בלארוס ניתקה את האינטרנט וחברות הייטק ישראליות איבדו קשר עם העובדים
לפי דיווחים שונים בתקשורת המערבית רשת האינטרנט במדינה חוותה ניתוקים, כמו גם התקשרות הסלולרית והקווית. חברות הייטק ישראליות שמחזיקות מרכזי פיתוח במדינה: "מוצאים פתרונות ועוקפים את הנושא״
ביום ראשון בערב, אחרי מערכת בחירות סוערת שגררה הפגנות ענק ומעצרים של אלפים, בלארוס שיתקה את האינטרנט במדינה. לפי דיווחים שונים בתקשורת המערבית רשת האינטרנט במדינה חוותה ניתוקים, כמו גם התקשרות הסלולרית והקווית. כעת, חברות הייטק ישראליות שמחזיקות מרכזי פיתוח במדינה נתקלות בקושי לשמור על קשר עם העובדים שם.
- קל להתחבר, קשה להתנתק: הטריקים שנועדו למנוע מכם לעזוב את השירותים המקוונים
- תחת התירוץ לשמירה על הביטחון הלאומי: ארה"ב דורסת את עקרון החופשיות באינטרנט
- ארה"ב מתכננת לפתח רשת אינטרנט קוונטית חסינה להאקרים
לפי הערכות שונות, ישראל ייצאה בשנים האחרונות עשרות אלפי משרות מדינות ״לואו קוסט״ בהן כוח העבודה זול יותר. אחד היעדים הפופולריים לפתיחת מרכז מו״פ הוא אוקראינה, אבל גם בבלארוס נפתחו כמה מרכזים כאלה. לפי דו״ח של רשות החדשנות ו־Start־Up Nation Central מדצמבר 2018, רבע מחברות ההייטק הישראליות מעסיקות עובדי פיתוח בחו״ל על מנת להתמודד עם בעיית המחסור בעובדים בישראל.
״להערכתי יש היום כמה מאות עובדי פיתוח של חברות ישראליות בבלארוס״ אומר לכלכליסט ערן כהן, מנכ״ל חברת סיקלום שמתמחה בהשמת עובדי הייטק במזרח אירופה. לדבריו מרבית החברות הישראליות פונות לאוקראינה ועשרות רבות מהן מחזיקות עובדים במדינה. על בלארוס אמר: ״יש היום בעיה במדינה, אם נשים את המצב הפוליטי בצד, מה שמטריד כרגע זה הניתוק של האינטרנט. זו מדינה שפעם בכמה שנים יש בה ׳כאילו׳ בחירות אבל בין לבין זו מדינה שקטה ונטולת פשע כל שמבחינתו, ברמה העסקית, היא מאוד נוחה. יש עכשיו בעיות ואני שומע מלקוחות, אבל מוצאים פתרונות ועוקפים את הנושא״.
בין החברות הללו ניתן לציין את חברת הגיימינג פלייטיקה שלה מרכז פיתוח במדינה, את חברת Viber הוותיקה, וחברת הסייבר צ'ק פוינט שמחזיקה שם נוכחות גם היא.
בלארוס היא מדינה בת 9.5 מיליון תושבים שנשיאה, אלכסנדר לוקשנקו, מחזיק בשלטון בה מאז שנות התשעים ונפילת הגוש הסובייטי. בבחירות שנערכו בשבוע שעבר התמודד לוקשנקו מול מתמודדת שעוררה תקווה לשינוי במדינה - סבטלנה טיקנובסקיה. אולם ביום ראשון הודיע הממשל כי לוקשנקו ניצח בבחירות עם 80% מקולות הבוחרים ועוררה זעם עצום במדינה. מאז נערכות במדינה הפגנות ענק, בוצעו לפי דיווחים לפחות 20 אלף מעצרים וכאמור בצעד נואש - לוקשנקו הוריד את השאלטר. ההערכה, כפי שפרסם אתמול ״הגרדיאן״ היא שהמטרה היא למנוע ממפגינים את היכולת לתקשר ולתאם צעדי מחאה נוספים.
מוויבר נמסר בתגובה: ״בלארוס קרובה לליבנו בוויבר, יש לנו יותר מ-120 עובדים ויותר מ-6 מיליון משתמשים יומיים במדינה. אנחנו מאוד מודאגים מהמצב בבלארוס בימים אלו, וויבר נחסמה למשך מספר ימים כמו שירותים אחרים בבלארוס וכעת חזרה להיות זמינה. החסימה כמובן השפיעה על המשתמשים שלנו שלא יכלו ליצור קשר עם משפחותיהם וחבריהם ואף השפיע עלינו כחברה שכן לא יכולנו לפנות לעובדים שלנו. מאז שוויבר נוסדה 2010 אנחנו דוגלים לקשר בין אנשים באופן בטוח וחופשי, בכל מקום בעולם, מבחינתנו היכולת לתקשר עם כל אדם בעולם היא חלק מחירויות הפרט".