דו"ח טכנולוגי
אמזון ממשיכה לרסק איגודים לרעת העולם כולו
אמזון מעולם לא התביישה בניסיון העז שלה להילחם עד חורמה נגד עבודה מאורגנת; ולמרות שבמהלך משבר הקורונה נוכחנו בחיוניותם של עובדי המחסנים, החברה ממשיכה להיאבק בזכויותיהם
- אמזון קיבלה אישור פדרלי להפעיל את צי הדאונים שלה; תרחיב משלוחיה
- UPS מייקרת את דמי המשלוח - ועלולה לגרום נזק לאמזון
- עובדי אמזון בגרמניה ישבתו לאחר שעשרות מהם נדבקו בקורונה
"על האנליסטים להיות מסוגלים ליצור קשר וליידע את המנהלים בנושאים רגישים חסויים ביותר", נכתב בתיאור המשרה שמאז שנחשף על ידי מגזין גיזמודו הוסר מהרשת, "כולל איומי עבודה בארגון עובדים, מעקב אחר מימון ופעילויות הקשורות לקמפיינים ארגוניים (פנימיים וחיצוניים) נגד אמזון ולספק ניתוח מתוחכם בנושאים אלו".
אמזון מעולם לא התביישה בניסיון העז שלה להילחם עד חורמה נגד עבודה מאורגנת. עם זאת תיאור המשרה הכן והפומבי וההכרה שהחברה תעשה הכל כדי שעבודה מאורגנת לא תצמח, גם אם מדובר בתהליך אורגני לחלוטין ומעוגן בחוקה האמריקאית בזכות להיאסף, הוא יוצא דופן. מתאים יותר לחברה האמריקאית בשנת 1920, לא 2020. "האנליסטים יעבדו ישירות עם היועצים התאגידיים הבכירים כדי לגבש ולספק הערכות בהליכים משפטיים", הם מוסיפים, "כולל צווי מניעה נגד קבוצות פעילים. הערכות המודיעין משמשות את הצוות המשפטי להוכיח בבית המשפט כי קבוצות אקטיביסטיות טומנות בחובן המשך פעילות בלתי חוקית מול אמזון".
כבר שנים שהתקשורת, בתי הנבחרים וגופי מחקר שונים מתעדים היחס הבעייתי של אמזון כלפי עובדי המחסנים והשירות השונים שלה. כיצד היא פועלת להפיק את המקסימום מעובדיה החלשים ביותר, במינימום תגמול, בתנאי עבודה ירודים, תחת לחץ בלתי נסבל ומערער נפשות ועד קריסה פיזית. תנאים אלו הביאו בשנים האחרונות, לצד העמקת הפערים בין הרווחיות המרהיבה של החברה ומייסדה אל מול הנישול הכלכלי מההצלחה הזו את העובדים החלשים ביותר, לגל מחאות ושביתות ברחבי העולם.
בתקופת הקורונה, עבודתם של המחסנאים והשליחים התעצמה מונים וחשפה את חיוניותם לקיומם של החיים עצמם ולשמירה על בריאותם של רבים, שנאלצו להישאר בביתם בסגר ממושך. הערכות היו שדווקא בעת הקורונה, ומשום שמגפת הקורונה מטילה אור בוהק על חשיבותם של עובדי הלוגיסטיקה, יצליחו עובדי אמזון לרתום את הציבור והתקשורת כדי להביא לתמיכה ביצירת קואליציית עובדים רחבה אל מול הנהלת אמזון ולשיפור התנאים שלהם.
זו כמובן היתה הערכה מוטעת, משום שעבור אמזון פתרון הבעיה נח כולו בריסוק ההתאגדויות. המחאות נתקלו דווקא בתגובה בפיטורים נקודתיים של כל עובד שהרים את קולו, וקרא לאיגוד או מחאה באסרטיביות על תנאי העבודה הלא בטיחותיים במחסנים בזמן הקורונה. באפריל החברה אף נחשף כי החברה מתכוונת לתקוף באופן פומבי עובד מחסן, שהוביל מחאה נגד מחסן החברה בסטאטן איילנד, ולכנות אותו כ"לא חכם או רהוט" ולמתג אותו כ"פנים של התנועה המאורגנת" באמזון כדי להרגיע מעט את הרוחות וכפיצוי על הסיכון המתמשך בעבודתם בעת הקורונה, אמזון הוסיפה שני דולר לשכר השעתי של עובדי המחסנים, מאז היא כבר הפסיקה עם הנוהל הזה, תוך שהם מנצלים את אי הוודאות העמוקה שהתקופה מייצרת בשוק העבודה.
