חלל תקשורת במגעים עם סוכנות החלל האוקראינית לבניית לוויין משותף
הלוויין החדש יחליף את הלוויין עמוס 3 שצפוי לסיים את חייו המסחריים בתחילת 2026; המודל נע בין שותפות מלאה לבין רכישת קיבולת מראש על ידי אוקראינה. הלוויין צפוי להיבנות לאורך 3 שנים ועלותו יכולה להגיע עד לכ-300 מיליון דולר
חלל תקשורת במגעים מתקדמים עם סוכנות החלל הממלכתית של אוקראינה לפתח במשותף לוויין תקשורת שיחליף את הלוויין עמוס 3. על פי גורמים המעורים במגעים, נחתמה טיוטת חוזה ראשונית בין הצדדים.
- הקורונה דחפה את חלל תקשורת להפסד של כ-9 מיליון דולר ברבעון השני
- חלל תקשורת חתמה על הסכם עם לקוח גדול באפריקה בהיקף של 92 מיליון דולר
- בעקבות הקורונה: חלל תקשורת רשמה הפסד של 13.5 מיליון דולר ברבעון
הלוויין עמוס 3 יוצר על ידי התעשייה האווירית ב-2008 בעלות של 227 מיליון דולר והוא צפוי לסיים את חייו בתחילת 2026. הלוויין מספק שירותים בעיקר באירופה והמזרח התיכון, כאשר שני הלקוחות המהותיים שלו הם מדינת ישראל וחברת yes.
עם זאת, חלל צפויה לספוג מכה כלכלית קשה עם הודעתה של מדינת ישראל כי הזמינה מהתעשייה האווירית לוויין עצמאי, "דרור 1", שיחליף את שירותיה מחלל; ועם הודעת yes על מעבר משידורי לוויין לאינטרנט. שני לקוחות אלה היו אחראיים ב-2019 ל-61% מהכנסות חלל, שהם כ-55 מיליון דולר.
אוקראינה, שמחפשת מזה מספר שנים להצטרף למועדון החלל, נענתה בחיוב להצעה הישראלית, שתספק לה את הלוויין הלאומי הראשון שלה. מודל השותפות טרם נסגר, והוא נע בין שותפות מלאה לבין רכישת קיבולת מראש על ידי הממשלה האוקראינית לאורך כל חייו הלוויין, שהם עד כ-15 שנים. הלוויין צפוי להיבנות לאורך 3 שנים ועלותו יכולה להגיע עד לכ-300 מיליון דולר.
הלוויין החדש צפוי להיבנות במיוחד עבור צרכי שוק הטלוויזיה האוקראיני, שכבר כיום רוכש שירותים מעמוס 3. לאור אבדן החוזים מול מדינת ישראל ו-yes, חלל לא תוכל להסתמך על הכנסות השוק האוקראיני בלבד, והיא תידרש לחתום חוזים עם גופים ומדינות נוספות. גורמים בענף אומרים שאף החלו גישושים מצד איחוד האמירויות. כמו כן, סביר כי מדינת ישראל לא תצא באופן מלא מהתמונה, ותרכוש שירותי גיבוי מהלוויין החדש.
הפסד של 8.8 מיליון דולר ברבעון השני
חלל תקשורת, בניהולו של דן זיצ'ק, מספקת כיום שירותי תקשורת לוויינית ברחבי אירופה, המזרח התיכון, אפריקה ואסיה, באמצעות הלוויינים עמוס 3, עמוס 4 ועמוס 7. באוגוסט 2019 שיגרה החברה מאתר השיגור בקייפ קנברל שבפלורידה, את הלוויין עמוס 17, שיוצר על ידי חברת בואינג ונועד לתת מענה לעלייה בפעילות התקשורת ביבשת אפריקה.
החברה סיכמה את הרבעון השני של 2020 עם הפסד של כ-8.8 מיליון דולר וגידול של כ-4% בהכנסות, שהסתכמו בכ-21.8 מיליון דולר, לעומת הרבעון המקביל. כיום נמצאת השליטה (55%) בחלל תקשורת בידי מזרחי טפחות, כלל, מנורה מבטחים, פסגות ואלטשולר שחם, שמימשו את השעבוד שניתן להם על מניות אלו בעקבות הלוואה של 800 מיליון שקל שהעניקו ליורוקום נדל"ן, שכמו חלל תקשורת - הייתה גם בבעלות שאול אלוביץ'. את הגופים הללו מייצג עו"ד חגי אולמן, המשמש כנאמן.
מחלל תקשורת סירבו להגיב.