$
הייטק והון סיכון

דעה

ההון סיכון מפחד מסיכון: מגיפת הקורונה הבהילה את המשקיעים

ההשקעות בחברות סטארט-אפ צעירות מאוד ירד לשפל שלא היה כמותו זמן רב כך בעקבות אי הוודאות שהביא עמו משבר הקורונה. כיום היזמים היחידים שיכולים לצאת לדרך בראש שקט הם אלו שמסוגלים לממן בעצמם את החברה בשלביה הראשונים. המשמעות: מספר חברות הסטארט-אפ החדשות שיקומו כאן יירד משמעותית

מאיר אורבך 15:2714.10.20
ההשקעות בחברות סטארט-אפ צעירות מאוד ירד לשפל שלא היה כמותו הרבה זמן, כך עולה מהדוח שפורסם היום לסיכום הרבעון השלישי של 2020 בתעשיית ההיי טק. יתרה מכך מרבית הכסף הלך למספר לא גדול של חברות שמוכרות ומצליחות ולמעשה כבר אינן ממש חברות סטארט אפ, אלא חברות בשלות לכל דבר. משקיעי ההון סיכון העדיפו ברבעון האחרון להימנע מהסיכון שיש בהשקעה בחברות צעירות.

 

הדוח מהווה ככל הנראה את קצה הקרחון של מה שניצנים ממנו כבר נראו במאות מיליוני השקלים שהזרימה הרשו לחדשנו דרך מתווה המענק המהיר לחברות בוגרות מעט יותר אשר מגיפת הקורונה הביאה אותן לשוקת שבורה. חברות בשלבי הסיד נמצאות אף בצרה גדולה יותר. מרביתן נמצאות בשלב הראשוני לחייהן שבו יש לן אנרגיות עצומות, רעיון ואולי אפילו מוצר ראשוני שפיתחו עם מעט המשאבים שיש והן צמאות להון ראשוני של מאות אלפי דולרים עד מיליונים בודדים. עד כה רבות מהן הצליחו להגיע לאנג'לים הנכונים ולמשקיעי הסיד שידעו ללתת מענה מהיר והשקעות מהירות.

 

מגיפת הקורונה פגעה קשה מאוד באותם יזמים אם כי לא ברמה הבריאותית אלא בעיקר ברמת הפחד. משקיעים אלו עשו כנראה מה שעשו רבים בתקופה זו ושמו את כספם בהשקעות בטוחות חסרות סיכון. הסיכון אינו מתאים לתקופה שבה חוסר הוודאות הוא הוודאות היחידה הקיימת בשווקים. חשוב לציין , יש עדיין הרבה חברות שקמות ומגייסות כספים אבל המספרים קטנים משמעותית.

 

ירידה זו אינה רק תופעה חד פעמית היא כנראה מגמה שתימשך עוד מספר רבעונים והתוצאה שלה ברורה: מספר חברות הסטארט-אפ החדשות שיקומו כאן יירד משמעותית. הבסיס לכל קיומה של תעשיית ההיי טק בישראל היא הגלגל שמסתובב. חברות קמות, מתפתחות, נמכרות מונפקות ונסגרות גם חלק גדול ואז קמות גם חדשות תוך כדי. עצירה של המעגל הוא הסימן הכי גרוע לפגיעה האמיתית של הקורונה בתעשיית ההייטק.

 

מאיר אורבך מאיר אורבך צילום: אוראל כהן

 

הפתרונות לכך כמובן רבים כגון השקעה ממשלתית או יזמות במסגרת חממות ומאיצים אבל זה אינו מספיק כל עוד יזמים לא יחושו שכדאי והם יכולים לצאת לדרך. הדוח הנוכחי מסמן ליזמים שמעטים מהם אם בכלל יזכו לצלוח את השלב הראשוני והמהותי של הקמת החברה. היזמים היחידים שיכולים לצאת לדרך כיום בראש שקט הם אותם יזמים שיכולים לממן בעצמם את החברה בשלבים הראשונים שלה. יזמים שזה לא האקזיט הראשון שלהם או יזמים אשר יכולים לפעול מספר חודשים לא מועט ללא משכורות ובתנאים מינימליים ביותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x