דו"ח טכנולוגי
כיצד ניתן להשתחרר מאחיזת החנק של ענקיות הטכנולוגיה?
שגרת החיים שלנו קשורה בקשר הדוק למוצרי ענקיות הטכנולוגיה, כשכל שימוש בשירותיהן רק מחזק אותן יותר. אך זה לא חייב להיות כך. ישנם שירותים עצמאיים טובים לא פחות שהשימוש בהם יכול להביא לקצת איזון בשוק
ביסודו, זה לא הדבר הנורא בעולם. אם כבר יש בעיה, היא נעוצה בכך שכל שימוש שלנו בטכנולוגיה מעצים ומחזק את כוחן של ענקיות הטכנולוגיה, שגם כך הן החברות החזקות והעשירות בעולם. ולכאורה, מה כבר אפשר לעשות? "זה לא שאפשר לקנות בחנויות ספרים מקומיות וכך לגרום לאמזון לפשיטת רגל", אמר לניו יורק טיימס מייסד Basecamp, ג'ייסון פריד. פריד מכיר מיד ראשונה את הבעייתיות בכוח החד-צדדי של ענקיות הטכנולוגיה: רק לאחרונה הוא סבל מנחת זרועה של אפל שסירבה לאשר עדכונים לאפליקציית אימייל לאייפון שפיתחה החברה שלו, מכיוון שזו לא עשתה שימוש במערכת התשלומים של אפל.
אבל לדברי כתב הניו יורק טיימס, בריאן צ'ן, יש דווקא כמה דברים פשוטים שניתן לעשות על מנת להשתחרר מאחיזת החנק של ענקיות הטכנולוגיה. הם אולי (אוקיי, בוודאות) לא ירסקו אותן, אבל הצעדים שהוא מפרט יכולים לסייע לתמוך בחברות קטנות יותר, ולחשוף אותנו למוצרים ושירותים מוצלחים יותר. "אנחנו יכולים לעשות דברים שישנו את המצפון שלנו", אמר לו פריד.
הצעד הראשון, הפשוט והמתבקש, הוא למצוא חלופות למוצרים של החברות הגדולות. רוב הסיכויים הם שאתם קוראים את הכתבה הזו על כרום של גוגל. דפדפן מצוין, אך יש בשוק דפדפנים מוצלחים לא פחות. אני, למשל, משתמש באופרה, שמציע יכולות חזקות רבות כמו VPN וחוסם פרסומות מובנים, אך כנראה שאעבור בקרוב לדפדפן אחר כמו פיירפוקס. לפייסבוק אין ממש חלופה, אבל במקום ווטסאפ אפשר לנסות לשכנע בני משפחה וחברים לדבר אתכם בשירות הסופר-מאובטח סיגנל, הבחירה של אדוארד סנודן. מנוע החיפוש דאקדאקגו הוא חלופה עצמאית ומוכוונת פרטיות לגוגל.
הדבר דורש קצת עבודה, בעיקר התעדכנות על חלופות אפשרות באתרי טכנולוגיה. "צריך לקרוא כדי להיות מיודע", אמר ראש המרכז לאתיקה יישומית באוניברסיטת סנטה קלרה, ד"ר דון היידר. "אחרת, לא היה לך מושג לאיפה ללכת, מה לבחור ומה ההשפעה של זה".
פעולה אחרת שאפשר לעשות, וזו דורשת קצת הקרבה, היא לקנות מוצרים מחודשים במקום חדשים. כשקונים מוצרים חדשים, מציין צ'ן, הכסף הולך ישירות לאחת מענקיות הטכנולוגיה. רכישת מוצר מחודש, מנגד, תומכת בקהילה רחבה יותר של עסקים קטנים או בינוניים שמתקנים ומוכרים מחדש מוצרים. לפעמים, עם שדרוגים שלא קיימים במוצר המקורי. יש, למשל, חברות שמוכרות אייפונים מחודשים, שעברו הליך בדיקה ותיקון במקרה הצורך, בצבעים שלא משווקים על ידי אפל עצמה. יש גם יתרון סביבתי ברכישת מוצר מחודש או משומש, בהבט של צמצום פליטות גזי חממה.
לבסוף מציע צ'ן לתמוך במפתחים עצמאיים ולגלות הבנה לצרכים שלהם. לדבריו, משתמשים רבים נרתעים מתשלום של 3 או 10 דולרים לעדכון תוכנה משמעותי ממפתח קטן – בטח אחרי שענקיות הטכנולוגיה הרגילו אותנו לקבל תוכנה ושירותים בחינם – אך צריך להבין שמדובר רק בחברה קטנה שמנסה להתקיים ולא בענקית טכנולוגיה שמחפשת איך להגדיל את שורת הרווח שלה. "אם אתה יכול לשלם על תוכנה שאתה אוהב, יש לך אחריות אתית לעשות את זה כמו שיש לך אחריות אתית לתת טיפ למלצרית", אמרה מפתחת המשחקים העצמאית בריאנה וו. "המציאות היא שאם אתה משחק במשחק וידיאו עצמאי, הוא כנראה נוצר על ידי קבוצת אנשים שהימרה את העתיד של החברה שלהם על כך שתשלם עליו".
הצעדים כאן הם לא גדולים ומהפכניים. הם גם לא נטולי קשיים. יש ויתורים מסוימים ועקומת למידה במעבר בין אפליקציות ושירותים. וצריך ממש לפתוח את הארנק כדי לתמוך במפתחים עצמאיים (אבל לזכור גם שעל השירותים ה"חינמיים" שאנחנו מקבלים מענקיות הטכנולוגיה אנחנו משלמים בדרכים אחרות). השינויים האלו לא ישברו את הענקיות, כנראה שגם לא ידגדגו להן, אבל הם יכולים להביא קצת איזון לשוק. יותר משוויתור על כרום או רכישת אפליקציה של מפתח עצמאי תפגע בגוגל, מדובר יהיה בחיזוק משמעותי לחברה קטנה, שם לכל עסקה או משתמש יכולה להיות חשיבות ממשית. אתם אולי לא תנצחו ככה את החברות הגדולות, אבל תעזרו לחברות הקטנות לטפס למעלה.