בחודשים האחרונים אמזון שנדרשת להתמודד עם ביקורת עובדים גבוהה יותר, פשוט מעלה הילוך. וכחלק ממאמצה המתועד לשבור איגודים, היא לא רק יצרה תפקידי מפתח מודיעיניים לאיתור התאגדויות והכנת כל האמצעים המשפטיים כדי למנוע אותם. לפי דו"ח של מכון חשיבה Open Markets Institute שפורסם רק לפני יומיים החברה משתמשת באמצעי מעקב רבים כדי להגביל את מאמצי העובדים להתאגד. בין היתר הם מציינים שימוש בתוכנות ניווט, מצלמות תרמיות ומצלמות אבטחה כדי לעקוב אחרי תנועת העובדים במחסנים ובחנויות. המחקר מצא שאמזון הכינה מפות תרמיות אינטראקטיביות שאותם מצליבים לצד מה שהם "מדד הגיוון" שכולל 20 פרמטרים שונים כמו שיעור קו העוני ופרטים דמוגרפיים אחרים על העובדים. כך החברה מייצרת הערכה מדויקת ככל שהיא יכולה עבור אילו חנויות או מחסנים נמצאים בסבירות (או סכנה) גבוהה להתאגדויות. כשיש חשש להיווצרותם של איגודים, באמזון פשוט עושים שאפל לעובדים בין מחסנים, מחלקות וחנויות או מאיימים באחד.
לפי הדו"ח אמזון אף החלה להשתמש במנגנוני פיטורים של "ריחוק חברתי". אותו כלל מנחה בהתמודדות עם התפרצות מגפת הקורונה, גויס כדי למנוע מעובדים לדבר ולהתאגד, והיא קונסות עובדים שלכאורה לא שומרים על מרחק של מעל 1.5 מטר אחד מהשני. אי-ציות לכלל אף משמש כעילה לפיטורי עובדים שהם רואים כגורמים בעייתיים ומתסיסים, כך לפי הדו"ח.
אוהבים לחגוג חברות ואת הצלחת במספרים. המספרים האהובים ביותר הם שורות תחתונות ועליוניות וכמובן מחירי מניות. המספרים הללו, אם מתנפחים ועולים מייצגים מימוש הזדמנויות מוצלח ותקווה לעתיד. כשמניית אמזון זינקה ב-40% בתקופת משבר הבריאות הגדול ביותר במאה השנים האחרונות, החברה יצאה לגיוסי אלפי עובדים, המתחרות התרסקו ונתח השוק שלה רק גדל המשמעות המיידית שהסיקו מכך היא שאמזון מייצגת סיפור הצלחה. אך הצלחה לא נמדדת רק בבעלי מניות מדושנים ומאושרים (שהם בין כה וכו האנשים העשירים בחברה האמריקאית), אלא בערך הכולל שהיא מביאה לחברה שבה היא פועלת, בין היתר באמצעות חלוקת עושר והאפשרות להגן על הפרטים החלשים ביותר בשוק העבודה.
כאחת החברות הגדולות בעולם, וללא ספק אחת החברות שממנה שואבים הרבה מאוד השראה תפעולית ועסקית, ההצלחה המספרית של אמזון רחוקה מאוד מההשלכות השליליות הקשות על החברה. המודל שאמזון מייצאת ליתר העולם בנוגע ליחס לעובדיה החלשים בזמן שמייסד החברה ממשיך להרוויח בחודש מה ששום עובד מחסן שלו ירוויח בימי חייו וכל מה שהוא יכול לדמיין לעצמו כהוצאה זה לבנות חלליות לירח, ישפיע לרעה על יכולתם של עובדים לדרוש יחס הוגן בקנה מידה לאומי. המציאות גם הוכיחה שאמזון, אם חייבת, יודעת לנהל גם משא ומתן עם עובדים.
הנה למשל בצרפת, אחרי שורה של ביקורות על הצעדים הלא מספקים שנקטה בהם אמזון כדי להגן על עובדי המחסנים, בית המשפט המקומי הורה לאמזון להגביל את מכירות הפריטים ל"חיוניים בלבד", עד שתגיע להסכם על תנאי בטיחות עם האיגודים. אמזון בתגובה פשוט סגרה את הפעילות בצרפת, ובית המשפט לערעורים חייב את אמזון לנהל משא ומתן עם האיגודים בנושאי אמצעי בטיחות. בשבדיה, לשם אמזון מתכננת להרחיב את פעילותיה, כבר הסבירה לאמזון שהיא תהיה חייבת לכבד את מקומם של האיגודים ולהגיע להסכם קיבוצי אם היא מעוניינת לפעול מהמדינה. כך נראה שגם אם בכוח, באמזון מצליחים בסופו של דבר לנהל גם מערכות יחסים עם כוח עובדים מאורגן למען עתידם, לא רק עתידה.