מדריך כלכליסט
הטיפים שיסייעו לכם להתקין בעצמכם מערכת בית חכם
הפיתוחים הטכנולוגיים האחרונים בתחום הבית החכם הפכו את הטכנולוגיה לנגישה וקלה יותר להתקנה - והיא מתאימה גם לדירות שכורות קטנות; גם משבר הקורונה, שהפך עבור רבים את הבית למשרד, הוא הזדמנות להיכנס לתחום
- איקאה תתחרה בגוגל ואמזון עם מוצרים מוזלים לבית חכם
- אינטל חושפת את "הבניין הכי חכם בעולם" בפתח תקווה
- למרות תמיכתה במחאה: אמזון ממשיכה לשתף פעולה עם סוכנויות משטרה בארה"ב
הקמת בית חכם נשמעת לרבים מאיתנו כהליך מורכב ויקר הדורש התערבות של חברה מקצועית, אך האמת היא שטכנולוגיית הבית החכם עברה התפתחויות משמעותיות בשנים האחרונות, הקמתו הפכה לקלה ונגישה יותר, ועם הכניסה של המתחרות הסיניות – מחירי המוצרים החכמים הוזלו משמעותית כך שניתן להתקין בית חכם באופן עצמאי. כך תעשו זאת:
הבית החכם: איך זה פועל?
מערכת הבית החכם מבוססת על רעיון 'האינטרנט של הדברים' (The Internet Of Things) ומשמעותו חיבור של מוצרי החשמל לרשת הביתית שלנו, מה שמאפשר לנו לשלוט על אותם מכשירים מרחוק, גם אם איננו נמצאים בסמוך אליהם על ידי הסמארטפון או אפילו על ידי פקודה קולית של עוזרת חכמה. רבים מהמכשירים הטכנולוגים היום מציעים אופציה של גישה לבית החכם, בין אם זו טלוויזיה חכמה, מכונת כביסה, טוסטר, שואבי אבק ואפילו קומקום שהופכים יחד את חיינו לנוחים יותר.
מכיוון שמערכות הבית חכם מתבססות פעמים רבות על האינטרנט הביתי שלכם, הטיפ הראשון שלנו הוא לוודא לפני שאתם מתקינים מערכת בית חכם כלשהי שהאינטרנט אלחוטי בביתכם כיום מהיר ויציב. במידה ולא – טפלו קודם כל בזה.
כיום אנו צועדים לקראת כניסת רשת הדור החמישי (5G) לישראל וחיבור אינטרנטי דרך סיביים אופטיים, מה שיאפשר לחבר מספר גדול יותר של מכשירים לרשת ובחיבור מהיר שטרם הכרנו כאן. כל אלו יספקו דחיפה נוספת לטכנולוגיית הבית החכם.
לא חייבים לקנות הכל מחדש
הפיכת בית 'טיפש' לחכם אינו אומר בהכרח שנדרש מאיתנו להחליף את כל מוצרי החשמל הקיימים בבית. כיום ישנם המון פתרונות למוצרים 'טיפשים' שניתן להפוך לחכמים על ידי רכישת שקעים, חיישנים ומתגים חכמים אותם תחברו לרשת הביתית מרחוק ובעלות ממוצעת.
לדוגמה, החיישן של חברת סנסיבו הישראלית יהפוך כל מזגן שלכם בבית לחכם שניתן לשלוט בו מרחוק כך שתוכלו להדליק אותו בתזמון מושלם בטרם כניסתכם הביתה או לכבות אותו מהנייד גם אם כבר יצאתם מהבית.
בנוסף, יש סיכוי גדול שמוצרים רבים בביתכם כיום תומכים בטכנולוגיית הבית חכם. בין אם מדובר ברמקולים ניידים, ברי סאונד, טלווזיות חכמות או סטרימרים אליהם ניתן להתחבר באמצעות בלוטות' או דרך האינטרנט האלחוטי.
בחרו באקו סיסטם אחד
אחד הטיפים החשובים בהתקנת הבית החכם היא ההתמקדות במערכת הפעלה אחת. שוק המוצרים החכמים מוצף בהמון מערכות הפעלה חכמות המתחרות ביניהן כשלא כולן יודעות לעבוד אחת עם השנייה.
לאחרונה התבשרנו ששלוש החברות הגדולות בתחום – אפל, אמזון וגוגל הסכימו לייצר תקן תקשורת אחיד לכלל המוצרים החכמים שהן מייצרות על מנת שיוכלו לעבוד יחד עם העוזרות הקוליות שלהן: סירי, אלקסה וגוגל אסיסטנט, אותן ניתן למצוא בטלפונים החכמים אך גם ברמקולים החכמים שמייצרות החברות ובאמצעותם להעביר פקודות לבית החכם. אבל עד שזה יקרה אנו ממליצים לכם לבדוק היטב לפני שאתם ניגשים לבחור את המערכת החכמה הבאה שלכם, איזו מהן כוללת את מירב המוצרים החכמים שאתם רוצים שיהיו אצלכם בבית על מנת שלא תדרשו להפעיל את כל אחת מהן בנפרד ולקפץ בין אפליקציות שונות.
