$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הפייק ניוז עברו למלחמת התשה שלא תיגמר גם אחרי הבחירות בארה"ב

מערכת הבחירות לנשיאות בארה״ב קשה ומתישה במיוחד השנה ואל הלחץ הרגיל מתלווה המלחמה התמידית בפייק ניוז שמופצות מכל עבר, אבל הפעם הן לא יעלמו ב-3 לנובמבר

עומר כביר 11:2101.11.20
בארבע השנים שחלפו מאז הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016, למדנו לא מעט על איך פייק ניוז יכול לפגוע במערכות בחירות ולערער מוסדות דמוקרטיים. כיצד ידיעות שקריות על מועמד זה או אחר יכולות לפגוע בסיכויו להיבחר, בין אם באמצעות שכנוע להצביע ליריבו, הגברת הנכונות של מתנגדיו לצאת להצביע או ניסיון להשאיר את הבוחרים בבית ביום הבחירות. ההתערבות הרוסית בבחירות 2016 פעלה בדרך זו וסייעה לטראמפ באמצעות הפצת שקרים וחצאי-אמיתות על הילרי קלינטון. טקטיקה אחרת, מרכזית יותר, שבה נקטה רוסיה היתה שימוש בפייק ניוז כדי להעמיק את הקרע הפוליטי בארה"ב וליצור פילוג וסכסוך בין אזרחי המדינה (ולאור המצב שם כיום, אפשר להכתיר אותה כהצלחה).

 

אבל במערכת הבחירות הנוכחית, מתגלה דרך חדשה, ישירה יותר, שבה פייק ניוז משבש את הבחירות: הגברת עומס העבודה, עד כדי התמוטטות וחוסר יכולת לתפקד, על הגורמים הרשמיים במדינות השונות שתפקידם לפקח על הבחירות ולשמור על התנהלותן התקינה. במערכת הנוכחית, רווח במיוחד פייק ניוז על מחדלים, שיבושים, זיופים ורמאויות בהצבעה. שקרים אלו, שמתודלקים לא פעם על ידי הנשיא טראמפ ואנשיו, כוללים טענות שפעילי "Black Lives Matter" מסיתים לאלימות בקלפיות, שפתקי הצבעה בדואר הושמדו, שמכונות הצבעה חובלו ושפתקי הצבעה נאספו בכמויות אדירות על ידי אנשים לא מורשים שהעבירו אותם – הכל שקרים ללא ביסוס. ומי שמתמודד איתם לא פעם הם הגורמים שאמונים על טוהר הבחירות.

 

ה"ניו יורק טיימס" מתאר בוקר שגרתי במשרד הבחירות בפלידלפיה כך: הטלפונים מצלצלים ללא הפסקה, ולמתקשרים חששות ותלונות שונות על הליך ההצבעה. אחד מבקש לדעת האם טענות טראמפ לזיופים רחבים נכונה , אחר מספר על שמועה לא-מדויקת שלפיה נאסר על משקיפים להיכנס לקלפיות, ושלישי דורש לדעת מה העיר מנסה להסתיר.

 

ג'ו ביידן ודונלד טראמפ לקראת בחירות 2020 בארה"ב ג'ו ביידן ודונלד טראמפ לקראת בחירות 2020 בארה"ב צילום: רויטרס

 

לדברי אל שמידט, אחד משלושת המפקחים על ההצבעה בפילדלפיה, במשך חודשים מתקשרים למשרדו מאות אנשים מדי יום, מספרים לו על תיאוריות קונספירציה הקשורות לבחירות. חברי הצוות שלו, שעובדים 17 שעות ביום, נאלצים להקדיש שעות להפגת שקרים אלו. "זה לא שיש לנו עשרות מיליוני דולרים להוציא כדי להיאבק בצונאמי המיסאינפורמציה שמגיח לעברנו. המלחמה בפייק ניוז מתישה את כולנו", אמר שמידט.

 

והוא לא לבד. לפי ה"ניו יורק טיימס", בכל ארה"ב העובדים שאחראים על מערכת הבחירות, שגם כך נמצאים קרוב לקצה גבול היכולת שלהם בגלל הצורך להתמודד עם מספרי שיא של הצבעות בדואר והשפעות אחרות של מגיפת הקורונה, נאלצים להקדיש חלק ניכר מהמשאבים שלהם להדיפת פייק ניוז. חלקם נאלצים להכיל מידע שגוי, אחרים נאבקים באמצעות פרסום מידע מדויק ברשתות חברתיות או ראיונות לתקשורת המקומית. רבים נשארים בעבודה במשך שעות ארוכות יותר. לדבריהם, בכל פעם שמחסלים שמועה אחת, צצה אחרת.

