דו"ח טכנולוגי
התשובה לכשלים של פייסבוק נמצאת מתחת לאף שלה
אמנם בני אדם אחראים לדברים הרעים שהם עושים ברשת החברתית אך לפייסבוק יש יד בליבוי האש כשבכוחה לנטר אחר מידע ולהסיר אותו. כל עוד החברה תמשיך להישען על חוכמת המעטים - היא לעולם לא תצליח לפתור את הבעיה הגדולה ביותר של הפלטפורמה שלה
הקבוצה בפייסבוק קידמה אירוע בשם "אזרחים חמושים להגנה על חיינו ורכושנו" וקראה ל"כל הפטריוטים שמוכנים לאחוז בנשק ולהגן על העיר מפני הבריונים הרעים". האירוע זכה ל-455 דיווחים שונים ממשתמשים שדיווחו עליו כמסית לאלימות. מספר יוצא דופן בשביל עמודי פייסבוק בעיר הקטנה, והיווה 66% מהדיווחים שהתקבלו בפייסבוק באותו היום בהקשר להפגנות הצפויות בערב. מנכ"ל-מייסד פייסבוק מארק צוקרברג העלה וידיאו לפייסבוק שבו הוא קורא לכישלון של פייסבוק "טעות תפעולית", והודה שהיה צריך לאסור את העמוד במסגרת המדיניות של החברה הקשורה לאלימות לקבוצות מיליציה. ובכל זאת ארבעה מסנני תוכן, קבלנים חיצוניים שעובדים בתפקיד תמורת 15 דולר לשעה, לא הסירו את העמוד. מה שנקרא "אופסי, אבל זה לא באמת אשמתי".
פייסבוק טענה כי לחשוד, שהפרופילים שלו בפייסבוק ואינסטגרם הוסרו אחרי האירוע, לא היה קשר ישיר לדף או לאירוע של משמר קנושה והם כעת מתמקדים בעתיד. הרי למה להתמקד גם בצער. "מה שאנחנו מנסים לעשות כאן עכשיו הוא חיפוש אחר תוכן והסרת תוכן שישבח את הירי, או את היורה", אמר צוקרברג, "אנו נמשיך לאכוף את המדיניות שלנו ולהמשיך בפיתוח המדיניות, בכדי להיות מסוגלים לזהות ארגונים שעלולים להיות מסוכנים יותר ולשפר את הביצוע שלנו על מנת להמשיך להתקדם". הוא אמר ובינתיים הפלטפורמות של פייסבוק הצליחו להביא למימון המונים ענק עבור היורה ששותף מעל ל-19 אלף פעם וגייס בתוך זמן קצר 125 אלף דולר.
אין ספק שבני אדם אחראים לדברים הרעים שהם עושים, ופייסבוק לא אחראית בלעדית לאלימות שמתחוללת ברחובות, לשנאה ולפילוג בחברה האמריקאית ולמשבר החברתי שבו היא נמצאת. היא גם לא אחראית לעובדה שיש אנשים איומים שם בחוץ שיעשו מימון המונים למרצח. אך גם אין ספק שיש לה יד בליבוי המתרחש. מחקרים הראו שוב ושוב ששנאה שיש לה פורום פתוח יכולה להלהיב ולחזק אחרים, כשהיא זוכה לתמיכה פומבית בפורומים פומביים, היא פשוט מחזקת את השוליים ומובילה לאלימות. העובדה שצוקרברג בחר להטיל את האחריות על ארבעה עובדים שעתיים בשכר נמוך מעיד על רמות האדישות שבה הוא מנהל אירועים מסוג זה ועוד מדגיש את הבהילות למצוא פתרונות טובים יותר.
ובכל זאת יש אור בקצה המנהרה. הנער בן ה-17 שירה בשני המפגינים הצליח לעזוב את זירת האירוע מבלי ששוטר אחד יעצור אותו. הוא נתפס רק אחרי שרבים העלו סרטונים לרשתות החברתיות שמתעדות את הירי, ובעקבות אלו זוהה קייל ריטנהוס ונתפס על ידי המשטרה. מאז הוגש נגדו כתב אישום על רצח כפול.
כי ככה הם ההמונים, הרבה פעמים הם טובים יותר מהיחידים. שהרי גם אם האינדיבידואל אינו חכם, מוכשר, חד במיוחד או שהוא לחילופין מוטה עמוקות בגלל מערכת האמונות שלו לכאן או לשם מה שמשפיע על יכולותו לבצע לבדו משימה, אם הם רבים ועושים סוג של ממוצע של הביצועים שלהם לאותה משימה בלבדית, התוצאה שתתקבל היא איכותית באופן יוצא דופן.