התמיכה של מכשירים במערכת הפעלה כזו או אחרת מופיעה בדרך כלל בגדול על הקופסה של כל מוצר שתרכשו, בין אם הוא מותאם לסירי ולמערכת ה-HomeKit של אפל, Google Assistant או Alexa של אמזון.
מערכת הבית החכם של שיאומי לדוגמה, תדרוש מכם להתקנה הראשונית של המכשירים בתמיכתה באפליקציית ניהול הבית החכם לה – Mi Home אך במקביל ניתן גם לסנכרן אותה עם מערכת הבית החכם גוגל ולשלוט עליה באמצעות רמקול חכם של החברה Google Home.
מי צריך את הבית החכם?
בניגוד למה שנפוץ לחשוב, התקנת מערכת בית חכם יכולה להתאים לא רק לבעלי בתים פרטיים עם מספר רב של קומות וחצר גדולה, אלא גם לדירות שכורות קטנות של 3-4 חדרים בהן לא ניתן לבצע שיפוץ מאסיבי לתשתיות החשמל והמתגים בבית. לדוגמה, התקנת חיישן חכם לדוד המים כמו זה של חברת Switcher הישראלית תאפשר לכם לכוון את טמפרטורת המים בחזרתכם מהעבודה כך שתמיד יהיו לכם מים חמים, גם אם בעל הדירה לא התקין בה דוד שמש.
רכישה של נורות חכמות ברחבי הבית תאפשר לכם לכבות את כלל האורות היישר מהמיטה באמצעות לחיצת כפתור או על ידי פקודה קולית, עמעום התאורה בסלון באופן אוטומטי ברגע שתדליקו את הטלווזיה, או במידה ותבחרו להתקין גם חיישני תנועה - האורות ידלקו ויכבו אוטומטית כשתכנסו ותצאו מהחדרים השונים, מה שמקל מאוד לאלו מכם שמרבים להתפנות לשירותים במהלך הלילה.
שילוב של התאורה החכמה עם התקנה של תריסים או ווילונות חכמים תאפשר לכם להגדיר מצבים שונים של תאורה אשר ברחבי הבית ישתנו באופן אוטומטי במהלך היום. אם זה בבוקר כשעליכם לצאת מהמיטה, לפתוח את התריסים ולסגור את האורות שהשארתם דלוקים בלילה ובין אם זה בסוף היום כשברצונכם לסגור את כל הבית תוך שניות.
לאלו מכם שכן מטפחים גינה מפוארת ומלאה בצמחייה, חיישנים חכמים כמו אלו של שיאומי יוכלו להתריע לכם מתי הצמח זקוק למים והאם המיקום בו שתלתם אותו הוא המיטבי ביותר עבורו.
פרטיות, יש דבר כזה בכלל?
רכישת המוצרים החכמים מעלה לא פעם (ובצדק) את שאלת האבטחה והפרטיות: עד כמה המידע שהמוצרים הללו אוספים עלינו אכן נשמר במקום מאובטח וכמה החברות עושות בו שימוש מסחרי. פעמוני הדלת החכמים של רינג של חברת אמזון לדוגמה אשר נפרסו ברחובות ארה"ב מעוררים ביקורת של הציבור האמריקאי בגין הפגיעה בפרטיותו עקב היותם מצוידים במצלמות משוכללות ומיקרופונים עם חיבור קבוע לרשת המאפשר לעלות מיידית את כל המצולם בהם לענן. אמזון מנגד טוענת שמוצריה מורידים את כמות הפשיעה ברחובות.
ההמלצה שלנו בנושא היא התמקדות במוצרים חכמים מחברות מוכרות וגדולות, כאלו שיעדכנו מדי פעם את מגנוני האבטחה במוצריהם כדי למנוע מתקפות סייבר ופרצות. בנוסף חשבו על זה כך - אם ברשותכם טלפון חכם של גוגל או אפל ואתם פעילים ברשתות החברתיות ובאפליקציות מסרים מיידיים כמו ווטסאפ ואינסטגרם – כנראה שאתם כבר ויתרתם על חלקים בפרטיות שלכם באיזשהו אופן.
בין המוצרים החכמים העוסקים באבטחת הבית והתראה על בטיחותו תמצאו גלאי עשן חכמים, חיישני תנועה לחלונות ולמדרגות, מצלמות חכמות לשליטה מרחוק ועוד. אם תחפשו במכשיר חכם מתוצרת הארץ תוכלו למצוא את LOCKAP המנעול החכם של חברת רב בריח או הפיתוח הישראלי של DOORe שיאפשר לכם לפתוח את דלת הבית ללא צורך במפתח, בין אם בהגעה למפתן הבית ובין אם לפתוח לילדכם מרחוק את הדלת בשובם מבית הספר ללא החשש שיאבדו את המפתח.