 

עוד מוקדם לדעת באיזה היקף שחקניות זרות – רוסיה ואיראן בראשן – מצליחות במאמציהן להפיץ פייק ניוז ולהתערב במערכת הבחירות הנוכחית. הדיווח מלפני שבועיים על המיילים המאיימים ששלחה איראן לתומכי ביידן מבהיר שבהחלט נעשים מאמצים כאלו, וששתי המדינות משפרות, משכללות ומגוונת את הטקטיקות שהמציאה רוסיה ב-2016.

 

ואולם, בכל הנוגע למידע שווא על זיופים, מחדלים ורמאויות במערכת הבחירות נראה שעיקר השקרים מתחילים בארה"ב עצמה. Election Integrity Partnership, קבוצה של חוקרי מיסאינפורמציה, חקרה מתחילת ספטמבר 182 מקרים של פייק ניוז שקשור לבחירות, וגילתה שרובם נולדו בתוך המדינה.

 

תיאוריית הקונספירציה QAnon בארה"ב תיאוריית הקונספירציה QAnon בארה"ב צילום: גטי אימג'ס

 

פייק ניוז שלפיו טונות של פתקי הצבעה בדואר שתמכו בטראמפ הושמדו על ידי טרקטור בפנסילבניה הופץ תחילה על ידי אתר ימני קיצוני בשם The Right Scoop. הידיעה של האתר על כך שותפה 163 פעמים בפייסבוק וזכתה ל-91 אלף אינטראקציות. בטוויטר היא שותפה 1,032 פעמים. כשהתברר מעבר לכל ספק שמדובר בפייק ניוז, ושמה שהושמד היה למעשה פסולת של חברת דיוור ישיר, פרסם The Right Scoop התנצלות אנמית, שזכתה ללייק אחד בפייסבוק.

 

הנזק כאן הוא לא רק עקיף, בדמות פגיעה באמון הציבור בבחירות ובתוצאותיהן (מצב מצוין מבחינת טראמפ, שאם יפסיד בקלפיות צפוי לפתוח בקמפיין נרחב נגדן התוצאות שיקרע את ארה"ב לגזרים), אלא ישיר ומהותי הרבה יותר. מנגנון ניהול הבחירות צריך להיות ממוקד בניהול הבחירות, שום דבר אחר. לפקח שההצבעה מתקיימת באופן תקין וללא זיופים או שיבושים, לוודא שכל הקולות נאספים, מועברים ונשמרים בצורה בטוחה, לדאוג שספירת הקולות ופרסום התוצאות מתנהלים בצורה יעילה ומהירה וללא טעויות. כל אחד מהשלבים האלו הוא קריטי לאמינות הבחירות.

 

אבל אם עובדי מדינה נאלצים להקדיש חלק ניכר מיום העבודה שלהם להתמודדות עם פייק ניוז או מאריכים את יום העבודה שלהם כדי לעשות זאת, הם לא יכולים לבצע את המשימות האלו או מבצעים אותם בצורה כושלת שתוביל לטעויות ומחדלים. השיבוש האמיתי של מערכת הבחירות מגיע לא בדמות טענות השווא שמופצות ברשת בהיקפים אדירים, אלא בדמות טענות השווא שמונעות מהגורמים שאמונים על כך לבצע את העבודה האמיתית והחשובה שלהם.

 

פייק ניוז פייק ניוז צילום: שאטרסטוק

 

 

וגם זה משחק, כמובן, לידיו של טראמפ. כל שיבוש במנגנון הבחירות המורכב של ארה"ב, הוא הזדמנות מצדו לטעון לזיופים לרעתו, עוד קלף שיוכל לשחק במאמצים שיפעיל בתרחיש (האפשרי אך הלא-סביר) שבו ספירת הקולות מצביעה על ניצחון לביידן.

 

מערכת הבחירות הנוכחית היא מערכת קשה, מתישה, מדכאת ומייאשת. העובדה שכבר עכשיו האנשים שאחראים על תפעולה כורעים תחת עומס של עבודה ושמועות שווא, כשהשיא של שניהם עוד נמצא לפנינו, מצביעה על כך שהיא רחוקה מסיום. שיעברו עוד שבועות, אולי אפילו חודשים, לפני שכל זה יהיה מאחורינו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x