באותו הרוח פייסבוק יכולה למנף את המונים ודירוגי האמת של השנאה או אלימות ברשת החברתית כדי לנטר אחר מידע ולהסיר אותו. למעשה מחקרים כבר מצאו שכשמגייסים את ההמונים כדי לנסות לצמצם את תפוצת המידע השגוי, התוצאות מדויקות הרבה יותר, פוליטיות הרבה פחות, ומהירות יותר, מאשר אם מפקידים את המשימה לידי מערכות אוטומטיות.
לענייננו, רק הכמות החריגה בנפחה לכשעצמה יכולה היתה לשמש את פייסבוק ככלי לפוסק של אמת, ולהסיר חלק מהאחריות על מסנני התכנים של החברה, שאין להם באמת הכשרה עמוקה ומקיפה לגבי מה הם בכלל הנהלים והמדיניות של החברה, הם לא יודעים לאכוף אותה וגם לעיתים אין להם את הרגישות החברתית, הגיאו-פוליטית או האישית להבין אם עומד בפניהם תוכן מסוכן לחברה. כל עוד החברה תמשיך להישען על חוכמת המעטים, שלא לומר הרגישות החברתית של המייסד שלה, היא לעולם לא תצליח לפתור את הבעיה הגדולה ביותר של הפלטפורמה שלה.
שניים יכולים לשחק את המשחק הזה
סאגת טיקטוק לא מפסיקה. סין הודיעה על מגבלות חדשות ביצוא טכנולוגיה שמכסות טכנולוגיות מחשוב ועיבוד נתונים כמו ניתוח טקסטים, המלצת תוכן, דוגמנות דיבור וזיהוי קולי. הפעם האחרונה שסין עדכנה את רשימת היצוא שצריך לעבור רישוי מהמדינה היה ב-2008.
משום שכל העברת ידיים של טיקטוק מבעלת השליטה אל ידיים זרות כוללת העברה של טכנולוגיה, הערכות הן שהחברה תידרש לעבור תהליך נוסף טרם מכירתה. ואם למישהו היה ספק שהמגבלות החדשות נועדו לאותת לטיקטוק שהממשל הסיני מדבר עליה כשהוא מעדכן את אלו, אז סוכנות הידיעות הרשמית של סין הבהירה לכולם היטב. סוכנות הידיעות דיווחה על הדבר תוך שהיא מצטטת יועץ ממשלתי בכיר שמאיץ בבייטדנס (ByteDance), בעלת השליטה בטיקטוק, ללמוד את המגבלות החדשות ברצינות ובזהירות ו"לשקול האם עליה לעצור את המשא ומתן של מכירתה או לא".
אם אכן תידרש מטיקטוק אישור ורישיון של הממשל הסיני למכירתה, משמעות הדבר הוא שסין מיקמה את עצמה כפוסקת האחרונה על גורל האפליקציה שחייבת להימכר לידיים זרות עד ה-15 בספטמבר, אחרת לא תורשה לפעול בארה"ב. הדבר יכול להשפיע על המכירה עצמה, מחיר העסקה או התנאים של המכירה. יותר מכך הדבר מעיד שסין, שעד כה ספגה הכנסתן של עוד ועוד חברות אל תוך הרשימה השחורה של ארה"ב, שהגבילה פעילותן של חברות סיניות בשטחה או מכירתן של חברות אמריקאיות לידיה משיבה מלחמה משלה.
סין כבר מזמן כינתה את הלחץ של טראמפ על המכירה, ודרישתו אף שהמדינה תקבל "עמלה" על העסקה משום שהם "מאפשרים אותה", כ"שוד לאור יום". המאבק על טיקטוק וקביעת גורלה הוא חלק ממלחמה גדולה יותר על עליונות טכנולוגית שהשתיים מנהלות זה מכבר ומקורותיה באיסור המתמשך בסין להעניק גישה לחברות טכנולוגיה אמריקאיות, כמו פייסבוק, גוגל וטוויטר, לשוק הסיני. כרגע ניכר ששני הצדדים מעוניינים לשרוף כמה שיותר גשרים בין הכלכלות לפחות עד שהמדינות והעסקים לא יוכלו לספוג את המתיחות ויפעילו לחץ להשיב את הדברים לנורמליות נתפסת.