתית כדי לבלוש אחרי פעילותם ברשת. " הם משתמשים בחשבונות מזויפים ברשת חברתית,בשמות מזויפים ובפרופילים ללא תמונה. החלק הכי גרוע הוא שהם קוראים כמות עצומה של שיחות והודעות, וידעו הכל על החיים הפרטיים של עובדיהם. הם ידעו אם היה להם יום רע בבית".
הדו"חות השונים דרגו את הסיכון של מחסני של החברה ברחבי אירופה, בין השאר בהתאם לפעילות ארגוני העובדים בהם, במדרש שבין "זניח" ל"קריטי". דו"ח מאוקטובר 2019 על מחסן החברה בפריז דירג את הסיכון בו כ"מתון", מכיוון שאחד מארגוני העובדים הגדולים בצרפת ניסה בעבר לגייס בו תמיכה. דו"חות על שני מחסנים בגרמניה הדגישו את הנוכחות של ארגוני עובדים בהם, ואת הנוכחות ההולכת וגדלה של פעילי תנועות סביבתיות. הן "מגדילות את השפעתן, בעיקר בקרב צעירים וסטודנטים", נכתב.
לפי דו"ח מנובמבר 2019, אמזון שכרה מרגלים של פינקרטון והחדירה אותם למחסן בפולין, על מנת לחקור האשמות שמנהלים הדריכו מועמדים איך להשלים ראיונות עבודה, ואולי אפילו ניהלו את התהליך בעבורם. המרגלים לא מצאו עדויות לאימות ההאשמות. הדו"ח מזכיר גם מקרי גניבה והונאה מצד עובדים מחסנים, כמו פדיית תווי קנייה של לקוחות בשווי 38 אלף דולר וגניבת סחורה בשווי כולל של 173 אלף דולר ו-31 רכבי משלוחים, איומי עובדים מתוסכלים להצית מחסנים בפולין, ומעצר עובדים בחשד לגניבה.
מהחברה נמסר בתגובה ל-Motherboard: "כמו כל עסק אחראי, אנחנו מתחזקים רמת אבטחה בפעילות שלנו כדי לשמור על העובדים, הבניינים והמלאי שלנו. זה כולל צוות חקירות פנימיות שעובד עם סוכנויות אכיפת חוק, וכל מה שאנחנו עושים עומד בחוקים המקומיים ומתבצע בידע ובתמיכה מלאים של רשויות אכיפת חוק מקומיות. כל ניסיון לרמוז שאנחנו עושים משהו יוצא דופן או שגוי הוא חסר אחריות ואינו נכון".
באופן שטחי ביותר, התגובה של אמזון נכונה. החברה פועלת בהתאם לחוק, והפעילות היא לגיטימית לכאורה. הבעיה היא בתפיסה שמניעה את אמזון לפעול באופן זה נגד התאגדויות עובדים. אמזון רואה בארגוני עובדים איום על פעילותה, ומתייחסת למאמצי התאגדות באותו אופן שהיא מתייחסת לגניבות ואיומים מסכני חיים. הסיבה לכך ברורה: רווחי החברה תלויים ביכולתה לצמצם כמה שאפשר את ההוצאות התפעוליות שלה. כדי לעשות את זה, היא צריכה להעסיק עובדים בשכר הנמוך ביותר שניתן, ובתנאי העבודה המינימליים ביותר שאפשר לספק.
עובדים מאוגדים ונחושים שיודעים לעמוד על זכויותיהם, זוכים לגיבוי מארגוני עובדים חזקים ומהרשויות הרלוונטיות, ונוקטים בצעדים חריפים כמו עיצומים ושביתות עלולים לאלץ אותה לעשות דברים מזוויעים כמו העלאות שכר או שיפור תנאי ההעסקה. בתפיסה של אמזון, מדובר בפגיעה כלכלית שאינה שונה מגניבה תווי קנייה או סחורה מהמחסנים. למעשה, היא אפילו מסוכנת יותר מכיוון שאם תצבור תאוצה מספקת היא עלולה להתגלות כיקרה יותר.
בעבור החברה, זה מצדיק התייחסות למאמצי התאגדות באופן דומה לזה שהיא מתייחסת לניסיונות גניבה, באמצעות הפעלת אמצעי מעקב וניטור פולשניים, גם אם חוקיים. הבעיה אינה במהלכים עצמם, אלא במה שהם מייצגים. בין אם מדובר בפיטורם של מנהיגי העובדים והשמצתם בתקשורת, יצירת סביבת עבודה שגורמת לעובדים להרגיש כמו רובוטים אנושיים, או ניטור נרחב והחדרת מרגלים, המניע זהה: אמזון רואה בעובדים כאוכלוסייה שיכולה "לקום עליה" בכל רגע נתון, ולכן יש לעשות כל מה שניתן על מנת לדכא אותה ולשמור אותה במקומה, לזהות ולנתץ במהירות כל ניסיונות שלה להתארגן כדי לעמוד על זכויותיה.